Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

"ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΩΚΙΔΑΣ" : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΩΚΙΔΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ(ΓΣΕΕ)
ΑΡΙΘ.ΚΑΤΑΧ. ΕΙΣ ΒΙΒΛ.ΠΡΩΤΟΔ.ΠΑΡ/ΔΟΣ 228/50
ΕΔΡΑ: ΑΜΦΙΣΣΑ – 33100 – ΚΟΤΤΟΡΟΥ 23
ΤΗΛ & FAX:22650 23048
21 Μαρτίου 2020
Ανακοίνωση
«Μένουμε σπίτι»  αλλά…. τόσο οι ελλείψεις  στο Νοσοκομείο της Άμφισσας, όσο και   η  κυβερνητική ανικανότητα & προχειρότητα…..  καλά κρατούν!!

Τις τελευταίες μέρες με την εξάπλωση του κορονοϊού έρχονται ξανά στην επιφάνεια με τον πιο δραματικό τρόπο οι ελλείψεις στις δημόσιες δομές υγείας και πρώτα και κύρια στα Νοσοκομεία.
Στην χώρα μας η πανδημία έρχεται σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για το λαό, που δοκιμάστηκε όλη την προηγούμενη περίοδο της οικονομικής κρίσης, της λιτότητας, των μνημονίων και των αιματοβαμμένων πρωτογενών πλεονασμάτων που επέβαλαν κυβερνήσεις και ΕΕ-ΔΝΤ. Από την επίθεση δεν γλίτωσε ούτε το κοινωνικό αγαθό της δημόσιας υγείας, μέσω της απαξίωσης, των τεράστιων κενών στη στελέχωση και τις ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό που επέβαλαν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.  Είναι το ίδιο ΕΣΥ που καλείται τώρα να μπεί μπροστά και να προασπίσει την Δημόσια Υγεία. Αυτό που λοιδορήθηκε σαν διεφθαρμένο και αναποτελεσματικό, αυτό που θέλουν να το ιδιωτικοποιήσουν με ΣΔΙΤ και άλλα εργαλεία διάλυσης.
Σε όλη την Ελλάδα πληθαίνουν οι φωνές ειδικότερα των υγειονομικών που δίνουν μάχη στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της επιδημίας που αναδεικνύουν την ανάγκη να γίνουν ΕΔΩ και ΤΩΡΑ έκτακτες μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, τραυματιοφορέων για να στελεχωθούν τα ΤΕΠ, οι ΜΕΘ, το ΕΚΑΒ, τα Κέντρα Υγείας. Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για 2000 προσλήψεις υγειονομικού προσωπικό είναι στον αέρα, ενώ δεν φτάνουν ούτε στο ελάχιστο σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες και απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση το ίδιο αριθμό προσλήψεων είχε υποσχεθεί το καλοκαίρι του 2019 πολύ πριν το ξέσπασμα της επιδημίας. Μέχρι στιγμής έχουν προσληφθεί 100 επικουρικοί γιατροί για την αντιμετώπιση της επιδημίας, τη στιγμή που υπάρχουν τουλάχιστον 6.000 ελλείψεις γιατρών στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Η κατάσταση είναι αντίστοιχη στο νοσοκομείο της Άμφισσας ,όπως και σε άλλα νοσοκομεία της περιοχής, αποκαλύπτοντας την έλλειψη μακροπρόθεσμου σχεδιασμού και την πραγματική εικόνα της  κυβερνητικής προχειρότητας.

To νοσοκομείο της Άμφισσας στο έλεος των τραγικών ελλείψεων προσωπικού – απαραίτητου εξοπλισμού και  αναγκαίου υγειονομικού υλικού

Στην ίδια τραγική κατάσταση βρίσκεται και το Νοσοκομείο της Άμφισσας καθώς σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων δεν έχει προχωρήσει καμία πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού με αποτέλεσμα σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος κορονοϊού να μπλοκάρει ολόκληρο το σύστημα. Ήδη το μισό μήνα στο παθολογικό και καρδιολογικό τμήμα των ΤΕΠ δεν πραγματοποιούνται εφημερίες από τους αντίστοιχους ειδικευμένους γιατρούς αλλά από γενικούς ιατρούς από τα Κέντρα Υγείας Ιτέας και Λιδωρικίου αποδυναμώνοντας τα Κέντρα Υγείας.
Ωστόσο οι καταγγελίες εργαζομένων φέρνουν στην επιφάνεια και το πρόβλημα της ελλιπούς ενημέρωσης ολοκλήρου του προσωπικού στην περίπτωση εμφάνισης ύποπτων κρουσμάτων κορονοϊού (σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει ο ΕΟΔΥ) δεν τηρείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ ενώ η πρώτη επαφή του υγειονομικού προσωπικού γίνεται χωρίς τη χρήση των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας που ούτως ή άλλως βρίσκονται σε έλλειψη εκθέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των νοσηλευτών και των ιατρών αλλά και των υπολοίπων ασθενών που βρίσκονται στα ΤΕΠ. Πρόσφατα μάλιστα τοποθετήθηκε από τη διοίκηση κοντέινερ υποδοχής ύποπτων κρουσμάτων που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει τις συνθήκες υγιεινής (δεν έχει τουαλέτα) αλλά ούτε και θέρμανση. Σε έλλειψη βρίσκονται και τα τεστ κορονοϊού γεγονός που αναγκάζει τους γιατρούς να αξιολογήσουν τα πιο σοβαρά περιστατικά με συμπτώματα ως ύποπτο κρούσμα αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν και να κυκλοφορούν ασθενείς με ήπια συμπτώματα που μπορεί να νοσούν από τον κορονοϊό μεγαλώνοντας το κίνδυνο διασποράς. Σοβαρά προβλήματα θα προκύψουν σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος καθώς στο Νοσοκομείο δεν υπάρχουν θάλαμοι νοσηλείας αρνητικής πίεσης και οι ασθενείς θα νοσηλευτούν σε απλούς θαλάμους.

Απαιτούμε:
·         Άμεσα προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού) για την επαρκή στελέχωση των Κέντρων Υγείας του Νομού μας και του Νοσοκομείου της Άμφισσας
·         Να εξασφαλιστούν στους υγειονομικούς όλα τα αναγκαία ατομικά μέσα προστασίας ώστε να μην αρρωστήσουν και σταματήσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
·         Να εξασφαλιστεί η ΑΜΕΣΑ προμήθεια σε φάρμακα, ειδικό εξοπλισμό και λοιπό υγειονομικό υλικό
·         Διορισμούς σε μόνιμες θέσεις όλων των υπηρετούντων σήμερα επικουρικών γιατρών.
·         Να προσληφθεί άμεσα όλο το αναγκαίο προσωπικό για να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ.
·         Άμεση και ταχύρυθμη  εκπαίδευση όλου του υγειονομικού προσωπικού στις νέες συνθήκες.

ΑΥΤΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΡΩΪΚΗ  ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΙΣΗ ΜΑΧΗ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΝΟΥΣΙΑ «ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑΤΑ»  !!
Το Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου