Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΦΩΚΙΔΟΣ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ (υπηρεσιακή) ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ Covid-19


Άμφισσα, 11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020
Αριθ. Πρωτ: 10/2020

ΠΡΟΣ: 1) Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ Μιχάλη.
2) Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ Μιχαήλ.

ΚΟΙΝ:
  1. Υπουργό Υγείας κ. ΚΙΚΙΛΙΑ Βασίλη.
  2. Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

  3. Διεύθυνση Υγειονομικού / Α.Ε.Α.
  4. Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Υποστράτηγο κ. ΚΑΝΕΛΛΟ Γεώργιο
  5. Αστυνομικό Διευθυντή Φωκίδας κ.ΚΑΤΣΙΑΜΠΑ Παναγιώτη.
  6. Δ/ΣΕΙΣ ΑΞ/ΚΩΝ Δ.Α. Φωκίδας.
  7. ΜΕΛΗ Ε.ΑΣ.Υ.Φ.
  8. Μ.Μ.Ε.
ΘΕΜΑ:΄΄ Covid-19-Λήψη προστατευτικών μέτρων΄΄.


Μετά τα ραγδαίως αυξανόμενα κρούσματα στη χώρα μας του ΄΄COVID-19 ΄΄ και δεδομένου ότι η Ελληνική Αστυνομία ανήκει στις εργασιακές ομάδες εκείνες που θα επιφορτιστούν με το δύσκολο έργο της άμεσης επαφής με τυχόν φορείς του συγκεκριμένου ιού, σε συνδυασμό με την έλλειψη απολύμανσης, σε αστυνομικές υπηρεσίες, υπηρεσιακά οχήματα και κρατητήρια, είναι επιτακτική ανάγκη όπως πραγματοποιηθούν άμεσα οι παρακάτω ενέργειες, για τη διαφύλαξη της υγείας του αστυνομικού προσωπικού:
  • Άμεση χορήγηση υγειονομικού υλικού σε όλους τους συναδέλφους μας, όπως ειδικές μάσκες προστασίας, αντισηπτικά υγρά, ειδικά γάντια κ.λπ.
  • Άμεση ενημέρωση του συνόλου του αστυνομικού προσωπικού από στελέχη της Δημόσιας Υγείας.
  • Άμεση απολύμανση όλων των Αστυνομικών Υπηρεσιών και κυρίως των αστυνομικών κρατητηρίων καθώς και των υπηρεσιακών οχημάτων, με τουλάχιστον εβδομαδιαία επανάληψη του μέτρου και για όσο διάστημα απαιτηθεί.
  • Άμεσος προληπτικός έλεγχος του συνόλου του αστυνομικού προσωπικού, από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με επανέλεγχο εντός 10ημέρου.
  • Άμεση έκδοση ειδικής εγκυκλίου για τη διαχείριση και τις περαιτέρω ενέργειες, είτε πιθανού, είτε πιστοποιημένου κρούσματος, κρατουμένου στα κρατητήρια των αστυνομικών υπηρεσιών και των σωφρονιστικών ιδρυμάτων, που απαιτείται, είτε η μεταφορά του σε δημόσιο νοσοκομείο, είτε η παραμονή του στους παραπάνω χώρους (καραντίνα), καθώς επίσης και η προληπτική εξέταση όλων των κρατουμένων, είτε βρίσκονται στα κρατητήρια των αστυνομικών υπηρεσιών, είτε στα σωφρονιστικά ιδρύματα, είτε πρόκειται να εγκλειστούν σε αυτά (περιπτώσεις προφυλάκισης ή σύλληψης).
  • Προσωρινή διακοπή όλων των μεταγωγών κρατουμένων, εκτός εκείνων που θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για πολύ σοβαρούς λόγους υγείας και θα αποδεικνύεται με τα ανάλογα ιατρικά έγγραφα, με παράλληλα δικαιολογημένη την εξαίρεση αυτών, από τυχόν ποινικές κυρώσεις (π.χ. μη παρουσία αυτών σε δικαστήρια, είτε ως μάρτυρες, είτε ως κατηγορούμενοι, κ.λ.π.) και χορήγηση νόμιμης αναβολής των όποιων υποθέσεων.
  • Παύση όλων των διοικητικών πράξεων και των εγγράφων που απαιτούν αυτοπρόσωπη παρουσία των πολιτών στις αστυνομικές υπηρεσίες, με εξαίρεση κατεπείγουσες και αιτιολογημένες περιπτώσεις -μη επιβολή κυρώσεων για τους πολίτες, σε περίπτωση μη έκδοσης-χορήγηση επιπλέον εύλογης προθεσμίας.
  • Ειδική άδεια απουσίας από τα καθήκοντά του σε έναν από τους δύο γονείς-αστυνομικούς, τα τέκνα των οποίων είναι μαθητευόμενα σε σχολικές μονάδες μέχρι και τον πρώτο βαθμό εκπαίδευσης, μετά και την απόφαση για την αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων και για όσο διάστημα διαρκέσει αυτή.



1 σχόλιο: