Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

ΤΟ "ΚΙΝ.ΑΛ." ΦΩΚΙΔΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΛΟΓΩ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

ΚΙΝΗΜΑ  ΑΛΛΑΓΗΣ  ΦΩΚΙΔΑΣ

ΟΙ 10 προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για τους αγρότες,που δεν συμπεριέλαβε η κυβέρνηση στα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Παρατίθεται ακολούθως η ανακοίνωση του Απόστολου Πάνα, Υπεύθυνου ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης, που περιλαμβάνει 10 προτάσεις μέτρων του Κινήματος Αλλαγής για τους αγρότες, που δεν συμπεριέλαβε η κυβέρνηση στα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Με μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώσαμε ότι ο κρίσιμος τομέας για την διατροφική επάρκεια της χώρας δηλαδή ο πρωτογενής τομέας με τους επιμέρους κλάδους του (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, ιχθυοκαλλιέργεια, πτηνοτροφία), δεν περιλαμβάνεται στις έως τώρα ανακοινώσεις και ενέργειες για την στήριξη της παραγωγής και της οικονομίας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Αγνοήθηκε αδικαιολόγητα ο πρωτογενής τομέας και απουσιάζει παντελώς η λήψη στοιχειωδών μέτρων σε μια χρονική στιγμή όπου έχει τις μεγαλύτερες δαπάνες, Εάν δεν στηριχθούν σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, θα υπάρξουν προβλήματα όχι μόνο στο εισόδημα των παραγωγών αλλά και στην στοιχειώδη επάρκεια της χώρας σε τρόφιμα, στοιχείο κρίσιμο μέσα στην πανδημία.
 
Για το λόγο αυτό προτείνουμε και καλούμε την Κυβέρνηση να συμπεριλάβει στα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού τα ακόλουθα 10 κατ’ αρχήν μέτρα:
1) Χορήγηση χαμηλότοκων δανείων ως κεφάλαια κίνησης, αξιοποιώντας αντίστοιχα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορέσουν να συνεχίσουν τις παραγωγικές τους εργασίες.
2) Άμεση ενεργοποίηση της «Κάρτας Αγρότη», ανεξάρτητα από το αν έχει ή όχι υποβληθεί η δήλωση ΟΣΔΕ 2020 από τους παραγωγούς
3) Περίληψη και των αγροτών στις ρυθμίσεις για την καταβολή των τόκων των εξυπηρετούμενων δανείων από τον Σεπτέμβριο
4) Ειδική μέριμνα για τους κτηνοτρόφους και πτηνοτρόφους αφού η παραδοσιακή αγορά κρέατος του Πάσχα θα αντιμετωπίσει όπως φαίνεται προβλήματα ενώ το ίδιο πρέπει να γίνει και με την αγορά γάλακτος όπου ήδη υπάρχουν ακυρώσεις παραγγελιών. Η εξέταση κάποιας εφάπαξ ενίσχυσης για μετριασμό της ζημίας είναι επιβεβλημένη αφού η εκτροφή των ζώων δεν μπορεί να σταματήσει. Ανάλογα μέτρα να ισχύσουν και για τους ιχθυοκαλλιεργητές αφού οι εξαγωγές έχουν ήδη δεχθεί μεγάλο πλήγμα.
5) Αναζήτηση λύσης στο πρόβλημα που θα προκύψει με τους εργάτες γης-πιθανή παροχή κινήτρων σε ανθρώπινο δυναμικό των κατά τόπους περιοχών της υπαίθρου,
6) Συμψηφισμός οφειλών ηλεκτρικού ρεύματος που προέρχονται από τη λειτουργία των συστημάτων άρδευσης με απαιτήσεις του δημοσίου και των φορέων του έναντι των αγροτών, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στην λειτουργία αυτών.
7) Πάγωμα οφειλών προς το ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση και δημιουργούνται προβλήματα
8) Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων του 2019 που βρίσκονται σε εκκρεμότητα
9) Ταχύτερη καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων ώστε με χρήση προκαταβολών, οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι να εξασφαλίσουν την ταμειακή ρευστότητα που χρειάζονται.
10) Τέλος, ενεργοποίηση κάθε μέτρου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής καθώς και νέων μέτρων έκτακτης μορφής για τη δημιουργία ουσιαστικών μηχανισμών παρέμβασης για την επιπλέον διαχείριση των προβλημάτων της διάθεσης της παραγωγής, λόγω της παγκόσμιας κρίσης καθώς και εφαρμογή μέτρων δωρεάν διανομής προϊόντων και τροφίμων με κοινοτική χρηματοδότηση από τις ομάδες παραγωγών σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.»
   Ν.Ε ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ




1 σχόλιο:

  1. Με τιποτα δεν ειστε ευχαριστημενοι εε! και στο στομα να σας ταϊσει ο Μητσοτακης.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή