Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

Η Π.Στ.Ε. ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ - αντίδραση της π.π. "ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΤΕΡΕΑ"


                                                             ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  

Η ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΤΗΣ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ.  
  

Η Περιφερειακή Παράταξη Ελεύθερη Στερεά,  από την πρώτη μέρα συγκρότησης της, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ζήτημα της ανεξέλεγκτης εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη Στερεά Ελλάδα και στάθηκε στο πλευρό των κατοίκων των περιοχών που πλήττονται καθώς είμαστε σίγουροι ότι αυτή η κατάσταση μπορεί και πρέπει να ανατραπεί. Σε αυτά τα πλαίσια:

  • Συνυπογράψαμε, με τον περιφερειακό μας σύμβουλο Αντώνη Βούλγαρη,  ενδικοφανείς προσφυγές στη ΡΑΕ κατά αποφάσεων χορήγησης αδειών παραγωγής στα βουνά της Κεντρικής Εύβοιας τον Απρίλιο του 2020.
  • Συμμετείχαμε την άνοιξη και  το καλοκαίρι του 2020 στην ενημέρωση των κατοίκων των οικισμών της Δίρφυς για τις αρνητικές συνέπειες της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην περιοχή.
  • Κάναμε σωρεία επερωτήσεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το θέμα των ανεμογεννητριών στην Καρυστία, την Οίτη, την Ευρυτανία – κυρίως στα Άγραφα- και στην Κεντρική και Νότια Εύβοια.
  • Καταγγειλαμε την Περιφερειακη Αρχη που δεν εισήγαγε επελεξε την σιωπηλη συναινεση μη εισάγοντας στην επιτροπη Περιβαλλοντος προς γνωμοδότηση την μελετη τροποποιησης των Περιβαλλοντικων Ορων για την πρωτη ομαδα 7 ΑΣΠΗΕ της Τερνα στη Καρυστια για να μην εναντιωθεί στις κυβερνητικες επιλογες και επιχειρηματικα συμφεροντα
  • Προκαλέσαμε συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης στο Π.Σ. του Ιανουαρίου 2021, όπου αναδείχτηκε το πρόβλημα και η συζήτηση οδήγησε στο πρόσφατο ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου. Το ψήφισμα δεν το υπερψηφίσαμε, επειδή το θεωρήσαμε ήπιο σε σχέση με τη σφοδρότητα της επίθεσης που δέχονται τα βουνά της Στερεάς αλλά και επειδή δεν δρομολογούσε άμεσες ενέργειες της περιφέρειας απέναντι στην περιφρονητική στάση της κυβέρνησης.
  • Καταγγειλαμε την Περιφερειακη Αρχη που επελεξε την σιωπηλή συναίνεση μη εισάγοντας στην επιτροπη Περιβαλλοντος προς γνωμοδότηση την μελετη τροποποιησης των Περιβαλλοντικων Ορων για την πρωτη ομαδα 7 ΑΣΠΗΕ της ΤΕΡΝΑ στη Καρυστια καθώς δεν ήθελε να εναντιωθεί στις κυβερνητικες επιλογες και επιχειρηματικά συμφέροντα.
  • Κάναμε συνεχώς παρεμβάσεις στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος προσπαθώντας να αποτρέψουμε θετικές γνωμοδοτήσεις για ΜΠΕ έργων ΑΠΕ που δίνονταν παρά την αρνητική γνώμη Τοπικών και Δημοτικών Συμβουλίων αλλά και των τοπικών κοινωνιών. 
  • Συμμετείχαμε, όπως και εκατοντάδες φορείς και πολίτες, στη διαβούλευση για την ένταξη συμπλέγματος 8 αιολικών «πάρκων» στην Κεντρική και Νότια Εύβοια στις στρατηγικές επενδύσεις. Η περιφέρεια ήταν απούσα.
  • Καταθέσαμε ιεραρχική προσφυγή στον Υπουργό Ενέργειας κατά της  Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του έργου: «Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 153 MW» στην Καρυστία. Αναμένουμε απάντηση.
 
Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 19ης Φεβρουαρίου 2021, ενημερώσαμε άμεσα το σώμα για την ένταξη του συμπλέγματος των 8 αιολικών ισχύος 450,6 ΜW της εταιρείας «ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ στις στρατηγικές επενδύσεις. Η περιφερειακή αρχή εκείνη τη στιγμή σιώπησε. Σημειώνουμε ότι η συγκεκριμένη έγκριση συμπληρώνει την ένταξη του επενδυτικού σχεδίου «ΑΝΑΠΤΥΞΗ 18 ΑΣΠΗΕ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ 360MW ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΡΥΣΤΟΥ, Π.Ε. ΕΥΒΟΙΑΣ» της  ΤΕΡΝΑ (που έχει δημοσιευτεί σε ΦΕΚ) δημιουργώντας δύο γιγαντιαία συμπλέγματα αιολικών βιομηχανιών στην Εύβοια που συνολικά προβλέπουν 224 Α/Γ συνολικής ισχύος άνω των 810 MW.
  Η Περιφερειακή αρχή, μετά την εξέλιξη αυτή και κάτω από την πίεση των τοπικών κοινωνιών καθώς και όλων των  παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, έστειλε μια επιστολή στο Υπουργείο που εκφράζει την ανησυχία της. Την ίδια στιγμή οι εξελίξεις τρέχουν και η καταστροφή πλησιάζει.
Η αναβλητική λογική της  Περιφέρειας πρέπει να σταματήσει εδώ.
  • Πρέπει άμεσα  αντιπροσωπεία του περιφερειακού συμβουλίου να πάει στους αρμόδιους υπουργούς Γεωργιάδη και Σκρέκα και να απαιτήσει σύμφωνα με το ψήφισμα του «την άμεση αναστολή κάθε σχεδιασμού εγκατάστασης νέων ΑΠΕ, αδειοδοτημένων, ή υπό αδειοδότηση, σε όποιο στάδιο και αν βρίσκεται η σχετική διαδικασία, ώστε να επανεξεταστεί εκ βάθρων το κείμενο θεσμικό πλαίσιο.»
  • Το περιφερειακό συμβούλιο να σταματήσει να “διαπιστώνει”  υπερβάσεις της φέρουσας ικανότητας στη Ν.Ευβοια και να εκδίδει ψηφίσματα με άσφαιρα πυρά και να προχωρήσει σε ουσιαστικές δράσεις και ενέργειες
  • Το Περιφερειακο Συμβουλιο αμεσα, δια των διαδικασιων της Οικονομικης Επιτροπης, να αποφασισει εγκαιρως στη καταθεση προσφυγης κατα της εκδοθείσας Αποφασης Τροποποιησης Περιβαλλοντικων Ορων για τα τα 8 ΑΣΠΗΕ της ΤΕΡΝΑ στη Καρυστια που δημοσιεύτηκε στις 12/1/2021. Νομικα ερεισματα υπαρχουν πολλα, πολιτικη βουληση αναζητειται !
  • Πρέπει άμεσα να φροντίσει και να  προσφεύγει νομικά ενάντια σε κάθε διοικητική πράξη ή απόφαση που είναι αντίθετη με το ψήφισμα του ΠΣ αξιοποιώντας τα νομικά επιχειρήματα που έχει αναπτύξει το κίνημα των πολιτών και διεκδικώντας τον απόλυτο σεβασμό στο άρθρο 13 του νομοθετημένου Χωροταξικού Πλαίσιου της Στερεάς Ελλάδας που στην πραγματικότητα απαγορεύει στη Στερεά Ελλάδα τις ανεμογεννήτριες σε υψόμετρα πάνω από 800 μέτρα και για την Εύβοια και Σκύρο πάνω από τα 600 μέτρα.
  • Να κινηθεί άμεσα νομικά κατά της ΡΑΕ που εξακολουθεί να χορηγεί σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας άδειες παραγωγής καθ΄ υπέρβαση των προβλέψεων για τη φέρουσα ικανότητα.
  • Να δηλώσει δημόσια και ρητά ότι από δω και πέρα η πρακτική να μην καλούνται καν να εκφέρουν άποψη η Περιφέρεια και οι Δήμοι σε σοβαρά ζητήματα, δηλαδή η συνέχιση της περιφρόνησης της τοπικής αυτοδιοίκησης από την κεντρική κυβέρνηση να καταγγέλλεται σαν αντιδημοκρατική και αυταρχική.
  • Και φυσικά πρέπει επιτέλους να ενεργοποιηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Περιφέρειας για να ελέγξουν εάν τηρούνται  ΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ.

 
Οι εποχές που απλώς «υπογραμμίζαμε» και «εκφράζαμε την ανησυχία μας» πέρασαν. Η Περιφέρεια πρέπει να περάσει έμπρακτα στην αντεπίθεση και να απαιτήσει σεβασμό στο θεσμικό της ρόλο και σεβασμό στην κοινωνία της Στερεάς Ελλάδας. 
Εμεις σαν παραταξη θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μεσα σε καθε διαδικασια στην Περιφερεια, αλλά ταυτόχρονα θα παλευουμε μαζι με τους πολιτες και τα κινηματα για να αποτρέψουμε τα περιβαλλοντικα εγκληματα αλλα και για να αποδειξουμε οτι το αφηγημα της "Πρασινης Αναπτυξης" ειναι ενα πολιτικοοικονομικο σκάνδαλο σε βαρος του λαου και της χωρας
 
                                                                  ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου