Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Ι.Χ. Ο ΜΩΛΟΣ ΤΗΣ ΙΤΕΑΣ!...

Απαγορεύεται!...

  Από την μια ο απίθανος ήλιος του Φεβρουαρίου με θερμοκρασία ημέρας επιτρέπουσα το κοντομάνικο κι από την άλλη η πάγια συνήθεια των κατοίκων της Ιτέας, έφεραν αρκετούς περιπατητές στους παραλιακούς πεζοδρόμους και στον μώλο.  Γιατί η αλήθεια είναι ότι, ποιος δεν θα ήθελε να περπατά με αργό βηματισμό και κάτω απ' αυτές τις συνθήκες, σε αυτήν την όμορφη και γαλήνια παραλία, με την απλωσιά του τόπου κυριολεκτικά να ''λιάζεται'' στην βόρεια πλευρά του Κορινθιακού;  Και μάλιστα μέσα στην καρδιά του Χειμώνος;
Τετάρτη μεσημεράκι στην παραλία της Ιτέας, με έναν άνεφο γαλαζόλευκον ουρανό, με τον κυματισμό της θαλάσσης να μην ξεπερνά το επίπεδο της μουρμούρας και με την θερμοκρασία, σκαρφαλωμένη εδώ και ώρες στους 21 βαθμούς Κελσίου.  
Ιτέα, Φωκίδα, Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016.

   Όμως...  
  Από το πρωΐ, κατέπλευσε στο λιμάνι και προσεδέθη στην δυτική πλευρά του μώλου, το γνωστό από τις κατά το παρελθόν επισκέψεις του στην πόλη μας, όμορφο κρουαζιερόπλοιο ''BERLIN''.  Ένα κατάλευκο όμορφο σκαρί, του οποίου η επίσκεψη μας εξένισε, καθ' όσον και εξ όσων γνωρίζουμε, η έναρξη της τουριστικής περιόδου για αυτού του είδους τον θαλάσσιο τουρισμό ανά την Ελλάδα, αρχίζει συνήθως το τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου.  Και ότι, δεν υπάρχουν χειμερινοί επιβάτες, για αυτής της μορφής πλοία.

  Εν πάση περιπτώσει, το πλοίο έδεσε τους κάβους του στον μώλο κι από εκείνη την ώρα, το Λιμεναρχείο Ιτέας, απομόνωσε τον μώλο από το υπόλοιπο λιμάνι της πόλεως.  Το οποίον μεταφράζεται, σε απαγόρευση των πάσης φύσεως περιπατητών, εντός του συγκεκριμένου χώρου.  Έτσι, ολόκληρος ο μώλος, ήταν για χρήση μόνων των επιβατών και του πληρώματος του πλοίου και οι οποίοι, προκειμένου να επισκεφθούν την πόλη και τα καταστήματά της, έπρεπε να περάσουν από τον έλεγχο της εισόδου-εξόδου στην αρχή του μώλου, επιδεικνύοντας κάρτα επιβαίνοντος του πλοίου!...

   Δεν επιτρεπόταν λοιπόν ο περίπατος εντός του μώλου, για λόγους ασφαλείας.  Σύμφωνα δε με την πληροφόρησή μας, στον Κυβερνήτη του Κρουαζιερόπλοιου παρεδόθη δήλωση αξιωματικού του Λιμεναρχείου Ιτέας, ότι για όσην ώρα το πλοίο θα παραμένει δεμένο στον μώλο, υπεύθυνο για την ασφάλειά του, θα είναι το Λιμεναρχείο.  Και αυτό γίνεται σε εφαρμογή συγκεκριμένων και εν ισχύ διατάξεων και Νόμων. 

   Αντιληπτόν είναι πλέον, ειδικά μετά από τα προβλήματα της χώρας, τα αδιέξοδα και την πολλή συζήτηση για την συνθήκη ''SCHENGEN'', ότι όταν θα έρχεται κρουαζιερόπλοιο στο επίνειο(!) των Δελφών και συνάμα τουριστική πύλη εισόδου της χώρας, οι ...κακομαθημένοι περιπατητές του τόπου τους (μαζί με τους επισκέπτες ετεροδημότες), θα ατενίζουν τον μώλο με το ...καλαμάκι!  Από μακριά και διακριτικά.

Όλα αυτά βεβαίως, εάν εφαρμοσθεί (απαιτηθεί;) η συγκεκριμένη νομοθεσία  για την ασφάλεια των πλοίων.  Κάτι το οποίο έως και σήμερα, δεν το είχαμε ειδεί να εφαρμόζεται στο λιμάνι μας.  Τουλάχιστον σε τέτοιον βαθμό και με τόσην επιμέλεια.

Ευνόητο είναι ότι, οι άνθρωποι του Λιμεναρχείου, εντέλονται για την εφαρμογή αυτού του μέτρου.  Αυτή δηλαδή είναι η αποστολή των και δεν ευθύνονται αυτοί, για την επιβολή του.

Φαντασθείτε όμως, καλοκαιράκι, μια ζεστή βραδιά του Ιουλίου, με την παραλία να ασφυκτιά από κόσμο και ένα με δυο κρουαζιερόπλοια να είναι δεμένα στον μώλο...



9 σχόλια:

  1. Το θεμα ειναι να ερχονται και να ξανα ερχονται κρουαζιερόπλοια μπας και αυτος ο ωραίος τόπος παρει μπροστα!!!ειναι καθήκον όλων μας να στηρίζουμε τα μαγαζια της περιοχής μας!!!ειναι ντροπή να ειμαστε στο 2016 ,σε ενα τοσο ωραιο ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ μερος και να μην ενισχύουμε τον τουρισμό!Τα λιμάνια ειναι για ολους!Ας προσπαθήσουμε ολοι για αυτον τον τόπο χωρις να κοιτάμε μονο την βολή μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΙΝΙΓΜΑ:
    ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΟΛΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΦΑΣ ΨΑΡΙ, ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ "ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΟΝΤΟΣΟΥΒΛΙ ΚΑΙ ΓΙΔΑ ΒΡΑΣΤΗ". ΤΑ ΜΟΝΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ ΜΑΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΛΗΓΜΕΝΕΣ ΚΟΝΣΕΡΒΕΣ, ΕΝΩ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΠΑΤΩΜΑ.
    ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν εχεις και πολυ άδικο αλλα βγες μια βολτα στην παραλια απο αρχές Ιανουαρίου ως τελος Απριλίου και πες μου πως αυτοι οι καταστηματάρχες μπορούν να κρατήσουν μια καλη ποιότητα οταν οι περισσότεροι Ιτιωτες ανεβαίνουν στην Αμφισσα ή πανε στο Γαλαξίδι και δεν στηρίζουν τα μαγαζια αυτα...θελω να πω πως μόνοι μας φτάσαμε να κανουμε την Ιτεα ενα τεράστιο νεκροταφείο !ειναι λοιπον χρέος μας ,για να μείνει ο κοσμος εδω ,να το αλλάξουμε ολο αυτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΟΝΤΩΣ ΑΥΤΟ, ΟΤΙ ΜΟΝΟΙ ΦΤΑΣΑΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΤΣΙ ΤΗΝ ΙΤΕΑ, ΤΟΤΕ ΕΙΣΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ.
      ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΟΙ ΙΤΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΙΜΟΥΝ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥΣ. ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΠΟΥ ΔΙΩΧΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΟΥΣ ΙΤΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΜΗ.
      ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΠΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΜΦΙΣΣΑ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ ΣΤΗΝ ΙΤΕΑ ΟΛΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΝΑ ΜΑΣ ΦΤΑΙΝΕ ΠΑΛΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ! ΟΙ ΙΤΙΩΤΕΣ ΠΟΤΕ ΦΤΑΙΝΕΙ ΔΗΛΑΔΗ?
      ΟΙ ΑΜΦΙΣΣΙΩΤΕΣ ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΤΕΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΟΝΤΑ. ΑΝ ΤΟ ΓΑΛΑΞΙΔΙ ΗΤΑΝ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΑΝ ΑΠΟΣΤΑΣΗ, Η ΙΤΕΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ! ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ!

      Διαγραφή
  4. Ενας νομος γελαει μαζι σας………

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι δηλαδη ρε επικουρε οπως ακριβως το λεω. Μοα ζωη κρινετε τους αλους και τους κοροιδευετε για το τροπο που μιλανε για το πως ντινοντε γισ το τι μουσικη ακουνε παρτε το χαμπαρι οτι ειστε ο περιγελος του νπμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να κάνετε το σταυρό σας που οι εταιρείες της κρουαζιέρας, επιτρέπουν και καταπλέουν κρουαζιερόπλοια ακόμη στο λιμάνι Ιτέας, με μηδενικά μέτρα ασφάλειας επιβατών, πληρωμάτων και πλοίων. Άν εφαρμόζονταν οι διεθνείς κανόνες και η νομοθεσία περί ασφάλειας επιβατών, πληρωμάτων και πλοίων, το λιμάνι Ιτέας θα αποκλειόταν. Όποιος έχει πάει Κατάκολο, Ναύπλιο, Κέρκυρα και σε άλλα λιμάνια της κρουαζιέρας καταλαβαίνει τί εννοώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή