Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

ΠΕΡΙ ΤΗΣ "ΕΞΑΫΛΩΣΕΩΣ" ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΩΝ - άρθρο

 Η Σιωπή των … « Κολλητών »

και η συγκάλυψη των Καταλογισμών…!

του Νίκου Δρόλαπα 


ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΙΡΕΤΟΙ, νυν και πρώην και τινες ευυπόληπτοι πολίτες της επιλογής τους, μέλη
των Διαχειριστικών Επιτροπών των Κληροδοτημάτων της Άμφισσας, εξ αιτίας των οποίων η πόλη έχασε μεγάλο μέρος της αμύθητης περιουσίας τους.

Αυτοί, που ενώ ανέλαβαν να τα προστατεύσουν και να τα αξιοποιήσουν προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, αυτοί τα εξανέμισαν με τις σκόπιμες ή μη ενέργειές τους, τις παραλείψεις και ανομίες τους.

Ένας χορός εκατομμυρίων, ένα τεράστιο σκάνδαλο, μισοσκεπασμένο με πέπλο σιωπής.

Κανένας από τους πρωταγωνιστές, κανένας από τους κατά καιρούς αιρετούς εκπροσώπους του τόπου δεν τόλμησε να κάνει έστω και μια απλή αναφορά για όσα έγιναν. Ενημέρωση καμία. Απόλυτη ΣΙΩΠΉ.

Πειραγμένοι έως ανύπαρκτοι Ισολογισμοί, Απολογισμοί. Η οφειλόμενη δημόσια Λογοδοσία, ποτέ δεν έγινε. Ούτε μια απλή περιγραφική ενημέρωση για τη πορεία τους, από τις Διαχειριστικές Επιτροπές, που τις αποτελούσαν τα ίδια σχεδόν πρόσωπα.

Πρέπει να πέσει άπλετο ΦΩΣ, για να πληροφορηθούν οι πολίτες της Άμφισσας ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ, τι συνέβη, ποιο ήταν το μέγεθος της καταστροφής και κυρίως, ποιοι ευθύνονται. Γιατί κάποιοι, διατηρούν βλάσφημες, φιλοδοξίες και χωρίς διοικητικές προδιαγραφές και επιμένουν να βρίσκονται στο τιμόνι του δύσμοιρου αυτού τόπου.

Αυτό, πρέπει να γίνει τώρα. Έστω και κατόπιν εορτής. Γιατί, κινδυνεύουν και όσα περιουσιακά στοιχεία έχουν απομείνει, να τα πάρει ο…κυκλώνας….

Δόθηκε αγώνας χρόνων, με δημόσιες παρεμβάσεις και δικές μας, για να περισωθεί ότι ήταν πλέον δυνατόν να περισωθεί από τον καταιγισμό των αγοραπωλησιών και πλειστηριασμών. Μερικές φορές, καταφέραμε, μόνοι μας, με προσωπικές αγωνιώδεις παρεμβάσεις, να ματαιώσουμε πλειστηριασμούς γιατί εντοπίσαμε ότι προχωρούσαν χωρίς να έχουν εφαρμόσει τη σχετική νομοθεσία, χωρίς τη έγκριση της Εποπτεύουσας Αρχής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας και του Υπουργείου Οικονομικών, μήπως και σταματήσει ο κατήφορος και αρχίσει κάποιο συμμάζεμα. Που, σαν αφελείς και ρομαντικοί, εξακολουθούμε να πιστεύουμε , ότι ακόμη και τώρα μπορεί να γίνει. Όχι φυσικά με τα ίδια πρόσωπα. Όμως, πρέπει να βοηθήσει και η Πολιτεία και η Δικαιοσύνη.

Κι ας με συγχωρήσουν οι συμπολίτες μου, λέγοντας, ότι ένοιωσα κάπως, σαν να ευγνωμονώ τον εαυτό μου που πήρα τη πρωτοβουλία της απ΄ευθείας παρέμβασης τη κατάλληλη στιγμή και ματαίωσα τον πλειστηριασμό της μεγάλης αποθήκης ελαιών του Κληροδοτήματος Κονιάκου στη κεντρική πλατεία της Στυλίδας, έναντι πινακίου φακής και το σπουδαίο αυτό ακίνητο παραμένει στη περιουσία του Γηροκομείου, στην οποία είχε περιέλθει με τη συνένωση των Κληροδοτημάτων.

Βέβαια, μετά από αυτά και πολλά άλλα, οι υπόλογοι και μη αυτών των καταστάσεων, επόμενο ήταν να ενωθούν όλοι εναντίον μου, αφού έχουν ενοχληθεί απεριόριστα από τη δραστηριότητά μου και έχουν επιδιώξει να τιμωρηθώ παραδειγματικά, με ανύπαρκτα και στημένα ….κατηγορητήρια, για να φοβηθούν και οι λίγοι που έχουν δημόσιο λόγο και να μη ξαναμιλήσει κανείς… « στημένη δουλειά »…..

Για να οδηγηθούν όμως στη κατάσταση αυτή τα Κληροδοτήματα, λειτούργησε ως Δούρειος Ίππος, η καταχρηστική εφαρμογή της νομοθετικής ρύθμισης που επέτρεπε με απόφαση του Εφετείου την αλλαγή της τελευταίας Θέλησης των Ευεργετών και Δωρητών, τροποποιώντας κατ΄ ουσίαν τον κοινωφελή σκοπό τον οποίο εξ ορισμού θα επιτελούσε το κάθε ένα από τα Ιδρύματα.

Και αυτή η…’’δυνατότητα’που οδήγησε στη συνένωση των περιουσιών σημαντικών Κληροδοτημάτων με τη περιουσία του ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΜΦΙΣΣΑΣ, σε συνδυασμό και με τη γενικότερη κακοδιοίκηση είχαν τη γνωστή κατάληξη.

Με τη βαριά σκιά της επιχειρούμενης σκανδαλώδους συγκάλυψης και την ελπίδα των υπόλογων της Διαχειριστικής Επιτροπής και των λοιπών εμπλεκομένων, ότι, θα εκκαθαριστεί και θα διαλυθεί το Ίδρυμα του Γηροκομείου, οπότε και θα παραγραφούν οι όποιες ανομίες τους, καθυστέρησε, πέραν των εύλογων χρονικών ορίων η διαδικασία με ασάφειες για νέους ελέγχους, ή προσδιορισμού των ποσών των Καταλογισμών, που ορίζει το μοναδικό Πόρισμα του Ελέγχου που διενεργήθηκε από τη Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών, με αριθ. Πρωτ. : 2/92454,lΔΕΕΕ/30-11-2016 , το οποίο, εξέτασε ΜΟΝΟ τη κακοδιαχείριση και τη κακοδιοίκηση και ΟΧΙ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ. Ενώ,

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΔΕΝ ΔΙΕΝΕΡΓΗΘΗΚΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΩΝ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΩΝ και το Υπουργείο Οικονομικών αρνείται να προχωρήσει σε νέο Έλεγχο.

Με το εν λόγω Πόρισμα, επιβάλλεται ο καταλογισμός ποσού δύο εκατομμυρίων διακοσίων πενήντα οκτώ χιλιάδων ευρώ ( 2.258.657,04 € ) και επί πλέον ποσό 48.209,19 ευρώ από ανείσπραχτα ενοίκια, εις βάρος των μελών των Διαχειριστικών Επιτροπών κλπ. διαχρονικά, για τις προκληθείσες ζημίες στο Κοινωφελές Ίδρυμα με την επωνυμία « Στάλλειο – Γάτειο Γηροκομείο και Χρονίων Παθήσεων » Άμφισσας και πιθανότατα κάποιοι θα αντιμετωπίσουν και ποινικό έλεγχο.

Το Πόρισμα έχει κοινοποιηθεί αρμοδίως και προς τον

κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άμφισσας.

Αλλά και πάλι, ο αποχωρήσας ( ευτυχώς για τη Φωκίδα ) τέως Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας κ. Νικόλαος Ντίτορας, επί τρία και πλέον χρόνια, είχε.. χώσει το Πόρισμα στο συρτάρι του και το λιβάνιζε, όταν μάλιστα, είχε λάβει και έγγραφο από το Υπουργείου Οικονομικών, ότι δεν προτίθεται να διενεργήσει συμπληρωματικό Έλεγχο για το Γηροκομείο και για το λόγο αυτό, καμία δικαιολογία δεν είχε να το καθυστερεί άλλο.

Βέβαια, οι περισσότερες αποφάσεις του εν λόγω ‘’Συντονιστή’’, τουλάχιστον για τη Φωκίδα, ήσαν, επιλεκτικά σύμφωνες με τις εκάστοτε επιδιώξεις του ενιαίου τοπικού συστήματος εξουσίας, τόσον επί ΣΥΡΙΖΑ, με τον τ. Βουλευτή κ. Ηλία Κωστοπαναγιώτου, όσον και επί Ν.Δ. με τον νυν Βουλευτή κ. Ιωάννη Μπούγα, οι οποίοι, σημειωτέον, ποτέ δεν έχουν πάρει θέση για τα σκάνδαλα αυτά, ως να θεωρούσαν, ή και ακόμη θεωρούν, ως ασήμαντο γεγονός την απώλεια τόσων Κοινωφελών Περιουσιών. Ακριβώς τα ίδια ισχύουν και για τις πρώην Βουλευτίνες κ.κ. Αφροδίτη Παπαθανάση και Ασπασία Μανδρέκα.

Είναι όμως, ολίγον περίεργο και το γεγονός, ότι, ο απελθών Δήμαρχος κ. Αθ. Παναγιωτόπουλος δεν συμπεριλαμβάνεται στα υπό Καταλογισμό των ζημιών πρόσωπα που άσκησαν Διαχείριση και Διοίκηση, αν και ήταν Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής και πήρε κρίσιμες αποφάσεις για καθυστέρηση της διακοπής των συμβάσεων των εργαζομένων και μέσα στο 2014 και συνεχίσθηκε και μετά, που ζημίωσαν ανεπανόρθωτα το Γηροκομείο.

Τώρα, πως είναι δυνατόν, να ευθύνονται τα Μέλη και να μην ευθύνεται ο Πρόεδρος της Επιτροπής ; Το γεγονός αυτό εγείρει ερωτήματα.

Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο και το γεγονός, ότι, Βουλευτές άλλων Νομών έχουν αναλάβει να αναδείξουν τα σκάνδαλα αυτά. Φαίνεται ότι εδώ, στη Φωκίδα, επικρατεί η σιωπή των … « κολλητών » !

Και δεν είναι μόνο αυτά.

Εκατομμύρια καταθέσεων, αντί να αξιοποιηθούν και να γίνουν επενδυτικά και αναπτυξιακά έργα που θα άλλαζαν τη μορφή αυτού του τόπου, παρέμεναν επί χρόνια στις τράπεζες με ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια, αν και πολλά ακούγονταν για τη διαφορά που προέκυπτε σε σχέση με τα ισχύοντα επιτόκια της αγοράς.

Μεγάλα ποσά Τραπεζικών Καταθέσεων διατέθηκαν για αγορά Μετοχών και το αντίστροφο, με αποτέλεσμα από το παίγνιο αυτό, στο τελευταίο …πάρε - δώσε, μπερδεύτηκαν οι αξίες με τις αρετές και εξανεμίσθηκαν οι καταθέσεις. Και επ΄αυτού του θέματος, άκρα ΣΙΩΠΗ.

Αλήθεια, με ποίου τη πρωτοβουλία οδηγήθηκαν οι καταθέσεις στον οικονομικό τζόγο του Χρηματιστηρίου ; Είχε ληφθεί σχετική απόφαση ; Κι αν υποτεθεί ότι υπήρχε απόφαση, αυτή είχε εγκριθεί από την Εποπτεύουσα Αρχή ; Ένα άλλο, επίσης σημαντικό ζήτημα είναι, αν «Παίχθηκαν» όλες οι Καταθέσεις, ή, ένα μέρος αυτών. Κι αν « παίχθηκε » ένα μέρος, πόσες παρέμειναν τότε στον τραπεζικό λογαριασμό ;

Θα ερευνηθεί ποτέ, τι ακριβώς ‘’παίχθηκε’’ με τις Μετοχές ; Γιατί πολλά ακούγονται και ακόμη περισσότερα ψιθυρίζονται….

Εκείνο το χρονικό διάστημα, ‘’τοπάρχης’’ ήταν ο κ. Ασημάκης Ασημακόπουλος.

Υποβλήθηκε από συμπολίτη μας μήνυση ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άμφισσας, τον Μάρτιο του 2019, για τη διερεύνηση ευθυνών για τα 25.000.000 ευρώ της περιουσίας των Κληροδοτημάτων, με άγνωστη μέχρι σήμερα εξέλιξη. Μήπως ο συμπολίτης μας έχει κάτι νεώτερο για τη πορεία της υπόθεσης ;;

Στο Κληροδότημα « ΓΙΑΓΤΖΕΙΟΣ  ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ  ΣΧΟΛΗ », από τη περιουσία που άφησε ο Νικόλαος Γιαγτζής, σήμερα δεν υπάρχουν χρήματα να πληρωθούν ούτε οι εργαζόμενοι, ενώ σε λίγο, είναι πολύ πιθανό, να προκύψουν προβλήματα και για το ίδιο το Γιάγτζειο – Κορδώνειο Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας. Τι συμβαίνει και με αυτή τη Διαχείριση ;

Οφείλεται ποσό στο Ίδρυμα αυτό που προσεγγίζει τις διακόσιες χιλιάδες ευρώ ( 200.000 € ) από απλήρωτα ενοίκια του Κτήματός του με τη τεράστια αγροτολιβαδική έκταση των 4.500,00 στρεμμάτων στη Κοινότητα ΑΥΛΑΚΙ Φθιώτιδας.

Άγνωστοι παραμένουν οι λόγοι για τους οποίους ο τότε Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής και τ. Δήμαρχος Δελφών κ. Αθαν. Παναγιωτόπουλος, κατά την υπογραφή της Μισθωτικής Σύμβασης, δεν υποχρέωσε τον μισθωτή να προσκομίσει τις προβλεπόμενες Εγγυητικές Επιστολές για τη τήρηση των όρων της μίσθωσης, παρά τις έγγραφες, και δημόσιες μετά, προειδοποιήσεις μας για πιθανές επισφάλειες, λόγω της μορφής και μόνο της μονοπρόσωπης ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρείας «EUCALYPTUS I.K.E. », η οποία φέρει ευθύνες για τυχόν αποζημιώσεις μόνο μέχρι του ποσού του ενός ευρώ ( 1,00 € ).

Τότε, ως Δημότης, είχα υποβάλει ένσταση για τη ματαίωση του διαγωνισμού αυτού, γιατί, σε αυτή μετείχε ένας μόνο ενδιαφερόμενος και η προκήρυξη του διαγωνισμού δεν έλαβε τη δέουσα δημοσιότητα και όλα προμήνυαν δυσμενή εξέλιξη, όπως και συνέβη.

Ενώ είναι άγνωστο, εάν μέχρι σήμερα έχουν εξοφληθεί και τα ενοίκια από τη προηγούμενη μίσθωση του Κτήματος που επί χρόνια παρέμεναν απλήρωτα, με οφειλόμενο τότε ποσό ανερχόμενο στις 150.000 ευρώ, πλέον των τόκων.

Σε πρόβλημα ευρίσκεται και το Κληροδοτήματα του Ευεργέτη « Πέτρου Μαρκίδη ».

Στο Ίδρυμα αυτό, λειτουργούσε ανελλιπώς, σύμφωνα με τη Διαθήκη και το Καταστατικό του, κληροδοτικός θεσμός υποτροφιών για την δημόσια αναγνώριση και επιβράβευση της μαθησιακής προόδου, με διαγωνιστική διαδικασία.

Σταμάτησε όμως τη χορήγηση των υποτροφιών, οι οποίες αποτελούσαν ένα σημαντικό οικονομικό βοήθημα για τους αριστούχους μαθητές και τις οικογένειές τους, για την εκκίνηση και τη πορεία των σπουδών τους. Το Ίδρυμα αυτό περιλαμβάνει πέραν των τραπεζικών Καταθέσεων και τις κτιριακές εγκαταστάσεις του 1ου Δημοτικού Σχολείου Άμφισσας, που επί έναν αιώνα περίπου προσφέρει κορυφαίες υπηρεσίες εκπαίδευσης στο τόπο μας και αποτελεί ένα ξεχωριστό μνημείο συλλογικής μνήμης των Αμφισσέων.

Εύλογο θεωρείται το ερώτημα, αν τα Κληροδοτήματα της πόλης τα διαχειρίζονται τα κατάλληλα πρόσωπα, αφού ήδη ευρίσκεται σε εξέλιξη και ένα νέο ανοσιούργημα. Επίκειται η έναρξη των εργασιών ανέγερσης του ενός από τα δύο Ειδικά Σχολεία της πόλης, σχεδόν μπροστά στη πρόσοψη του 1ου Δημοτικού Σχολείου, όταν έχει αγορασθεί στη περιφερειακή οδό ένα υπερτιμημένο οικόπεδο ‘’συγγενών’’ για τη κατασκευή και των δύο Ειδικών Σχολείων της πόλης, το οποίο έμεινε στα αζήτητα επειδή δεν είναι για κάποιους αριστοκράτες εκπαιδευτικούς, πρώτο…τραπέζι….Όλα καλά ! Ας εντοπίσουν τουλάχιστον που βρίσκεται το χαμένο βιβλιάριο καταθέσεων !

Μεταβιβάσθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς τη δέουσα δημοσιότητα, πανάκριβα καταστήματα στον κεντρικότερο εμπορικό δρόμο της πόλης, έναντι ευτελών τιμημάτων. Το ένα, με επισπεύδοντα υπάλληλο του Γηροκομείου που έπρπε να πληρωθεί πρώτος, λόγω των πειραγμένων λογιστικών υπερ- υπο-εκτιμήσεων εσόδων -εξόδων που κρατούσε σύμφωνα με το Πόρισμα, έναντι ποσού 10.487 ευρώ,.

Άλλο, μεγάλης αξίας ακίνητο με μεγάλο κατάστημα, μεταβιβάστηκε στον νέο του ιδιοκτήτη, ήρεμα και… ‘’συγγενικά’’, σε ανάλογο με το προηγούμενο ποσό.

Οικόπεδο, μεγάλης έκτασης στο κέντρο του Χολαργού, με προορισμό για εμπορικό κέντρο, χαρακτηριζόμενο και ως ‘’φιλέτο’’, εκτιμημένης αξίας άνω των 1.800.000 ευρώ πωλήθηκε σε τιμή ευκαιρίας αντί ποσού 300.000 ευρώ περίπου.

Ακίνητο, πλησίον της Ακρόπολης, επί της οδού Βασίλη, αριθ. 17 φέρεται να πωλήθηκε σε πρόσωπο το οποίο κρατούν επτασφράγιστο μυστικό. Άλλα περιουσιακά στοιχεία του κεντρικού τομέα των Αθηνών πωλήθηκαν, ή από επτά διαμερίσματα δεν εισπράχθηκαν ενοίκια.

Όμως το τοπίο πρέπει να ξεκαθαρίσει πλήρως, για να μάθουν οι πολίτες πως έχει διαμορφωθεί η περιουσιακή κατάσταση των Κληροδοτημάτων μέχρι σήμερα.

Και ενώ η γενική εικόνα των Κληροδοτημάτων, πολύ συνοπτικά, κάπως έτσι εξελίσσεται, το θέμα συζητήθηκε και στο Περιφερειακό Συμβούλιο ύστερα από μία φιλική ερώτηση της ‘’αντιπολίτευσης’’ από τη Φωκίδα.

Αρμόδιος να απαντήσει ήταν ο κ. Γεώργιος Δελμούζος, ως χωρικός Αντιπεριφερειάρχης, ως Μέλος των Διαχειριστικών Επιτροπών των Κληροδοτημάτων, όπου άτυπα παρείχε και τη Δικηγορική του άποψη, αλλά και ως συμπεριλαμβανόμενος στη Γνωμοδότηση του Συμβουλίου Κοινωφελών Περιουσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από το Πόρισμα του Δημοσιονομικού Ελέγχου και πιθανότατα θα βρεθεί αντιμέτωπος, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη των Διαχειριστικών Επιτροπών με τον Καταλογισμό των ζημιών.

Δεν απάντησε, Γιατί έκλεισε το Γηροκομείο και στερήθηκε η Άμφισσα τις σημαντικές του Υπηρεσίες, και ,

Δεν απάντησε, Γιατί εξανεμίσθηκαν οι περιουσίες των Κληροδοτημάτων.

Αρκέσθηκε μόνο σε αοριστολογίες, διαβεβαιώνοντας – ποιόν άραγε -- ότι δεν έγινε κακοδιαχείριση, αποφεύγοντας να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν.

Δεν παρέλειψε όμως να αναφερθεί και στους… « ικανούς ανθρώπους, λεβέντες και καπεταναίους » που άνοιξαν το Ίδρυμα, -- εννοώντας τον εαυτό του και τον φερόμενο ως καθοδηγητή του κ. Νικ. Φουσέκη --, με τη γνωστή κατάληξη.

Τώρα, για τον κ. Δελμούζο, τίθεται ζήτημα πολιτικής υπόστασης και ο ίδιος θα επιλέξει τον βαθμό ευθιξίας του, αν θα ζητήσει ο ίδιος να μπεί σε διαθεσιμότητα μέχρι να οριστικοποιηθεί το θέμα των Καταλογισμών, ή θα παραιτηθεί.

Πάντως, από όσα έχουμε δει μέχρι σήμερα, υπάρχει διαχρονικό έλλειμμα πολιτικής εκπροσώπησης του τόπου μας, με τη Φωκίδα να παραμένει άτυχη και μαραζωμένη.-


2 σχόλια:

  1. Κύριε Δρόλαπα καλά τα λέτε και συμφωνώ. Όταν όμως έρχονται εκλογές εσείς στην Άμφισσα -δεν μιλάω προσωπικά- πέφτετε να τον διαφημίσετε σαν τον πιο άξιο τίμιο δουλευταρά και όλα αυτά που ακούγονται πριν τις κάλπες. Από άλλη δημ. ενότητα τον έχετε για ανίκανο ακόμα και για εχθρό. Όπως στρώνετε ας κοιμηθείτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή