Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

''ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ'' ΣΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΜΑΣ!... (Επιστολή Τοπικής Συμβούλου)


Οι 3 Γαλαζο-Κόκκινες Σημαίες...


   Η Παρακάτω δημοσιευόμενη επιστολή της Τοπικής Συμβούλου Ιτέας κας Καλοτίνας Σκώττη, έχει επιδοθεί στον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητος κον Τέντ Γουώρθ με ημερομηνία 3-6-2015 και έχει κοινοποιηθεί από τον Δήμαρχο, την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τους θεματικούς Αντιδημάρχους, έως και όλους τους Τοπικούς Συμβούλους της Δ.Ε. Ιτέας.

  Την προηγουμένη ημέρα ο φωτογραφικός φακός ''εσυνέλαβε'' τον φορτωτή, να ''καθαρίζει'' όπως ο χειριστής του αντιλαμβανόταν, την ακτή στην παραλία του Άϊ-Γιάννη στην Κίρρα, ενώ η φωτο-περιήγηση, περιελάμβανε και σκηνές από τις ''τακτοποιημένες'' για να υποδεχθούν τους λουομένους παραλίες του ''Τροκαντερό'' και ''Μαϊάμι''. 

  Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτές οι 3 παραλίες της Δ.Ε. Ιτέας, έχουν βραβευθεί με ''Γαλάζιες Σημαίες'', καθ' όσον όπως προκύπτει από την σχετική αλληλογραφία και αποδεικνύεται και από τις φωτογραφίες, έχουν εξοπλισθεί με όλες τις προϋποθέσεις-προαπαιτούμενα για την ανακήρυξή τους σε ''Γαλαζιο-σημαιοφέρουσες'' παραλίες κολυμβητών...

Το εάν οι σημαίες έγιναν κατακόκκινες από εντροπή, δεν είναι το ζητούμενο.  
Σημασία έχει ότι την επομένη ημέρα, ενεφανίσθη το γνωστόν Δελτίο Τύπου του Δημάρχου μας, το εμπεριέχον τις μη επαληθευμένες ακόμη απόψεις του για το περιβάλλον και έβαλε τα ''πράγματα'' στην θέση τους : 
Περιβάλλον είναι, ότι φαντάζεται το ''Περιβάλλον'' του Δημάρχου!  Και αυτό θα πρέπει να προστατευθεί, πάσει θυσία!...

*********************************************ΘΕΜΑ: Η προετοιμασία των ακτών Ιτέας και Κίρρας ενόψει της έναρξης της κολυμβητικής περιόδου.


Κε Πρόεδρε
Με έκπληξη βλέπουμε κάθε χρόνο τις μπουλντόζες του Δήμου μας να σαρώνουν τις ακτές από τα χαλίκια τους και να «καθαρίζουν» τις παραλίες ώστε να δεχθούν τους λουόμενους!
Με το σύντομο σημείωμα που ακολουθεί, θέλω εσάς και τους αποδέκτες στους οποίους κοινοποιώ το έγγραφο αυτό, με τρόπο όσο πιο κατανοητό γίνεται, να σας ενημερώσω για τους λόγους που είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι, στον τρόπο διαχείρισης των ακτών του Δήμου Δελφών, με αφορμή συγκεκριμένη πρακτική επέμβασης & «καθαρισμού» που περιέπεσε στην αντίληψή μου πριν 2 ημέρες στην παραλία του Αη Γιάννη στην Κίρρα.
Η θάλασσα έχει τον πρώτο λόγο….

Φυσικοί μηχανισμοί και η ίδια η θάλασσα διαμορφώνουν τις ακτές μας. Θάλασσα και ακτές αποτελούν ένα ενιαίο οικοσύστημα που λειτουργεί αυτόνομα και αυτοτροφικά. Πλήθος οργανισμών μικροσκοπικών και μεγαλύτερων κατοικούν μέσα και έξω από το νερό, πλήθος συνθηκών και αλληλεπιδράσεων αναπτύσσονται μεταξύ τους και συντελούν τόσο στον αυτοκαθαρισμό του νερού και των ακτών όσο και στη διατήρηση των ακτών γιατί εμποδίζουν τη διάβρωσή τους. Η συνήθης πρακτική της αφαίρεσης των χαλικιών και η ρίψη τους στη θάλασσα δεν αλλοιώνει μόνο την εμφάνιση των ακτών- το τι είναι όμορφο και τι άσχημο είναι άλλη κουβέντα που αφορά τους ανθρώπου και το life style τους και μόνο- αλλά καταστρέφει το ίδιο το οικοσύστημα, ακυρώνοντας τους ρυθμιστικούς μηχανισμούς του.

Φέτος όπως και κάθε χρόνο έχουν σχηματιστεί οι παραλίες, Μαϊάμι, Τροκαντερό, Αη Γιάννης, Κίρρα. Όσοι από μας αγαπούν τη βόλτα δίπλα στο κύμα θα είδαν ότι φέτος όπως και κάθε χρόνο οι ακτές μας αμμώνουν. Το χαλίκι το ανεβάζει το κύμα ως εκεί που φτάνει το χειμώνα (όριο χειμέριου κύματος), τα βότσαλα κατά συστάδες καθαρίζουν από τα φύκη που αναπτύσσονται την άνοιξη υπερβολικά και τα κάνουν να πρασινίζουν. Έχει παρατηρηθεί πως όπου υπάρχουν μωλίσκοι τεχνητοί ή από βράχια, γύρω τους σχηματίζονται, από τις φερτές ύλες των ποταμών, αμμουδερές και όχι μόνο καμπύλες που τις αναζητούν τα παιδιά για τα παιχνίδια τους! Πέρα από τη συναισθηματική προσέγγιση πρέπει να γνωρίσει ο κάθε πολίτης που έρχεται σε μια ακτή για να χαρεί τον ήλιο και τη θάλασσα, ότι για να έχει τις ακτές που αξίζει να τις επισκέπτεται για να κάνει το μπάνιο του πρέπει να σεβαστεί την ίδια τους την φυσική υπόσταση και ο ίδιος και η Δημοτική αρχή που είναι αρμόδια για την κατάστασή τους.

Οι παράκτιες περιοχές αποτελούν περιβαλλοντικό αγαθό και μη ανανεώσιμο πόρο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεσμοθέτησε ένα νομικό εργαλείο διαχείρισης των υδατικών πόρων, την Οδηγία Πλαίσιο για τα Ύδατα 2000/60/ΕΕ (Water Framework Directive ή WFD). Πρόκειται για ρηξικέλευθο κείμενο που για πρώτη φορά στα νομικά χρονικά εισάγει την έννοια της Οικολογικής Ποιότητας(Ecological Quality), δηλαδή της καλής δομής και λειτουργίας των υδατικών οικοσυστημάτων. Η καινοτομία αυτής της Ευρωπαϊκής Οδηγίας είναι η ενσωμάτωση βιολογικών δεικτών ως κριτηρίων για την εκτίμηση της ποιότητας των Υδάτων, χωρίς να βασίζεται αποκλειστικά σε μετρήσεις φυσικοχημικών παραγόντων, οι οποίες μπορεί να έχουν μεγάλες εναλλαγές ακόμα και μέσα στην ίδια μέρα δειγματοληψίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι οργανισμοί που ζουν σε κάθε περιοχή καθορίζουν το πόσο καλή είναι από οικολογική σκοπιά αυτή η περιοχή. Η εφαρμογή της Οδηγίας είναι υποχρεωτική για όλα τα μέλη της Ευρώπης, και επιβάλλει την εκτίμηση της οικολογικής ποιότητας για τα ύδατα και τη λήψη μέτρων για την εξασφάλιση Καλής Οικολογικής Ποιότητας. Στην Ελλάδα το Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης ξεκίνησε το 2012 από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ). 

Τι είναι το βένθος και γιατί χρησιμοποιείται ως βιολογικό στοιχείο ποιότητας;


Το “βένθος” περιλαμβάνει τους οργανισμούς που ζουν προσκολλημένοι  ή σε άμεση σχέση με το βυθό. Αυτοί μπορεί να είναι μικρές γαρίδες ή άλλα Καρκινοειδή (Αμφίποδα), διάφορα Εχινόδερμα (πχ. αστερίες, αχινοί), θαλάσσια σκουλήκια (Πολύχαιτοι) κ.α. Εξαιτίας του τρόπου ζωής τους, αυτοί οι οργανισμοί μπορούν να αποτυπώσουν με ακρίβεια τυχόν περιβαλλοντικές μεταβολές, ιδιαίτερα μάλιστα όταν η αιτία της διατάραξης διακρίνεται από μια σχετική σταθερότητα στο χώρο και το χρόνο. Έτσι αποτελούν μαζί με το φυτοπλαγκτό και το φυτοβένθος (κοινά φύκια και Ποσειδωνίες) τα 3 βασικά βιολογικά στοιχεία για την ταξινόμηση της οικολογικής κατάστασης με βάση την Οδηγία Πλαίσιο για τα Ύδατα. Η αξιολόγηση λοιπόν γίνεται με βάση βιολογικούς δείκτες όπως οι οργανισμοί του βένθους. 
•Σε ότι αφορά τον καθαρισμό των ακτών, αυτός περιορίζεται, εφόσον γίνεται με μηχανικά μέσα, στο τμήμα που δεν διαπιστώνεται η ύπαρξη χλωρίδας. Σύμφωνα με τον Deidun και συν. (2003, σελ.1487) «παρά ότι πιθανόν να μην είναι δημοφιλές το μέτρο, η εγκατάλειψη της πρακτικής της απομάκρυνσης των υπολειμμάτων φυκιών από τις ακτές πρέπει να συζητηθεί. Tα υπολείμματα φυκιών μπορεί να απομακρυνθούν από το σημείο άμεσης επαφής με τη θάλασσα ώστε να είναι εύκολη η κολύμβηση, αλλά πρέπει να μεταφέρεται σε άλλη θέση των αμμοθινών. O Mayer (1995) αναφέρει ότι οι στρώσεις Posidonia είναι σημαντικές για τη δομή και κατασκευή της ακτής και ένας σημαντικός παράγοντας στη διαμόρφωση των αμμοθινών».
•Η παραλία Αη Γιάννης αποτελεί μέρος της παράκτιας ζώνης της ευρύτερης περιοχής Ιτέας-Κίρρας.
Έχοντας υπ όψη όσα σας προανέφερα σας ενημερώνω πως:
Στις 2-6-2015 πραγματοποιήθηκαν εργασίες καθαρισμού και διαμόρφωσης της ακτής με χρήση μπουλντόζας του Δήμου Δελφών (επισυναπτόμενο 1 β). Η μπουλντόζα με τη χούφτα σάρωνε την ακτή και έριχνε άμμο, βότσαλα και ότι άλλο στη θάλασσα. Εκατοντάδες οργανισμοί φυτικοί και ζωικοί, τόσο στην ακτή όσο και βενθικοί θανατώθηκαν και το οικοσύστημα διαταράσσεται. Η θάλασσα με την τακτική της απόρριψης άμμου και βοτσάλων μπαζώνεται. Και αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται εδώ και χρόνια στις μεγάλες και προσβάσιμες για τέτοια μηχανήματα ακτές της Ιτέας και της Κίρρας.
 • Είμαστε αντίθετοι απόλυτα σε αυτή τη μέθοδο καθαρισμού και διαμόρφωσης των ακτών της Ιτέας –Κίρρας γιατί σαν πρακτική:
1. αλλοιώνει το χαρακτήρα των ακτών μας ,
2. προσβάλλει ανεπανόρθωτα το οικοσύστημα συντελώντας στη μείωση της βιοποικιλότητάς του τόσο στη στεριά όσο και τη θάλασσα, διαταράσσοντας την ισορροπία και τους ρυθμιστικούς μηχανισμούς του και
3. αποστερεί από τους πολίτες και τους επισκέπτες του τόπου μας το δικαίωμα της επαφής με το περιβάλλον όπως η ίδια η φύση το διαμορφώνει.
 • Ρωτάμε και αιτούμαστε να μας απαντήσει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, εάν υπάρχει πρόταση τεκμηριωμένη που υιοθετεί την πρακτική αυτή ή επιστημονική άποψη, από ποιον και πότε εισηγήθηκε στην Δ.Ε. Ιτέας ή τον Δήμο ΔΕΛΦΩΝ.


Προτείνουμε & Ζητάμε:
 • Ζητάμε να μην προχωρήσουν οι επεμβάσεις αυτού του τύπου στις υπόλοιπες παραλίες της Ιτέας φέτος και να μην επαναληφθούν στο μέλλον.
 • Ο καθαρισμός των ακτών να γίνεται στο εξής με ήπια μέσα.
 • Στο πλαίσιο της συμμόρφωσης με τα κριτήρια του Προγράμματος Γαλάζιες Σημαίες τα οποία αφορούν στις τέσσερις κύριες κατηγορίες: α) στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και πληροφόρηση, β) στην ποιότητα των νερών κολύμβησης, γ)στην περιβαλλοντική διαχείριση και δ)στην ασφάλεια (ναυαγοσωστικά, πρώτες βοήθειες), στις υπηρεσίες και τις καλά συντηρημένες εγκαταστάσεις, ζητάμε να λάβετε όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να αποκατασταθεί η παραλία Μαϊάμι και Τροκαντερό (επισυναπτόμενο 2) και οι βραβευμένες παραλίες της Κίρρας, ώστε να μη χάσουν τη Σημαία.
 • Άμεσα πρέπει να απομακρυνθεί και η «ράμπα» για ΑΜΕΑ που τοποθετήθηκε πέρυσι στην παραλία Μαϊάμι και όχι μόνο δεν πληροί τις προδιαγραφές αλλά είναι και επικίνδυνη για μικρούς και μεγάλους και να φτιαχτεί νέα σύμφωνα με τις επίσημες προδιαγραφές.
Σας επισυνάπτουμε για του λόγου το αληθές και στην προσπάθειά μας να γίνει πιο κατανοητή η θέση μας και τα αιτήματά μας που αφορούν τις παραλίες, σχετικό φωτογραφικό υλικό, που αφορούν τρεις παραλίες της Ιτέας – Κίρρας, του ΤΡΟΚΑΝΤΕΡΟ, του ΜΑΙΑΜΙ και του ΑΗ ΓΙΑΝΝΗ.

Για τους ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ
Η Τοπική Σύμβουλος
Σκώττη Καλοτίνα

6 σχόλια:

 1. Πειτε μας ποιά ειναι τα" ήπια μεσα "πού πρέπει να χρησιμοποιήσει ο δημος τουλάχιστον!Η βρωμα και τό σκ@το στον Αη Γιάννη και στις μικρες παραλιες εντός του χωριού έχει φέρει σμήνος τουριστών......κουνουπιων ασε την δυσοσμία.Και εσεις μας λέτε γιά σκουλήκια και πράσινα άλογα.Ε λ ε ο ς!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. TO ΣΚΑΤΟ ΣΤΟΝ ΑΗ ΓΙΑΝΝΗ;;;;;ΜΑ...ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ;;; ΩΡΑΙΑ ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ !!!!

   Διαγραφή
 2. Παλιότερα στην πλαζ των φοινίκων γινόταν τουλάχιστον μεταφορά υλικού στα σημεία που είχε δημιουργηθεί πρόβλημα στη διάρκεια του χειμώνα. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεταφορά σε άσχετα;;; σημεία με αποτέλεσμα η στάθμη του υλικού να είναι ψηλότερη από τον πεζόδρομο και τα νερά της βροχής να μένουν στον πεζόδρομο. Ευτυχώς έχει φροντίσει η ίδια η θάλασσα να διορθώσει σε κάποιο βαθμό το πρόβλημα στο ανατολικό μέρος της πλαζ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. από που είναι αυτή η είπαμε???? που αγαπάει τοσο πολύ την ιτιά???? από το κινημα δεν πληρωνω???? α... αυτό που εγινε τωρα πληρωστε να μην σας γ@@@@σουμε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΜΕ ΚΑΘΕ ΚΑΛΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΘΕΣΗ...
  ΑΥΤΗ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΤΑΛΘΕΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα. Αυτή η επιστολή απευθύνεται στον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητος Ιτέας, με αίτημα να συζητηθεί το πρόβλημα στο Τοπικό Συμβούλιο. Επίσης κοινοποιείται σε όλους τους αιρετούς τους έχοντες σχέση με την Ιτέα, την Κίρρα και την Τριταία, καθώς και στους θεματικούς αντιδημάρχους του Δήμου Δελφών.
   Από έναν από όλους αυτούς, ήλθε και σε γνώση δική μας. Δεν εστάλλει σε ΜΜΕ και ιστοσελίδες από την κα Σκώττη. Και η επιστολή έχει πρωτοκολληθεί από τις 3-6-2015.
   Δηλαδή, δεν υπήρξε εκ μέρους της υπογράφουσας την επιστολή, καμμία επικοινωνιακή κίνηση, γνωστοποιώντας και δημοσιοποιώντας τις απόψεις της. Συνεπώς και κατά την κρίση της, δεν θα έπρεπε να την δώσει πουθενά αλλού, εκτός των αποδεκτών. Θα γινόταν γνωστή όμως, όταν θα εσυζητείτο στο Τοπικό Συμβούλιο.

   Διαγραφή