Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ Η ΠΥΡΚΑ'Ι'Α.


Η καλή πλευρά της Περιφέρειας
(γιατί υπάρχει και άλλη...)

     Εδώ πρέπει να επαινέσουμε. Η αντίδραση, η διαδικασία και το αποτέλεσμα των ενεργειών ήσαν άμεσες και σχεδόν σε μηδέν χρόνο.  Αναφερόμαστε στον τρόπο και τον χρόνο με τον οποίον αντέδρασε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και η Π.Ε. Φωκίδας, για το μεγάλο θέμα της πυρκαϊάς στον ελαιώνα.  Εδώ πρέπει να συνηγορήσουμε στις ενέργειες της Περιφερειακής μηχανής, έξω από αγκυλώσεις, αλληλογραφίες και πρωτόκολλα. Έκαναν το καλύτερο.

-  5/8 ημέρα Δευτέρα, ξεσπά η πυρκαϊά στον λόγγο
-  6/8 ημέρα Τρίτη και ενώ εξακολουθούσαν να υπάρχουν εν δυνάμει εστίες πυρκαϊάς, εμφανίζεται στην περιοχή ο Αντιπεριφερειάρχης αρμόδιος για θέματα Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, συνοδευόμενος από πλήθος Υπηρεσιακών Παραγόντων της Περιφέρειας και της Π.Ε. Φωκίδας και συνοδευόμενος από την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε.Φωκίδας, επισκέπτονται όλοι μαζί τις πληγείσες περιοχές.  Δηλαδή, δημιούργησαν ιδίαν αντίληψη για το τί πραγματικά έχει συμβεί στην περιοχή, ενώ εκτιμήθηκε ότι η ολική καταστροφή αναφέρεται σε 5.000 στρέμματα γής και περί τα 60.000 ελαιόδενδρα.
-  Την ίδια ημέρα Σύσκεψη στο Γραφείο της Αντιπεριφερειάρχου Π.Ε. Φωκίδας και σύνταξη-αποστολή επιστολής προς τον Ε.Λ.Γ.Α. για επίσκεψή του στον ελαιώνα, για άμεση καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών.
-  7/8 ημέρα Τετάρτη, κλιμάκιο του Ε.Λ.Γ.Α. Αγρινίου καταφθάνει στην περιοχή και κάνει τις πρώτες εκτιμήσεις των ζημιών.

   Όλη αυτή την διαδικασία, εμείς την επαινούμε όσον αφορά την αντίδραση των μηχανισμών της Περιφέρειας.  Απομένουν όμως 2 (δύο) πράγματα ακόμη να γίνουν, τα οποία είναι και τα πλέον απαραίτητα, για να κλείσει με τον σωστό, δίκαιο και πολιτισμένο τρόπο αυτή η περιπέτεια της περιοχής μας:
1.  Η άμεση εκτίμηση και αποζημίωση των κατεστραμένων καλλιεργειών και
2.  Η άμεση διερεύνηση και απόδοση ευθυνών, για τους έχοντες συμμετοχή σε αυτό το έγκλημα.
Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.  Γνωριζόμαστε όλοι μεταξύ μας και γνωρίζουμε και όλοι τα της αυλής μας.  Και αυλή μας είναι η Πολύδροσος, η Γραβιά, ο Αθανάσιος Διάκος με το Μαυρολιθάρι και την Στρώμη, το Γαλαξείδι, τα Πέντε Όρια με την Αγιαθυμιά και την Βουνιχώρα, οι Δελφοί με το Χρισσό και η Ιτέα με την Κίρρα.  Όλοι ξέρουμε, όλοι μαθαίνουμε και όλοι θα αντιδράσουμε.  Αυτά τα 2 λοιπόν περιμένουμε. Και θα επιμένουμε να τα περιμένουμε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου