Κυριακή 22 Απριλίου 2018

Η (νεοσυσταθείσα) "ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΩΝ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΌΛΕΩΣ ΙΤΕΑΣ" ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΗΣ (δημόσια) ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ - Διαπιστευτήρια

"Με την αίσθηση του ξύλου"
Έκθεση ξυλογλυπτικής του Ιωάννη Οικονόμου(φωτογραφίες : Μίμης Κουτρολίκος) 

   Έληξε προ ημερών η έκθεση με έργα ξυλογλυπτικής του αυτοδίδα- κτου δημιουργού Ιωάννη Οικονόμου.  Ως γνωστόν, η έκθεση είχε στεγασθεί στο κτήριο "Μερκούρη", το οποίο λειτουργεί πλέον, ως παράρτημα του υπό ίδρυση Μουσείου της πόλεως Ιτέας.
  Για την υλοποίηση αυτής της εκθέσεως, εκτός από τον δημιουργό, ασχολήθηκαν με την πραγματοποίηση, την προβολή και γενικά με το "στήσιμό" της, τα μέλη της νεοσύστατης Ομάδος Φίλων του Μουσείου πόλεως Ιτέας.  Της οποίας ομάδος τα πρώτα μέλη, άρχισαν τις δειλές στην αρχή επαφές τους, συζητώντας για την δυνατότητα εθελοντικής υποστηρίξεως του ιδεατού ακόμη Μουσείου της Ιτέας, ήδη από τον Δεκέμβριο του 2017 (αμέσως μετά από την παρουσίαση της μεταπτυχιακής διατριβής φοιτήτριας του ΤΕΙ Αθηνών, με θέμα το Μουσείο Ιτέας).

Ο αρχικός πυρήνας των 7 (επτά) μελών, με "ψυχή" του, την Μαίρη-Νίκη Κουτσούκου, Μουσειολόγο, γρήγορα μετετράπη σε ομάδα εργασίας, εμεγάλωσε και θα συνεχίσει να μεγαλώνει, απέκτησε μορφή και εκπροσώπηση και πλέον, έχει αρχίσει και υλοποιεί σχέδια, προτάσεις και να πραγματοποιεί επαφές στην περιοχή μας, με διττό σκοπό : 
-  Πρώτον την καταγραφή και αποτύπωση  όλου του υπάρχοντος αρχειακού υλικού του αναφερόμενου σε όλες τις ιστορικές περιόδους της πόλεως της Ιτέας.  Και αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο, διότι υπάρχουν αναρίθμητες προφορικές αναφορές, πληθώρα γραπτών αποδεικτικών στοιχείων (από φωτογραφίες έως δημοσιεύσεις σε εφημερίδες) καθώς και πάρα πολλά αντικείμενα (από τους αρχαίους χρόνους έως σήμερα), τα οποία όμως, θα πρέπει να εντοπισθούν, να καταγραφούν και εάν παραχωρηθούν να φυλαχθούν με ασφάλεια έως ότου ανοίξει οριστικά τις πύλες του το Μουσείο (το οίκημα όπου σήμερα στεγάζεται το Δημοτικό Ωδείο) και εκτεθούν μόνιμα.
-  Δεύτερον, την οργάνωση εκθέσεων στο παράρτημα του Μουσείου, με θέματα καλλιτεχνικές εργασίες δημιουργών της πόλεώς μας, την προβολή τους και μέσω αυτών την προβολή-διαφήμιση της Ιτέας, όπου είναι δυνατόν να φθάσει η εικόνα αυτή.  Επίσης κι αυτό δεν είναι εύκολο και απαιτούνται εργατοώρες, επαφές και συνεννοήσεις, προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι ποιοτικό και ευπαρουσίαστο.  Με παράδειγμα, την πρώτη έκθεση η οποία μόλις επραγματοποιήθη, αυτή του Ιωάννου Οικονόμου, ιδρυτικού μέλους και του ιδίου της Ομάδος Φίλων Μουσείου πόλεως Ιτέας.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι :
1.  Στο θέμα του εντοπισμού, καταγραφής και αποτυπώσεως αρχειακού υλικού, ήδη υπάρχουν τα πρώτα αποτελέσματα και οι σχετικές υπο-ομάδες εργασίας, παράγουν έργο.
2.  Στο θέμα των εκθέσεων, ήδη ευρίσκεται στο στάδιο της προετοι- μασίας μια εκδήλωση-έκθεση με έργα μαθητών σχολείων της Ιτέας, καθώς επίσης έχει αρχίσει η προεργασία για την παρουσίαση δημο- σιευμένων αναφορών στον Τύπο, για την Ιτέα.

Τέλος, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι : 
Η "Ομάδα Φίλων του Μουσείου πόλεως Ιτέας", αποτελείται από εθελοντές.  
Η Ομάδα δεν είναι Νομικό Πρόσωπο, δεν ανήκει στην Δημοτική Αρχή και δεν ελέγχεται από δημοτικές ή κομματικές παρατάξεις.
Το δε κίνητρο όλων των μελών της είναι ένα και μοναδικό : 
Η αγάπη τους για την Ιτέα!3 σχόλια:

 1. ΕΓΏ ΠΑΝΤΩΣ ΠΗΓΑ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΩΡΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΦΕ ΟΤΙ ΘΑΝΑΙ ΑΝΟΙΚΤΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΡΗΚΑ ΚΛΕΙΣΤΗ! ΦΡΟΝΤΙΣΤΕ ΦΙΛΟΙ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ .....Η ΚΑΘΕ ΕΚΘΕΣΗ!

  ΔΑΣΚΑΛΟΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστούμε για την υπόδειξη. Η οποία έρχεται αντί συγχαρητηρίων ή (τουλάχιστον) ευχών.
   Μόνον ο ...γνωστός Δάσκαλος θα ήταν δυνατόν να το κάνει αυτό.
   Θα την λάβουμε όμως υπ' όψιν για τις μελλοντικές εκθέσεις της Ομάδος.
   Ένα μέλος της.

   Διαγραφή
 2. Τελικά, επισκεφτήκατε την έκθεση; Πώς σας φάνηκε; (Κουτσούκου Μ.)

  ΑπάντησηΔιαγραφή