Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

ΔΕΛΦΙΚΟ ΤΟΠΙΟ: Η ''ΓΟΥΡΝΑ'' ΜΑΣ!


Η ''Γούρνα'' μας

   Με αφορμή την σημερινή και ακόμη συνεχιζόμενη περιπέτεια της περιοχής μας, ολόκληρης της περιοχής μας, απεκαλύφθη με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο, η ''συγγένεια'', η συνάφεια και η αλληλοεξάρτηση όλων των Κοινοτήτων, Οικισμών και Αστικών Κέντρων της περιοχής μας.  Από αυτό εδώ το blog, κατ' επανάληψη έχουμε διατυπώσει την άποψη ότι, η ''γειτονιά'' η δική μας, η ''γούρνα'' μας όπως την έχουμε αποκαλέσει, έχει ταυτίσει το μέλλον όπως και το παρελθόν της, με την συνύπαρξη.  Με την αγαστή συνύπαρξη!  Δεν είναι δυνατόν να ευδοκιμήσει η Ιτέα, εάν ''εξαφανισθούν'' από του χάρτου οι Δελφοί ή η Άμφισσα.  Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει η Άμφισσα ως αστικό κέντρο, χωρίς την Ιτέα.  Ούτε είναι δυνατόν να κατοικούνται το Σερνικάκι, ο Αϊ-Γιώργης ή το Χρισσό, χωρίς να υπάρχει ο λόγγος.  Δεν έχει νόημα ο τουρισμός για τους Δελφούς, εάν δεν υπάρχει λιμάνι και το Γαλαξείδι θα αδυνατεί να συντηρείται μόνο με τις αναμνήσεις του.
   Όλοι λοιπόν, όλοι αναγκαστικά συνυπάρχουμε και η σημερινή συγκέντρωση εθελοντών στο Σερνικάκι, με αφορμή την καταστροφική πυρκαϊά στον ελαιώνα, είναι η εν δυνάμει απόδειξη ότι χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον.  Όχι οι Αμφισσείς, για τα κτήματά τους, ούτε οι Ιτιώτες για τα δικά τους.  Όλοι μαζί, για τα κτήματα όλων!  Και για να είμαστε και πιο ιστορικά ακριβοδίκαιοι, η Φωκίδα, είναι μια τεράστια γειτονιά κι αγκαλιά ταυτοχρόνως, όπου μέσα της χωράνε και πρέπει να προστατεύονται, όλοι όσοι με την ιστορία, την αφοσίωση και την προσφορά τους, έδειξαν ότι αγαπάνε αυτόν τον τόπο.  Κι έχουμε πολλούς ανθρώπους σε αυτήν την κατηγορία. Έτσι και αλλοιώς, οι Αμφικτυωνίες από εδώ ξεκίνησαν.
   Στην ''Γούρνα'' μας λοιπόν, να προστατέψουμε από κοινού ότι ανήκει στο περιβάλλον μας και όχι μόνον ότι ανήκει σε εμάς. Ας έβγουμε με τις λιγότερες απώλειες από αυτή την δοκιμασία κι έχουμε ημέρες και νού, για να σχεδιάσουμε το μέλλον. Το κοινό μας μέλλον. Άς το καταλάβουμε και ας εύρουμε τον τρόπο να το καρπωθούμε.
   Τα νέα για την φωτιά είναι ότι κινείται ήπια, αλλά ελεγχόμενα από την Πυροσβεστική, πάντα μέσα στον λόγγο, με αρκετές μικρές εστίες και με την απόφαση της Συνέλευσης κατοίκων στο Σερνικάκι, να αποφασίζει την δημιουργία ομάδων περιφρούρησης για την νύκτα.  Ήδη είναι επί το έργον. Αποτιμήσεις και εκτιμήσεις, με το φώς της ημέρας.

1 σχόλιο:

  1. Επικουρε Ιτεας, διαβάζοντας αυτό σου το άρθρο θέλω να σου πω ότι είσαι το μονο τοπικο μεσο που μιλαει σοβαρα αυτες τις δυσκολες ωρες κι ο καλος ο καπετανιος στη φουρτούνα φαίνεται!! Δεν θέλουμε περισσότερη δραματικοποίηση των γεγονότων, τα γεγονότα είναι δραματικά από μόνα τους!! Θέλουμε σοβαρη αναμετάδοση και ενημέρωση χωρίς λαικισμούς! Βαρέθηκα να διαβάζω που είναι η πολιτεία και που είναι οι Υπουργοί...μήπως να έρθει και ο Ομπάμα να βάλει ένα χεράκι?
    Ωραία και η πολιτεία ήρθε με τα αεροσκάφη και τα υπόλοιπα μέσα..και? πάλι ζημιές δεν είχαμε? πάλι ΕΜΕΙΣ δεν χάσαμε??
    Μόνο ενωμένοι και λογικοί μπορούμε να πάμε μπροστά...κι ας εχουμε μυαλό από εδώ και πέρα έτσι ώστε να μην έχουμε ανάγκη την Πολιτεία (αφού για πολλούς είναι άχρηστη) αναλαμβάνοντας ο καθένας τις προσωπικές του ευθύνες.
    Συγνώμη αν κούρασα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή