Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

22 Φεβρουαρίου 2021

Προγραμματική σύμβαση για τη μετατροπή

του παλαιού σχολείου Τ.Κ. Αγ. Γεωργίου

σε Πολιτιστικό Πολυχώρο

Προγραμματική σύμβαση συνυπέγραψαν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός και ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φωκίδας κ. Γιώργου Δελμούζου, προκειμένου να δημοπρατηθεί και να εκτελεστεί το έργο με τίτλο: «ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΗΣΗΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Τ.Κ. ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΥΧΩΡΟ», προϋπολογισμού 350.000 €.

Σκοπός του έργου είναι η αξιοποίηση του παλιού διδακτηρίου. Πρόκειται για ένα ισόγειο κτήριο, προϋφιστάμενο του 1955, με εξαίρετη συμμετρία και αρχιτεκτονική, το οποίο δομήθηκε με βάση τα αρχιτεκτονικά σχέδια του νομομηχανικού Δημήτρη Καλλία, για να καλύψει τις διδακτικές ανάγκες της εποχής.

Οι εργασίες που προβλέπονται για την επισκευή - αποκατάσταση του κτιρίου, προκειμένου να καταστεί λειτουργικό και να επαναχρησιμοποιηθεί είναι οι ακόλουθες:

  • Αντικατάσταση στέγης. Θα αποξηλωθεί η παλαιά και θα κατασκευαστεί νέα, η οποία θα εναρμονίζεται στην αρχική μορφή του διδακτηρίου.

  • Ενίσχυση φέροντος οργανισμού και αρμολόγημα στη λιθοδομή.

  • Αντικατάσταση σιδερένιων κουφωμάτων με νέα, ίδιου σχεδίου και απόχρωσης.

  • Επικάλυψη με χονδρόπλακες, από την κεντρική είσοδο έως την πίσω είσοδο.

  • Διαμόρφωση του υπόλοιπου εξωτερικού χώρου με την απαραίτητη φύτευση.

Επίσης, στο κτίριο θα γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες υποδομής, όπως η πλήρης υδραυλική και αποχετευτική εγκατάσταση, η ηλεκτρολογική εγκατάσταση ισχυρών και ασθενών ρευμάτων, η εγκατάσταση θέρμανσης - κλιματισμού - εξαερισμού, καθώς και συστήματος πυρασφάλειας.

Το έργο θα δημοπρατηθεί από τον ∆ήμο Δελφών, µε χρηματοδότηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Θα εκτελεστεί υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Δελφών, σύμφωνα µε τις διατάξεις που ισχύουν για τα δημόσια έργα. 

Η ισχύς της Προγραμματικής Σύμβασης ορίζεται σε 33 µήνες. Στο χρονικό αυτό διάστημα περιλαμβάνεται η εκτέλεση των εργασιών και η συντήρηση του έργου από την κατασκευάστρια εταιρία, μέχρι την οριστική παραλαβή του.

«Συμπράττουμε με το Δήμο Δελφών και χρηματοδοτούμε ένα έργο με ιδιαίτερη πολιτιστική αξία για την Φωκίδα. Φροντίζουμε, ώστε να αποκατασταθεί στην αρχική του μορφή το διδακτήριο «τύπου Καλλία» και να αναδειχθεί ως ένας μοναδικός πολιτιστικός πολυχώρος, με θέα τον υπέροχο ελαιώνα της Άμφισσας», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός.

Αντίστοιχα, ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής τόνισε: «Ο Δήμος Δελφών, συνεχίζοντας την πολυεπίπεδη συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ένα ακόμα σημαντικό έργο για την περιοχή. Η υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης για το Σχολείο του Αγίου Γεωργίου, ανοίγει το δρόμο για την αξιοποίησή του, παρέχοντας στην Εταιρεία Φωκικών Μελετών, με την ολοκλήρωση του έργου, ένα σύγχρονο χώρο για τη στέγαση των δραστηριοτήτων της.

«Ο Δήμος Δελφών κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση των υποδομών στον τομέα του Πολιτισμού, καλύπτοντας τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν σε αυτόν, με σεβασμό τόσο στην ιστορία του τόπου, όσο και στους ανθρώπους που τον υπηρέτησαν και συνεχίζουν να τον υπηρετούν».


2 σχόλια:

  1. Δέν τό ξέρω το συγκεκριμένο σχολείο, πολύ φοβάμαι όμως ότι θά γίνει ότι καί στή Δεσφίνα. Πήγα πρίν δυό-τρία χρόνια γιά μιά εκδήλωση καί στενοχωρήθηκα. Από τό αρχικό έχουν μείνει απ΄ότι είδα μόνο οι τέσσερις τοίχοι. Γιατί βρέ παιδιά στά κουφώματα τουλάχιστον νά μή γίνει αναπαλαίωση καί νά αντικατασταθούν τά σιδερένια μέ ξύλινα όπως τά παλιά, μέ μόμη βελτίωση τά διπλά τζάμια? Τέλος πάντων, τά τελευταία ένα δύό χρόνια περισσότερο απο τή διαφθορά μέ στενοχωρεί η αγραμματοσύνη τών όποιων υπευθύνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πόσο άτυχη είναι η Εταιρεία Φωκικών Μελετών και πόσο αδικημένο είναι το Λαογραφικό Μουσείο της και τα μοναδικά εκθέματά του, που περιφέρονται από αποθήκη σε αποθήκη και λίγα – λίγα τα χάνει και θα χάσει ακόμη περισσότερα αφού δεν πείθει όσους ήθελαν να προσφέρουν κι άλλα, με αυτή τη συμπεριφορά των διοικούντων ''ανθρώπων του πολιτισμού''. Δεν πειράζει όμως, μπορεί να μην το ανακαλύπτουν οι επισκέπτες στο χώρο που το πήγαν, αλλά, θα ατενίζει απέναντι την Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού, που κάτι πνευματικό τα ενώνει. Κρίμα ! Κρίμα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή