Τρίτη 7 Μαΐου 2013

ΜΑΝΑΓΟΥΛΗ vs ΙΤΕΑ


Αυτή είναι είδηση!!

  
   Σύμφωνα με το dorida.blogspot.gr  την Δευτέρα 6-5-2013 στις 11:30' π.μ. ο ''Λαογραφικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Μανάγουλης'' εγκαινίασε το Λαογραφικό του Μουσείο στην Κοινότητα Μανάγουλης!   Πέραν του χαρμόσυνου μηνύματος της είδησης, την ίδρυση ενός Λαογραφικού Μουσείου δηλαδή, με ότι αυτό συνεπάγεται για την μικρή Κοινότητα, ο συνειρμός και η σύγκριση είναι αναπόφευκτοι με την υπάρχουσα αντίστοιχη πολιτιστική κατάσταση στην Ιτέα.  Και αρκεί μιά μικρή απαρίθμηση των στατιστικών στοιχείων των δύο τοποθεσιών, για να γίνει αντιληπτή η μελαγχολία του κάθε Ιτιώτη για την υστέρηση της πόλης μας σε αυτό το θέμα.  Στην στέγαση δηλαδή, κάποιων πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
Έχουμε και γράφουμε λοιπόν :

Κοινότητα Μανάγουλης                                             Δ. Δ. Ιτέας
------------------------------                                              -------------
344 κάτοικοι                      Πληθυσμός                     8.000 κάτοικοι
1                                          Σύλλογοι                         36

Για τα υπόλοιπα συγκριτικά στοιχεία, δεν γίνεται λόγος...
Θα υπογραμμίσουμε όμως ότι, ο ''Λαογραφικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Μανάγουλης'', πέραν των ευαισθησιών του για το περιβάλλον (δεν είναι κάν Πολιτιστικός!..), έχει ως έμβλημα το καλαμπόκι, τοπικό προϊόν βλέπετε, προς χάριν του οποίου οργανώνει και την ετήσια εκδήλωσή του.  Αντίστοιχα δε, για να αναφέρουμε μόνον έναν από τους εδώ Συλλόγους, υπάρχει ο ιστορικός ''ΔΕΣΜΟΣ'', με τόσες ετήσιες εκδηλώσεις και τόση πολιτισμική προσφορά στην Ιτέα, του οποίου τα υπάρχοντα είναι περιφερόμενα σε χαρτοκιβώτια...   Μιλάμε για την πόλη με το ''Κυριακοπούλειο'', το ''Μερκούρειο'', το ''Καψάλειο'', το παλιό Δημαρχείο και κάποιες άλλες προσφερόμενες τοποθεσίες ικανές να στεγάσουν αρχεία και δραστηριότητες, όχι ένός αλλά πολλών Συλλόγων και παρ' όλα ταύτα, όχι μόνον Μουσειακός χώρος δεν υπάρχει, αλλά ούτε κάν μιά ασφαλής τοποθεσία για την στέγαση των όποιων λαογραφικών τεκμηρίων υπάρχουν. 
  Προσφάτως υπήρξε μιά συζήτηση για την δημιουργία ενός Ανοικτού (και Λαογραφικού) Μουσείου, του οποίου την εξέλιξη παρακολουθούμε και επιθυμία όλων μας είναι, επιτέλους, να τελεσφορήσουν οι όποιες προσπάθειες γίνονται προς αυτήν την κατεύθυνση.
   Προς το παρόν, να υποκλιθούμε στον ''Λαογραφικό Περιβαλλοντικό Σύλλογο Μανάγουλης''  και να ευχηθούμε ολόψυχα την εκπλήρωση του συνόλου των ευγενών σκοπών του.  Μας ενθουσίασε δέ η παράθεση των λόγων του αείμνηστου Φώτη Κόντογλου, όπως αναφέρονται στην ανοιχτή πρόσκληση των εγκαινίων του Μουσείου : 
''Ένας λαός που έχει χάσει την παράδοσή του, είναι σαν τον άνθρωπο που έχει χαμένο το μνημονικό του, που έχει πάθει αμνησία.  Το σήμερα και το αύριο είναι δεμένο με τα περασμένα''. 
Καλή δύναμη Φίλοι μας και καλή συνέχεια στο έργο σας.

Σ.Σ. : Σήμερα 7-5-2013 εόρταζε και  το πανέμορφο εξωκκλήσι του Άϊ-Γιαννάκη, πάνω από το ''Λαρνάκι'' και όπως κάθε χρόνο (τουλάχιστον για τα τελευταία 10 χρόνια), ο ''ΔΕΣΜΟΣ'' οργάνωσε την μετά την λειτουργία εκδήλωση με αυγά, κουλούρια και χορό.  Θα επανέλθουμε στο θέμα, μιάς και ο ιστορικός Σύλλογος  δεν θα πρέπει να αφεθεί στην τύχη του.  Η Μανάγουλη είναι ο Φάρος...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου