Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

''ΑΛΚΥΩΝ'' : ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΑΤΟΣ;... ΑΠΟΔΕΙΞΗ!...

 
Προς Ηθικούς Αριστερούς
(όπως έλεγε κι ο Κωστοπαναγιώτου...)

  Στις 8 Μαΐου του 2015, πριν από 10 μήνες σχεδόν, η ''Κίνηση για την Προστασία της Γκιώνας'', το ''Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων''  και η Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου ''Αλκυών'', κατέθεσαν προς όλους τους Κυβερνητικούς ''Αρμοδίους'', ένα αίτημα - παρέμβαση για την διαφαινόμενη και επερχόμενη περιβαλλοντολογική ζημιά στην Φωκίδα, από τις δραστηριότητες εξορύξεως και επεξεργασίας του Βωξίτου.  Οι 3 αδελφές και συγκοινωνούσες εταιρείες ELMIN, IMERYS και S&B,
πέραν και πάνω από αρχές, νόμους και εγκρίσεις, είχαν και έχουν κατά την ίδιαν αντίληψη των συμφερόντων τους χρησιμοποιήσει την Φωκική γη, κατά το δοκούν.  Χωρίς φραγμούς, χωρίς ελέγχους και χωρίς αναστολές.  Κυρίως όμως, χωρίς ίχνος περιβαλλοντικής συνειδήσεως, πολύ δε περισσότερο, χωρίς αίσθηση της ανάγκης αποκαταστάσεως των καταστροφών στο περιβάλλον.
   Η ''Αλκυών'' επανακαταθέτει τώρα, εκείνη την αίτηση-παρέμβαση του 2015, καθ' όσον ''οι ...αριστεροί καιροί, ού μενετοί''.  Ο στραγγαλισμός και η οριστική απαξίωση της Φωκικής γης, έχει αρχίσει να αποκτά ...χορηγούς  και η γεμάτη περιβαλλοντικές ευαισθησίες Κυβέρνηση, θα πρέπει να μας ειπεί εάν συμμετέχει ή όχι, στην ...εκφορά της πατρώας μας γης!

********************************************************

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ "Η ΑΛΚΥΩΝ" Τ.θ. 34 ΑΙΓΙΟ 25100
e-mail : info@alcyon.gr web:http://www.alcyon.gr


Αρ. Πρωτ 10/2016 ΑΙΓΙΟ 25-2-2016
ΕΠΕΙΓΟΝ

ΠΡΟΣ
 1. Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κο Π. Παυλόπουλο
 2. Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κο Α. Τσίπρα
 3. Υπουργό Οικονομικών Κο Ε. Τσακαλώτο
 4. Υπουργό ΠΕΚΑ Κο Π. Σκουρλέτη
 5. Αναπλ. Υπουργό ΠΕΚΑ Κο Γ. Τσιρώνη
 6. Υπουργό Πολιτισμού Κο Α.Μπαλτά
 7. Υπουργό Τουρισμού Κα Ε. Κουντουρά
 8. Υπουργό Δικαιοσύνης Κο Ν. Παρασκευόπουλο
 9. Υπουργό Εσωτερικών Κο Π. Κουρουμπλή
 10. Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης
 11. Επιθεωρητές Περιβάλλοντος
 12. Συνήγορο του Πολίτη
 13. Βουλευτή Φωκίδας Κ. Η. Κωστοπαναγιώτου
 14. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άμφισσας
ΘΕΜΑ : ΕΠΑΝΑΚΑΤΑΘΕΣΗ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ 8-5-2015 ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ παρέμβασης για αποτροπή οριστικοποίησης οικονομικής και περιβαλλοντικής ζημιάς εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου από την δραστηριότητα εξόρυξης βωξίτη στην Φωκίδα ( Δελφούς).Από τις 8-5-2015 η Κίνηση Για Την Σωτηρία Της Γκιώνας και το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων έχουν καταθέσει το υπ. αρίθμ. 82 ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ ΑΙΤΗΜΑ ΠΑΡΈΜΒΑΣΗΣ προκειμένου να προστατευτεί το Δημόσιο συμφέρον από ζημιές απροσδιόριστα πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και να μην εκτεθεί σε κινδύνους ο παγκόσμιας εμβέλειας και αναγνωρισιμότητας φυσικός και Πολιτιστικός πλούτος της περιοχής των Δελφών.Ενδεικτικά, το έγγραφο αυτό αναφέρει ότι η εταιρία S&B συμφερόντων Κου Οδυσσέα Κυριακόπουλου (σήμερα συγχωνευμένη στην πολυεθνική IMERYS) έχει καταπατήσει επι δεκαετίες πλήθος Νόμων και υποχρεώσεων κατά την άσκηση της μεταλλείας στην ευρύτερη περιοχή των Δελφών (λιμάνι Δελφών και ορεινά) «χρωστώντας» σήμερα απροσδιόριστα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο είτε σε εργασίες αποκατάστασης των τεράστιων σεληνιακών τοπίων που δημιούργησε εξορύσσοντας βωξίτη, είτε απ’ ευθείας απ’ ότι προκύψει από την καταγραφή και καταλογισμό τον παραβάσεων αυτών. «Επίσης στο λιμάνι του Παγκόσμιου Μνημείου των Δελφών (δίπλα σε κατοικημένη πόλη, εντός του προστατευόμενου «Δελφικού Τοπίου» , Natura 2000 κ.α.) η εικόνα των παράνομων εγκαταστάσεων βωξίτη της S&B εκθέτει διεθνώς την χώρα μας σε χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά.». Αναφέρει δε πως βρίσκεται σε εξέλιξη (Μάιος του 2015) αγορά του Βωξίτη της Φωκίδας από την εταιρία ΕΛΜΙΝ με τρόπο (αναφέρονται λεπτομέρειες) που εφόσον ολοκληρωθεί θα δημιουργηθεί το νομικό όχημα για την αποποίηση των υποχρεώσεων του παρελθόντος εις βάρος του Δημοσίου. Πριν την αναφορά των αιτημάτων, γράφει: «Το να κινητοποιηθείτε όχι άμεσα αλλά σε λίγο θα αποτελέσει ένα νέο μεγάλο σκάνδαλο από αυτά που κατέστρεψαν την Ελλάδα.».

Χωρίς να χρειάζεται πολύ ανάλυση για να αποφανθεί κάποιος εάν αυτό είναι αποτέλεσμα μεθόδευσης ή τυχαίο γεγονός, σήμερα έχει επιβεβαιωθεί πέραν κάθε αμφιβολίας και με τον πιο επίσημο δυνατό τρόπο ο ισχυρισμός τους ότι επιχειρείτε πλαγίως η απόδοση επίσημου Χωροταξικού χαρακτήρα «μεταλλευτικής χρήσης» στο λιμάνι των Δελφών, σε περιοχές εντός Δελφικού Τοπίου, όπου από την δεκαετία του 80 απαγορεύονται στους χιλιάδες κατοίκους της περιοχής ακόμα και μικρές τουριστικές ή αγροτικές εγκαταστάσεις.
Η ευρύτερη περιοχή των Δελφών κατέχει νευραλγικό ρόλο σε κάθε σοβαρό αναπτυξιακό σχεδιασμό του Κορινθιακού Κόλπου που πιστεύουμε ότι μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην Εθνική προσπάθεια. Από το 2009 μέχρι το 2014 όμως έχουν καταγραφεί δεκάδες περιπτώσεις συντονισμένων «λαθών» «παραλήψεων» και «βραδυπορίας» της Πολιτείας, όλα στην ίδια κατεύθυνση συγκάλυψης και εξυπηρέτησης των ίδιων ιδιωτικών οικονομικών συμφερόντων του βωξίτη (αν κάποιος θελήσει να ψάξει για πιθανό κίνητρο) εις βάρος της Εθνικής Οικονομίας, του πραγματικού πλούτου των Δελφών και προς οικονομική εξόντωση της κοινωνίας των Δελφών (πλήρη απαξίωση του Τουρισμού και της προώθησης της παραγωγής του ελαιώνα των Δελφών ως ποιοτική).

Εάν έχουμε αντιληφθεί ορθά, εάν η αγορά του βωξίτη της Φωκίδας από την ΕΛΜΙΝ ολοκληρωθεί χωρίς κάποιος (εσείς) να έχετε προστατέψει το Δημόσιο συμφέρον μεταξύ των άλλων θα συμβούν και τα εξής:

Εικονικές αποκαταστάσεις που έχουν παραληφθεί ως αποδεκτές από τις αρμόδιες υπηρεσίες, δεν θα μπορούν να επανεξεταστούν και να υποχρεωθούν αυτοί που κέρδισαν από την καταστροφή να δώσουν τα αντίστοιχα εκατομμύρια ευρώ σε θέσεις εργασίας κ.λ.π, στην τοπική και Εθνική Οικονομία. Η S&B και ο Κος Κυριακόπουλος θα έχει πουλήσει και θα έχει φύγει και η ΕΛΜΙΝ που αγόρασε θα έχει βασιστεί στις υπογραφές των Υπηρεσιών παραλαβής ότι όλα ήταν καλά. Επίσης όλες οι απαράδεκτες και ζημιογόνες για το Δημόσιο συμφέρον άδειες που έχουν δοθεί με συγκάλυψη των παρανομιών και αγνόηση των καταγγελιών (π.χ. εγκαταστάσεις στο λιμάνι των Δελφών), θα ισχύουν διότι υπογραμμένες από το Δημόσιο θα τις έχει αγοράσει η ΕΛΜΙΝ. Ανάκλησή τους θα σημαίνει υπέρογκες αποζημιώσεις στον εξαπατημένο από το Δημόσιο αγοραστή. Έτσι 1) με τέτοιες άδειες τα προσδοκώμενα κέρδη για την ΕΛΜΙΝ θα μεγιστοποιηθούν 2)οι έχοντες συμφέροντα στην S&B και θα πουλήσουν στην μέγιστη δυνατή τιμή και θα οριστικοποιηθεί ότι ο πλούτος που προέκυψε μη κάνοντας τις αποκαταστάσεις κ.λ.π. θα μείνει για πάντα στην τσέπη τους. Σήμερα, η ΕΛΜΙΝ και η IMERYS παρουσιάζονται ως χορηγοί Φόρουμ υψηλού επιπέδου υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας στους Δελφούς στο τέλος Φεβρουαρίου,…, με θέμα την οικονομική ανάπτυξη. Πιστεύουμε ότι περεταίρω σχόλια είναι περιττά.Επανακαταθέτουμε το το υπ. αρίθμ. 82 από 8-5-2015 ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ ΑΙΤΗΜΑ ΠΑΡΈΜΒΑΣΗΣ από την Κίνηση Για Την Σωτηρία Της Γκιώνας και το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων και αιτούμαστε:1)την ενημέρωσή μας για το με ποιες ενέργειες έχετε εξασφαλίσει με αποδείξεις ότι η ΕΛΜΙΝ είναι ενήμερη για τους ελέγχους που εκκρεμούν , άρα και τις υποχρεώσεις ακυρώσεις κ.λ.π. που πιθανόν να προκύψουν, προκειμένου να μην μπορεί να επικαλεστεί άγνοια κατά την αγορά του βωξίτη των Δελφών.2)Σε ποια άλλα εξορυκτικά πεδία έχετε κάνει έλεγχο μέχρι σήμερα μιάς και από το πρώτο που ελέγχθηκε στην θέση ΒΛΑΧΟΘΑΝΑΣΗ μετά από τέσσερα χρόνια αγώνων προέκυψε ότι οι καταγγελίες ευσταθούν;3) Σε ποιες περιοχές εξόρυξης που έχουν παραληφθεί από το Δημόσιο ως ικανοποιητικά αποκατεστημένες κάνατε έλεγχο εάν η αποκατάσταση είναι πραγματική ή εικονική ;4)Πολύ συχνά σε αναφορές εκπροσώπων και Υπουργών της Κυβέρνησής σας αναφέρεται η σημαντικότητα της εθελοντικής προσφοράς στις δύσκολες στιγμές που διέρχεται η χώρα μας. Σας υπενθυμίζουμε την εθελοντική εργασία ελέγχων που έχουν προσφέρει οι πολίτες της περιοχής των Δελφών τα τελευταία χρόνια αλλά έχει αγνοηθεί. Σε συνέχεια της προσφοράς αυτής, η Ομοσπονδία μας προσφέρει εθελοντικό έλεγχο από Μηχανικούς μέλη του ΤΕΕ, αρχικά με αντιπαράθεση βάση συντεταγμένων σύγχρονων δορυφορικών αεροφωτογραφιών με τα τοπογραφικά των κατά καιρούς τελικών αδειών εξόρυξης ή των οριστικά παρειλημμένων ως αποκατεστημένες προκειμένου να διαπιστωθεί η πραγματική κατάσταση. Επειδή μέχρι σήμερα οι αρμόδιες Υπηρεσίες είτε δεν έχει καταστεί δυνατό να εντοπιστούν είτε είναι αρνητικές σε συνεργασία παρακαλούμε πολύ:

α) να μας ενημερώσετε ποια είναι η αρμόδια Διεύθυνση (πλήρη στοιχεία) και τα ονοματεπώνυμα των κατά τον Νόμο υπευθύνων Υπαλλήλων σήμερα για την τήρηση και διαχείριση των αρχείων των τελικών αδειών εξόρυξης στην Φωκίδα και Φθιώτιδα και να τους δώσετε την εντολή (με κοινοποίηση σε εμάς) να συνεργαστούν μαζί μας στην έκδοση αντιγράφων των Τοπογραφικών των τελικών αδειών εξόρυξης που έχουν εκδοθεί από το 1995 μέχρι και το 2005 (και σε επόμενο χρόνο από το 1985 μέχρι το 1995).

β) να μας ενημερώσετε ποια είναι η αρμόδια Διεύθυνση (πλήρη στοιχεία) και τα ονοματεπώνυμα των κατά τον Νόμο υπευθύνων Υπαλλήλων σήμερα για τον έλεγχο και παραλαβή των εξορυκτικών πεδίων που αποκαθιστά κατά καιρούς η S&B και η ΕΛΜΙΝ στην περιοχή της Φωκίδας και Φθιώτιδας καθώς και για την τήρηση και διαχείριση των αρχείων των παραλαβών στο παρελθόν. Να τους δώσετε την εντολή (με κοινοποίηση σε εμάς) να συνεργαστούν μαζί μας στην έκδοση αντιγράφων των Τοπογραφικών των περιοχών που έχουν παραληφθεί ως ικανοποιητικά αποκατεστημένες από το 1979 μέχρι σήμερα.


5)Να διερευνήσετε με τις ταχύτερες δυνατές διαδικασίες και να μας ενημερώσετε για τα ονοματεπώνυμα των φυσικών προσώπων που ως υπάλληλοι και στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης είχαν την κατά το νόμο ευθύνη να έχουν γίνει οι έλεγχοι από τις καταγγελίες του 2010.6)Επιπλέον της ενημέρωσής μας, τον πλήρη έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων και πιθανής σκοπιμότητας των σχετικών «λαθών» και «παραλήψεων» , ή στην καλύτερη περίπτωση (για αυτούς) έλεγχο ικανότητας να κατέχουν θέση στο Δημόσιο, για όλους τους εμπλεκόμενους στο προηγούμενο αιτήματα (5). Είναι πιστεύουμε κατανοητό ότι κατά τον έλεγχο αυτό δεν θα πρέπει να γίνει δεκτό να επικαλεστούν στο οποιοδήποτε σημείο «άνωθεν εντολή» χωρίς να κατονομάσουν τον εντολέα οπότε ο έλεγχος να επεκταθεί και σε αυτόν.7)Εφόσον προκύπτουν λόγοι, την δρομολόγηση για πλήρη και υποδειγματική άσκηση όλων των διοικητικών ή και ποινικών κυρώσεων που προβλέπονται σε όλους τους εμπλεκόμενους, όπως αναλογεί στις απαιτήσεις της εποχής και την κατάσταση που έχει περιέλθει όλη η Ελληνική κοινωνία εξαιτίας αυτών των μηχανισμών και αυτών των συμπεριφορών.8)Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε εγγράφως το συντομότερο δυνατό στα αιτήματά μας ή για τις ενέργειές σας προκειμένου να απαντηθούν όσα απαιτούν περισσότερο χρόνο (προκειμένου να μπορούμε να παρακολουθούμε την εξέλιξή τους).Παρακαλούμε ως καθ’ ύλην Αρμόδιοι ή συναρμόδιοι, για κάποια εκ των αιτημάτων μας έκαστος αποδέκτης, να φροντίσετε να απαντηθούν τα αιτήματά μας στο σύνολό τους. Πιστεύουμε ότι η παρέμβασή μας συμβάλει στο δύσκολο έργο σας για την αποκατάσταση της ομαλότητας στην Ελληνική κοινωνία και οικονομία και την εξυγίανση της Δημόσιας Διοίκησης Απευθυνόμαστε σε εσάς συνολικά διότι στα επίπεδα υφισταμένων Υπηρεσιών σας δεν έχει καταστεί δυνατό να δοθούν απαντήσεις και για να έχετε όλοι όσο το δυνατόν πιο σφαιρική εικόνα του θέματος.

Στην διάθεσή σας για περεταίρω πληροφορίες και διευκρινήσειςγια το Διοικητικό Συμβούλιο,Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                               Ο ΓΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


             ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑΣ                     ΔΗΜΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου