Κυριακή 8 Απριλίου 2018

ΛΑΜΠΡΗ ΣΕ ΕΝΑΝ "ΛΑΚΚΟ" ΤΗΣ ΙΤΕΑΣ : Το έθιμο - η διαδικασία - Φωτογραφίες

 Από την γειτονιά της οδού Καραϊσκάκη
Κυριακή 8 Απριλίου 2018


  Με ιδανικές καιρικές συνθήκες, με την άνοιξη να καλημερίζει ετούτη την λαμπρή ημέρα του ελληνισμού και με την διαδικασία του εθίμου του οβελία, να περιμένει την ολοκλήρωσή της, εξεκίνησαν από ενωρίς σήμερα το πρωΐ στην Ιτέα, οι διεργασίες του ψησίματος των αμνών στις γειτονιές της πόλεως, στους γνωστούς λάκκους.  Το τελετουργικό άρχισε με το κάψιμο των προμηθευμένων από ημερών κλημάτων και την μετατροπή τους σε κάρβουνο, με ειδική τεχνική, η οποία μεταφέρεται από γενεάς σε γενεά και συνηθίζεται σε ελάχιστες περιοχές της Ελλάδος.


  Μετά από καρβουνοποίηση των κλημάτων, ακολουθεί το άπλωμα της ελαφρά σβυσμένης θράκας επί του οδοστρώματος και η οριοθέτησή της, ανάμεσα από τους δυο πλαϊνούς ξυλοδοκούς, επί των οποίων θα στηριχθούν οι σούφλες.

  Αμέσως μετά και εφ' όσον έχουν ετοιμασθεί με το ανάλογο αλατοπιπέρωμα οι οβελίες, τοποθετούνται σε σειρά, ρυθμίζονται οι αποστάσεις και τα σχετικά και τα πάντα πλέον είναι έτοιμα για να αρχίσει η αγαπημένη διαδικασία του ψησίματος.






  Βεβαίως, η τεχνολογία έχει (μερικώς) αντικαταστήσει την χειροκίνητη περιστροφή της σούφλας, αλλά αυτό σε τίποτε δεν αφαιρεί από το πανάρχαιο έθιμο της Πασχαλιάς, την αίγλη και την μοναδικότητα αυτής της ημέρας. 
Και από αυτού του σημείου, η εορτή μετουσιώνεται σε ιεροτελεστία, με τα αλκοολούχα ποτά και τα εδέσματα-προσφορές από τις συμμετέχουσες στην ομήγυρη οικογένειες, να προετοιμάζουν την μετά από μερικές ώρες τίμηση του αποτελέσματος του ψησίματος, γύρω από το οικογενειακό τραπέζι.


  Ώσπου, μετά από ολίγες ώρες, τα αποτελέσματα είναι εμφανή!  Η επιτυχημένη ολοκλήρωση του εθίμου και ετούτη την χρονιά, είναι αδιαμφισβήτητη και πασιφανής!



Μερικό δείγμα από τις προσφερόμενες στον λάκκο παρασπονδίες.


Χρόνια Πολλά σε όλους!  
Χρόνια Πολλά για την ημέρα, σε όλους τους Έλληνες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου