Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26-2-2016 : ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΟΥ 2021


Η ώρα της κρίσεως

   Όπως είναι γνωστό, μετά από τις αναλυτικές παρουσιάσεις των φακέλων υποψηφιοτήτων των 14 Ελληνικών πόλεων, οι οποίες και έγιναν σε αίθουσα του Ξενοδοχείου ''ΤΙΤΑΝΙΑ'' στην Αθήνα από 22 έως 25 Φεβρουαρίου, τα μέλη της Επιτροπής θα μελετήσουν τα δεδομένα της κάθε υποψηφίας πόλεως και θα συνεδριάζουν συνεχώς έως και αύριο Παρασκευή 26-2-2016. 
Το απόγευμα της Παρασκευής και ώρα 17:30', στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (Μπουμπουλίνας 20-22 Αθήνα), η Επιτροπή θα ανακοινώσει έναν ολιγομελή κατάλογο
με τις προεπιλεγείσες για το τελικό χρίσμα πόλεις (ενδεχομένως έως και τέσσερεις πόλεις), από τις οποίες θα προκύψει τελικά η νικήτρια.  Η επανα-αξιολόγηση των προκριθέντων υποψηφιοτήτων, θα πραγματοποιηθεί κατά το τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους.  Η δε τελικώς επικρατήσασα πόλη αυτού του άτυπου διαγωνισμού, ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021, θα ανακοινωθεί έως το τέλος του έτους.
  Από τις 14 (δέκα τέσσερεις) δηλαδή υποψήφιες πόλεις, θα προκριθούν για τον τελικό γύρο αξιολογήσεως, μερικές και ελπίζουμε ανάμεσα σε αυτές, να είναι και οι Δελφοί.

Υπενθυμίζουμε τις υποψήφιες πόλεις :
-  Δελφοί
-  Καλαμάτα
-  Τρίπολη
-  Βόλος
-  Ελευσίνα
-  Ιωάννινα
-  Κέρκυρα
-  Λάρισα
-  Μυτιλήνη
-  Μεσολόγγι
-  Πειραιάς
-  Ρόδος
-  Σαλαμίνα
-  Σάμος

  Απλά να επισημάνουμε ένα στοιχείο το οποίο λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπ' όψιν από την Επιτροπή.  Και αυτό είναι η ύπαρξη αεροδρομίου στην υποψήφια πόλη, ή πλησίον αυτής.  Διότι οι μετακινήσεις ευρωπαϊκών προσωπικοτήτων-καλεσμένων, οι διαδοχικές εμφανίσεις καλλιτεχνικών συγκροτημάτων και το συνεχώς μετακινούμενο ''μελίσσι'' των Ευρωπαίων δημοσιογράφων, εξυπηρετούνται πρωτίστως μέσω αεροπορικών μετακινήσεων.
Και οι υποψήφιες πόλεις οι οποίες ''μειονεκτούν'' τρόπον τινά, λόγω της μή υπάρξεως αεροδρομίου, είναι οι Δελφοί, το Μεσολόγγι και η Σαλαμίνα.
Αυτό ελπίζουμε και ευχόμαστε, να μην είναι το κορυφαίο κριτήριο για την ανάληψη του τίτλου από την πόλη των Δελφών.  Γιατί το ιστορικό και Πολιτισμικό αντιστάθμισμα της περιοχής, είναι γιγάντιο.

  Η ''νικήτρια'' πόλη, θα λάβει από την Επιτροπή διαχειρίσεως του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, το ποσό του 1,5 εκ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών της ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα.  Αλλά αυτό θα γίνει μόλις το τελευταίο τρίμηνο προ της αναλήψεως του τίτλου.  Δηλαδή από Οκτώβριο έως  και Δεκέμβριο του 2020.
Αύριο λοιπόν...  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου