Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

''ΠΟΛΙΤΕΣ'' : ΔΥΣΒΑΤΗ ΑΤΡΑΠΟΣ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΚΙΡΡΑΣ-ΔΕΛΦΩΝ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Αρχαίο Μονοπάτι Δελφών»
Προς το Δημοτικό Συμβούλιο

Κυρίες & Κύριοι Σύμβουλοι
Κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου

Με αφορμή το χθεσινό δημοσίευμα του κου Δημάρχου Δελφών, σχετικά με τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για την κατάσταση που επικρατεί στο Αρχαίο Μονοπάτι των Δελφών από την παράταξή μας και με το οποίο επιχειρεί να απαντήσει και να κανοναρχήσει , με το δικό του σκεπτικό, τον τρόπο λειτουργίας των Συμβούλων, επιβάλλεται να απευθυνθούμε δημόσια προς εσάς, μέσα σε αυτό το Συμβούλιο.
Ο τρόπος που ο Δήμαρχος προσπάθησε να απαντήσει σε όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, φανερώνει πανικό! Αποφεύγοντας να απαντήσει επί της ουσίας προσπαθεί σπεκουλάροντας, να ξεφύγει από την πραγματική διαδικασία που είναι οι απαντήσεις, σε όσα ως τώρα πραγματικά γεγονότα έχουμε προβάλει, αναφορικά με το Αρχαίο Μονοπάτι.
Πιο συγκεκριμένα:
-Η υπόθεση “Αρχαίο Μονοπάτι Δελφών” έχει επιβαρύνει το Δήμο από τις 20-8-2014 με την Επιβολή διοικητικών κυρώσεων του Τμήματος Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας και πρόστιμο 1.800€.
-Το θέμα αυτό σε τούτο το Δημοτικό Συμβούλιο το θέσαμε για 1η φορά τον Απρίλιο του 2015. Έγινε τότε παραδεκτό από την Δημοτική Αρχή πως υφίσταται πρόβλημα στο Αρχαίο Μονοπάτι με εκβολή νερών, τα οποία ήταν όμβρια αναμεμειγμένα με λύματα αποχέτευσης από κατασκευαστικό λάθος.
-Το Καλοκαίρι, το Φθινόπωρο έως και το τέλος του 2015, γίναμε αποδέκτες πολλών παραπόνων από περιπατητές του Μονοπατιού. Απαντούσαμε πως το πρόβλημα είναι γνωστό στην Δημοτική Αρχή και γίνονται σχετικές προσπάθειες.
-Στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο 1-02-2016 θέσαμε πάλι το ίδιο θέμα, έπειτα από αρκετές οχλήσεις, για να πάρουμε την απάντηση δια στόματος Δημάρχου πως το πρόβλημα λύθηκε πριν λίγες μέρες και ότι παρακολουθείται σε τακτά χρονικά διαστήματα το σημείο που δημιουργείται το πρόβλημα.
Δεχτήκαμε την απάντηση θεωρώντας πως τα πράγματα είναι όπως μας τα παρουσιάζουν. Τι πιο λογικό;
Θελήσαμε λοιπόν να επισκεφτούμε τον χώρο για να διαπιστώσουμε από κοντά με πιο τρόπο δόθηκε η λύση. Τις προηγούμενες μάλιστα μέρες είχαμε επισκεφτεί ακόμα δύο φορές την γύρω περιοχή (φρεάτια δικτύου αποχέτευσης και όμβριων) προσπαθώντας να κατανοήσουμε και εντοπίσουμε από πού προέρχεται το πρόβλημα, που απασχολεί τον Δήμο έντονα τα τελευταία 3 χρόνια, χωρίς να λύνεται.
Στις 6/02/2016 ανεβήκαμε πάλι το μονοπάτι και εντοπίσαμε στο στόμιο του αγωγού την εκβολή ΛΥΜΑΤΩΝ με συνεχή ροή, χωρίς να έχουμε την δυνατότητα αυτή την στιγμή να σας αναφέρουμε την ωριαία τους απορροή με βάση το κυβικό μέτρο. Γιατί μιλάμε για κυβικά!!!
Στις 10/02/2016 (χθες) επισκεφτήκαμε με μέλη του ΠΑ.Κ.Ο.Ε. (Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών), πήραμε δείγματα των λυμάτων αν και είχε σταματήσει η ροή τους από συνεργείο που ήταν στο χώρο από το πρωί. Το συνεργείο είχε καθαρίσει τα χόρτα από το Αρχαίο Μονοπάτι , έκανε μερική επανατοποθέτηση των λίθων που είχαν ξεχωθεί λόγω της ροής των λυμάτων στο μονοπάτι και πραγματοποιούσε εργασίες στο πρώτο φρεάτιο του αγωγού στην αρχή του. Η ροή των λυμάτων είχε σταματήσει.
Στις 11/02/2016 (σήμερα δηλαδή), στις 7:30 το πρωί, πραγματοποιήσαμε ακόμα μία επίσκεψη. Φυσικά το νερό είχε ξεκινήσει να τρέχει. Το 3ο φρεάτιο στην σειρά και τελευταίο προς την έξοδο του αγωγού γέμιζε με ταχύτητα, σίγουρα όχι από όμβρια νερά γιατί έχει να βρέξει εδώ και μία βδομάδα!!!
-Ρωτάμε το Δημοτικό Συμβούλιο ποιος είναι ο τρόπος που λειτουργούμε και από πού εξάγεται πως ο Δήμαρχος έχει το δικαίωμα να μας δίνει «λάθος» απαντήσεις; Διότι ο Δήμαρχος γνώριζε μια βδομάδα πριν το ερώτημα. Δεν τον πιέσαμε να απαντήσει.
-Ρωτάμε τον κύριο Δήμαρχο ποιο είναι το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο πρέπει να συζητάμε ένα θέμα, πριν εξαντληθούν τα όρια υπομονής μας; Ύστερα μάλιστα από την αποδεικτέα πια, παραπλανητική απάντηση που λάβαμε; Δέκα (10) μήνες περιμέναμε;
-Ρωτάμε το Δ.Σ. ως εκπρόσωποι εκλεγμένοι της τοπικής κοινωνίας: πρέπει ή δεν πρέπει να γνωρίζουμε την πραγματική κατάσταση που υπάρχει για συγκεκριμένα προβλήματα;
-Ρωτάμε το Δ.Σ.: πόσο ηθικό είναι να σιωπούμε και ποιος μπορεί να μας δώσει τέτοιο δικαίωμα από την στιγμή που γνωρίζουμε ένα πρόβλημα το οποίο έχει να κάνει με την καθημερινή ζωή της τοπικής κοινωνίας; Η σιωπή είναι αποδοχή και συναίνεση. Άρα συνενοχή.
-Ρωτάμε το Δ.Σ.: πρέπει να κάνουμε την δουλειά μας, ή θα πρέπει πριν την κάνουμε να πάρουμε την σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου;

Πολλά είναι τα ερωτήματα που γεννιούνται και φυσικά κύριε Δήμαρχε πρέπει να ονοματίσετε τον «Ενορχηστρωτή», ο οποίος εξυφαίνει σχέδια εναντίον του Δήμου με στοιχεία κατασκευασμένα. Διότι αυτή την έννοια έχει ο όρος «ενορχηστρωτής» στο δικό σας δελτίο.
Κι επειδή τα στοιχεία που έχουμε καταθέσει δεν είναι αποκύημα της φαντασίας μας αλλά ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ, ζητάμε δημόσια να δηλώσετε πως εμείς δεν είμαστε «ενορχηστρωτές».

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ
Στην προσπάθεια του Δήμου για ανακήρυξη του Δήμου Δελφών ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης όχι μόνο δεν σταθήκαμε απέναντι, αλλά και συμφωνήσαμε σε αυτή. Βλέποντάς την ως μια καλή ευκαιρία, να γνωρίσει η Ευρώπη τον σημερινό κόσμο και την σημερινή πραγματικότητα, στον τόπο των Δελφών. Κι είναι ο Πολιτισμός ίσως, το καλύτερο και πιο ιδανικό «όπλο» στην πραγμάτωση μιας τέτοιας προσπάθειας.
Ας αναρωτηθούμε όμως κυρίες /οι Σύμβουλοι: πόσο εύκολο είναι να σηκώσεις ένα τέτοιο Πολιτιστικό φορτίο και μια τέτοια Κληρονομιά, όταν δεν μπορείς με σθένος να αντιμετωπίσεις την πραγματική κατάσταση και προτιμάς να κρύψεις το πρόβλημα κάτω από το χαλί; Όταν φτάνεις στο σημείο την αλήθεια και την πραγματικότητα να την χαρακτηρίζεις Λαϊκισμό και την ετυμηγορία των Συμβούλων «ακατανόητη πράξη»;
Όποιος δεν μπορεί να κατανοήσει το πραγματικό είναι «χαμένος από χέρι» που λένε.
Η υποψηφιότητα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας φυσικά και δεν κινδυνεύει από τον αγωγό λυμάτων. Άλλα είναι τα κριτήρια που θα κρίνουν την πρόκριση και αυτό το γνωρίζουν καλά όσοι έχουν ασχοληθεί.
Κι είναι πράγματι αυτό το χειρότερο και το πιο απογοητευτικό απ’ όλα. Να μην απαντάς και να στρέφεις αλλού την κουβέντα, προσπαθώντας να διεγείρεις άλλα ανακλαστικά των πολιτών, χρησιμοποιώντας μεθόδους παλαιοπολιτικές.
Πόσο μπορείς άραγε να κουβαλήσεις το φορτίο της Πολιτιστικής σου κληρονομιάς κε Δήμαρχε;

Σας προτείνουμε, αν μας επιτρέπεται βέβαια, να δείτε με διαφορετικό τρόπο και άλλο σκεπτικό την λύση των προβλημάτων.
Κάντε εσείς την δουλειά σας και αφήστε εμάς να κάνουμε την δική μας δουλειά.
Είναι πιο παραγωγικό να κάνετε σενάρια και να έχετε προτάσεις, για την λύση του προβλήματος του αγωγού των λυμάτων στους Δελφούς.
Δώστε εκεί την ενέργειά σας και αφήστε στην πάντα τα σενάρια της υπονόμευσή σας.
Ας συζητήσουμε για το τι είναι Πολιτισμός. Ευκαιρία είναι με αφορμή την Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Να μας μείνει και κάτι, εκτός από τις Λεζάντες.

Τα παραπάνω τα καταθέτουμε στην Γραμματεία του Δημοτικού Συμβουλίου, ενημερώνοντας το Σώμα πως το θέμα «Αρχαίο Μονοπάτι στους Δελφούς» για μας δεν έχει κλείσει.
Έχουμε καταθέσει στον Εισαγγελέα της Άμφισσας σχετική Αναφορά με κοινοποίηση σε 14 ακόμα αποδέκτες.
Κρατώντας το δικαίωμα να κινούμαστε κάθε φορά για αυτό και για άλλα θέματα όπως εμείς νομίζουμε, για να φέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.


Για τους
ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Παναγιώτης Μέγκος
Παναγιώτα Κασούτσα
Νίκος Σταντζούρης

4 σχόλια:

 1. ΠΑΕΙ..ΓΙΝΑΜΕ ΟΛΟΙ ΤΡΙΧΙΑΔΕΣ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μέγκο κλπ έχετε μπερδέψει το ρόλο σας. Δεν είστε εισαγγελείς και τα προβλήματα δεν λύνονται με μηνύσεις. Έχετε ποινοικοποιήσει την ενασχόληση με την τοπική αυτοδιοίκηση και αυτό είναι κατάντια!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πραγματικά είναι άξιον απορίας και ανησυχητικό το ότι δεν σας προβληματίζει η ουσία του προβλήματος αλλά ο τρόπος που επελέγη για τη λύση του από τους "Πολίτες στο Προσκήνιο". Η ουσία σας αφήνει αδιάφορους. Οτι κάποιοι προσπαθούν να λύσουν τα ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί στο Δήμο λόγω της ανικανότητας άσκησης διοίκησης σας αφήνει παγερά αδιάφορους. Ότι κάποια θέματα επισύρουν και ποινικές ευθύνες επίσης. Οι διαβεβαιώσεις από το Δήμαρχο και την κυρία Ανδρεοπούλου όταν τέθηκε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο της 01/02/2016 ότι το πρόβλημα λύθηκε έχουν καταγραφεί. Εάν δεν γινόταν δημοσιοποίηση η υπόθεση για μια ακόμη φορά θα έπαιρνε το δρόμο προς το αρχείο και τα λύματα θα συνέχιζαν την πορεία τους μέσα στο Δελφικό Τοπίο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Το ΑΡΧΑΙΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ είναι ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ Α ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΔΕΛΦΙΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ. Μέσα στην Α Ζώνη του Δελφικού Τοπίου απαγορεύεται απο τον νόμο, μεταξύ άλλων, και η απόθεση απορριμάτων και αποβλήτων και γενικότερα κάθε ενέργεια που επιφέρει περιβαλλοντική υποβάθμιση στο Δελφικό τοπίο, και ειδικότερα στο πολιτιστικό τοπίο, που περιβάλει τα μνημεία των Δελφών. Για όσους δεν έχουν καταλάβει τι συμβαίνει, να πώ ενημερωτικά το εξής: αναζητώντας την αιτία της μακροχρόνιας εκβολής βοθρολυμάτων μέσα στο αρχαίο μονοπάτι, ανακαλύψαμε και αποκαλύψαμε στην συνέχεια το παράνομο έργο της αποχέτευσης των Δελφών. Τα βοθρολύματα των Δελφών εκβάλλονται σε ελεύθερη ροή μέσα στο Δελφικό Τοπίο και όχι μόνο..... Το τμήμα του αρχαίου μονοπατιού που έχει καταστραφεί- ρυπανθεί και υποβαθμιστεί απο τα λύματα βρίσκεται 28 μέτρα μακριά απο τον περιφραγμένο χώρο ανασκαφών στη θέση “Αγια Βαρβάρα” εντός της Α Ζώνης του Δελφικού Τοπίου. Το τμήμα του αρχαίου μονοπατιού που έχει πληγεί, ο Δήμος προσπαθεί να αποκαταστήσει και μακάρι να έχει ήδη ολοκληρώσει την προσπάθειά του. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤ’ ΑΛΛΟ. Λυπάμαι, γιατί αντιλαμβάνομαι οτι κάποια απο τα σχόλια που διαβάζω, προέρχονται απο ανθρώπους που γνωρίζουν το πρόβλημα και θα έπρεπε άλλη θέση να παίρνουν ή τουλάχιστον να σιωπούν. Για όλα τα προβλήματα του Δήμου μας υπάρχει λύση και κάθε υπεύθυνος πολίτης θα έπρεπε να τα καταγγέλλει και να απαιτεί την διόρθωσή τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή