Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ : ΦΤΩΧΕΙΑ Ο ΜΕΝ (νυν Δήμαρχος), ΑΜΝΗΣΙΑ Ο ΔΕ (πρώην Δήμαρχος) - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ «ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ» ΓΙΑ ΤΟ
ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ ΕΤΟΥΣ 2020

Η παράταξή μας κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 23ης.10.2019 καταψήφισε την εισήγηση της δημοτικής αρχής για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου μας έτους 2020.
Στην εισήγηση ήταν εμφανής η προχειρότητα, η βιασύνη και η έλλειψη αναπτυξιακού οράματος (παρά μόνο μιας διαχειριστικής λογικής του στυλ «από λίγο για όλους» σε μπετόν, ασφάλτους, τοιχία κ.λπ.…), επιπλέον όμως επισημάναμε και το σοβαρό νομοτεχνικό λάθος της μη εισαγωγής του θέματος στο Δ.Σ. από την Εκτελεστική Επιτροπή, όπως προβλέπει ο νόμος, που κατ’ ουσίαν θα καθιστούσαν μια τυχόν ληφθείσα Απόφαση ακυρωτέα κατά τον έλεγχο νομιμότητας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Το πιο σημαντικό βέβαια χαρακτηριστικό της Εισήγησης που μας δόθηκε ήταν η επιλογή παντελώς ανώριμων μελετητικά προτάσεων με γενικούς τίτλους (που θεωρητικά μπορεί να σημαίνουν πολλά διαφορετικά πράγματα ο καθένας από αυτούς…) και ο παραμερισμός εντελώς απαραίτητων (κατά τη γνώμη μας) και σε μεγάλο βαθμό μελετημένων και ώριμων παρεμβάσεων, για τις οποίες δαπανήθηκε πολύτιμος χρόνος προετοιμασίας τα τελευταία χρόνια.
Η κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος αποτελεί ευθύνη πρωτίστως και κυρίως της δημοτικής αρχής, όχι όμως αποκλειστικά, ιδίως στο σημερινό νομοθετικό περιβάλλον των ελληνικών Δήμων.
Η παράταξή μας, με αίσθημα ευθύνης, οφείλει να επισημάνει μερικά πολύ σημαντικά ζητήματα και να προτείνει τη συμπερίληψη στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2020 κάποιων εγγραφών, που κρίνουμε ως χρήσιμες και ουσιαστικές (χωρίς βέβαια να καταθέτουμε ολοκληρωμένο Τεχνικό Πρόγραμμα, κάτι που αποτελεί ευθύνη της δημοτικής αρχής).
Βασικό δεδομένο που πρέπει να έχουν υπ’ όψιν τους οι συμπολίτες μας, είναι οι επιπλέον πόροι που έχουν βρεθεί στη διάθεση της νέας δημοτικής αρχής για μικρές και μεσαίες παρεμβάσεις, χάρη στο πρόσφατο πρόγραμμα επιχορήγησης «Φιλόδημος», που κατ’ ουσίαν διπλασίασε τη διαθέσιμη έως σήμερα Σ.Α.Τ.Α., έστω και συγκυριακά τη δεδομένη χρονική στιγμή.
Συγκεκριμένα, πέραν των βασικών διαχειριστικών παρεμβάσεων (τις οποίες δεν παραγνωρίζουμε), προτείνουμε να λάβει υπ’ όψιν της η δημοτική αρχή τις εξής προτάσεις μας:
  1. Πυρασφάλειες σε σχολεία. Προτείνουμε την εγγραφή ποσού τουλάχιστον 50.000,00 ευρώ, ώστε να συνεχιστεί η δουλειά που έχουμε ξεκινήσει και να καλυφθούν επιπλέον εννέα σχολεία του Δήμου μας. Υπάρχει πλήρης μελετητική ωριμότητα για τα σχολεία αυτά, που πρέπει άμεσα να αξιοποιηθεί.
  2. Εγκατάσταση σύγχρονου τάπητα σε 6 γήπεδα basket-volley του Δήμου μας, κυρίως σε σχολεία (2 στην Άμφισσα, 1 στην Ιτέα, 1 στην Κίρρα, 1 στο Γαλαξίδι, 1 στην Πολύδροσο). Υπάρχει έτοιμη και ώριμη μελέτη προϋπολογισμού 74.000,00 ευρώ και είναι έτοιμη για δημοπράτηση. Το έργο ήταν ενταγμένο στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2019 και αναμενόταν η δημοπράτησή του, πλην όμως αφαιρέθηκε πρόσφατα με τις γενικές περικοπές που επέφερε η δημοτική αρχή στο παρόν Τεχνικό Πρόγραμμα. Πρέπει να επανέλθει.
  3. Επισκευή σχολικών τουαλετών σε Σχολεία του Δήμου μας. Η εντελώς απαραίτητη αυτή δράση μπορεί να εκτελεστεί με την (σαφώς πιο γρήγορη) διαδικασία της προμήθειας των απαραίτητων υλικών και της εγκατάστασής τους από τα συνεργεία οικοδόμων που θα διατεθούν στο Δήμο μας προσεχώς μέσω του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, όπως ήδη έχει εξαγγελθεί από την κυβέρνηση. Προτείνουμε ένα ποσό της τάξης των 24.000,00 ευρώ, που θα καλύψει τουλάχιστον πέντε σχολεία.
  4. Ανάδειξη της Σπηλιάς του Γαλαξιδίου σε επισκέψιμο χώρο. Κι αυτό ήταν από τα έργα που πρόσφατα απένταξε η δημοτική αρχή, ενώ είναι εντελώς απαραίτητο, αρκετά ώριμο και απολύτως αναπτυξιακό για τον τόπο. Πρέπει να επανέλθει σε ύψος 24.000,00 ευρώ και προτείνουμε να έχει μορφή Προμήθειας – Εγκατάστασης των ψηφιακών εφαρμογών και του τεχνολογικού εξοπλισμού, σύμφωνα με την εκπονηθείσα μελέτη του Δια-Τμηματικού Μεταπτυχιακού Μουσειακών Σπουδών.
  5. Επισκευή στο Τουριστικό Περίπτερο του Κάστρου Άμφισσας. Το έργο συνδέεται με την ευρύτερη προσπάθεια ανάδειξης του Κάστρου της Άμφισσας, που έχει ξεκινήσει και για την οποία σταθμό θα αποτελέσει η κατασκευή της περιφερειακής οδού. Αφού παρά τις προσπάθειές μας δεν ανευρέθη μέσα στο 2019 επενδυτής που να αναλάβει το κόστος της επισκευής του τουριστικού περιπτέρου, είναι χρήσιμο να δεσμευτεί ένα ποσό της τάξης των 45.000,00 ευρώ για να εκτελεστεί το έργο με πόρους του Δήμου. Υπάρχει μελέτη σε στάδιο αρκετά μεγάλης ωριμότητας.
  6. Διαμόρφωση χώρου βόρειας αίθουσας Μουσείου πόλης Ιτέας. Το έργο συνδέεται με το ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ο Δήμος μας στους εορτασμούς των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Ως γνωστόν, υπάρχει ήδη προμελέτη για το χώρο, ενώ μετά την εντός του 2019 έγγραφη δέσμευση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού για παραχώρηση τμημάτων από το περίφημο πλοίο «Καρτερία» αμέσως μετά τη δημιουργία κατάλληλης μουσειακής υποδομής στην Ιτέα, καθίσταται ακόμη πιο άμεση η ανάγκη για την επιτάχυνση των διαδικασιών. Προτείνουμε τη δέσμευση ποσού ύψους 40.000,00 ευρώ.
  7. Επισκευή στέγης οικίας Μαρρέ Πολυδρόσου. Το έργο τυγχάνει κατεπείγον διότι το κτίριο κινδυνεύει. Η δική μας δημοτική αρχή είχε δεσμεύσει 10.000 ευρώ (που αφαιρέθηκαν πρόσφατα από το Τεχνικό Πρόγραμμα) και επιχείρησε να αναθέσει εντός του 2019 την επισκευή αυτή, πλην όμως οι υπηρεσίες μας έκριναν ότι απαιτείται περαιτέρω αδειοδοτική διαδικασία. Προτείνουμε την επανεγγραφή ποσού 12.000,00 ευρώ και την ολοκλήρωση της αδειοδοτικής διαδικασίας, ώστε να ανατεθεί το έργο αυτό άμεσα ως κατεπείγον.
  8. Υπηρεσία τεχνικού συμβούλου για την ολοκλήρωση της μελέτης του δυτικού χώρου στάθμευσης Δελφών. Η αρχιτεκτονική μελέτη για το δυτικό χώρο στάθμευσης Δελφών έχει ολοκληρωθεί και έχει εγκριθεί πανηγυρικά από το Κ.Α.Σ., οφείλουμε συνεπώς να ολοκληρώσουμε και τα λοιπά δύο σκέλη της μελέτης (στατική - ηλεκτρομηχανολογική), που απαιτούν τη διάθεση μιας πίστωσης της τάξης των 15.000,00 ευρώ. Πρόκειται για ένα έργο ενταγμένο στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με 1.500.000,00 ευρώ, που μετά την ολοκλήρωση της μελέτης (και ήδη ουσιαστικά αδειοδοτημένο) μπορεί και πρέπει άμεσα να δημοπρατηθεί.
  9. Επέκταση – αναβάθμιση δημοτικού φωτισμού στις Κοινότητες Γραβιάς και Καστελλίων. Είναι γνωστή η ανάγκη αφενός μεν να ενισχυθεί ο δημοτικός φωτισμός στον κεντρικό δρόμο της Γραβιάς, αφετέρου δε να επεκταθεί ο δημοτικός φωτισμός στην Κοινότητα Καστελλίων, ώστε να καλύψει ανάγκες μόνιμων κατοίκων και προτείνουμε για το λόγο αυτόν να δεσμευτεί ποσό 20.000,00 ευρώ.
  10. Υπηρεσία καθαρισμού – συντήρησης ορεινών μονοπατιών της Δημοτικής Ενότητας Καλλιέων. Παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια μια έντονη δραστηριότητα περιμετρικά της κοιλάδας των πηγών του Μόρνου (σε Γκιώνα, Βαρδούσια και Οίτη) σε αθλητικούς αγώνες δρόμων και ποδηλασίας, αλλά και σε απλή πεζοπορία οργανωμένων ή μη ομάδων. Απαιτείται να ξεκινήσουμε να επενδύουμε σε ετήσια βάση στην καλή κατάσταση των μονοπατιών μας, ιδίως εν αναμονή υλοποίησης μεγαλύτερων πρωτοβουλιών που έχουμε αναλάβει (Μονοπάτι Εθνικής Αντίστασης κ.λπ.). Προτείνουμε ποσό 8.000,00 ευρώ για το έτος 2020.
  11. Ανάδειξη ιστορικής σημασίας της τοποθεσίας «Δανιήλ» στην Κοινότητα Δεσφίνας. Το σημείο αποτελεί κατά τις τεκμηριωμένες ιστορικές μας παραδόσεις έναν σημαντικό χώρο για την επαναστατική μας ιστορία (η γνωστότερη φρυκτωρία της απαρχής της Επανάστασης) και αξίζει να συμπεριληφθεί σ’ ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάδειξης εν όψει του 2021. Προτείνουμε να δεσμευτεί ποσό 7.000,00 ευρώ.
  12. Ολοκλήρωση μελέτης πράξης εφαρμογής επέκτασης σχεδίου πόλης Δελφών. Απαιτείται η εγγραφή πίστωσης 20.000,00 ευρώ για την ολοκλήρωση και εκτέλεση της σύμβασης, καθώς η παλαιότερη πίστωση από το πρόγραμμα «Θησέας» δεν ισχύει πλέον, όπως αρμοδίως ενημερώθηκαν οι υπηρεσίες μας.
  13. Αντικατάσταση – επισκευή και στεγανοποίηση φρεατίων αποχέτευσης λιμένα Γαλαξιδίου. Έχει κριθεί ότι είναι νόμιμη η επιχορήγηση των Δημοτικών Επιχειρήσεων από πόρους τύπου Σ.Α.Τ.Α. για να εκτελέσουν έργα της αρμοδιότητάς τους. Το συγκεκριμένο έργο, που σε μεγάλο βαθμό είναι ώριμο, απαιτεί μεγάλη χρηματοδότηση και γι’ αυτό είναι καλό ο Δήμος να διαθέσει μέρος των επενδυτικών πόρων του, της τάξης των 60.000,00 ευρώ. Είναι με απόλυτη βεβαιότητα ένα εντελώς απαραίτητο έργο, όπως έχει αποδείξει η αναλυτική τεχνική έκθεση που συντάξαμε στις αρχές του έτους και θα συμβάλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση των πολλών προβλημάτων που παρουσιάζει το αποχετευτικό σύστημα του Γαλαξιδίου.
  14. Προμήθεια εξοπλισμού αίθουσας εκδηλώσεων κτιρίου πρώην Γυμνασίου Πολυδρόσου. Στο κτίριο του πρώην Γυμνασίου Πολυδρόσου έχει δημιουργηθεί μετά από πρόσφατη παρέμβασή μας μια αξιόλογη αίθουσα εκδηλώσεων, η οποία μπορεί να αποτελέσει πόλο για τα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα της περιοχής. Απαιτείται μια πίστωση της τάξης των 8.000,00 ευρώ για να εγκατασταθεί εξοπλισμός αίθουσας (βάθρο, μοκέτα, καρέκλες, ηχητικός εξοπλισμός, προτζέκτορας κ.λπ.).
  15. Ανάθεσης υπηρεσίας τεχνικού συμβούλου για την αποτύπωση - καταγραφή & εκπόνηση πλήρους πρότασης επισκευής και ανάδειξης των ταμπουριών του πεδίου μάχης της Άμπλιανης στον Παρνασσό. Προτείνουμε να προβλεφθεί ποσό της τάξης των 5.000,00 ευρώ, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία ανάδειξης του μοναδικού κατά πάσα πιθανότητα εναπομένοντος οχυρωμένου πεδίου μάχης της Ελληνικής Επανάστασης σε φυσικό χώρο, κάτι που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής μας εν όψει του 2021.
  16. Επισκευές – βελτιώσεις Μουσείων Δήμου Δελφών. Στα δημοτικά μας Μουσεία έχουμε πλέον καλή εικόνα των αναγκών τους σε μικρές επισκευές (συστήματα ψύξης – θέρμανσης, πόρτες – παράθυρα, κιγκλιδώματα, προθήκες, φωτισμός κ.λπ.), χάρη στη λειτουργία του «Δικτύου Δελφών», που έχει κάνει σχετικές καταγραφές, αλλά και τις παρατηρήσεις των Επιτροπών Μέριμνας. Οι χώροι αυτοί πρέπει συνεχώς να διατηρούνται σε καλή κατάσταση και –ει δυνατόν- να αναβαθμίζονται και για το λόγο αυτόν απαιτείται επίσης παγίως μια ετήσια πίστωση. Προτείνουμε για το Τεχνικό Πρόγραμμα 2020 πίστωση 15.000,00 ευρώ.

Επισημαίνουμε επιπλέον ότι πρέπει να ληφθεί μέριμνα και για άλλες σημαντικές παρεμβάσεις που είχαν καταρχήν δρομολογηθεί ή επισημανθεί, όπως είναι: α) Η ασφαλτόστρωση της κεντρικής οδού Αγίου Ιωάννου Κίρρας, β) Η αντικατάσταση της περίφραξης του Νηπιαγωγείου Γραβιάς, γ) Η συνολική αναβάθμιση της αίθουσας εκδηλώσεων του «Κυριακοπουλείου» Ιτέας, δ) Η αποπεράτωση του ισογείου χώρου του κτιρίου Παιδικού Σταθμού Δελφών, ε) Η επισκευή της δημοτικής οδού προς τη γειτονιά «Πέρα Χώρα» της Στρώμης, στ) Η επισκευή του τοιχίου αντιστήριξης στην πλατεία Αθανασίου Διάκου, ζ) Η επισκευή των τοιχίων στον οδό Αθανασίου Διάκου των Δελφών και στον κεντρικό δρόμο Χρισσού (πλησίον της πλατείας).
-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Είναι σαφές ότι με την παρούσα δημόσια πρότασή μας δεν επιχειρούμε να καταθέσουμε ολοκληρωμένη εισήγηση για Τεχνικό Πρόγραμμα έτους 2020 (δεν είναι δική μας ευθύνη άλλωστε), καθώς πολλά ακόμη έργα και δράσεις πρέπει να συμπεριληφθούν και να δρομολογηθούν.
Προτείνουμε εντούτοις στη δημοτική αρχή να λάβει υπ’ όψιν της τις τεκμηριωμένες προτάσεις που καταθέτουμε και να επαναφέρει μια πιο ολοκληρωμένη (και σαφώς πιο επεξεργασμένη) Εισήγηση για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2020.
Είναι αυτονόητο ότι η παράταξή μας υποστηρίζει τις προτάσεις της δημοτικής αρχής που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως τα συνοδά έργα για την ενεργειακή αναβάθμιση του Κολυμβητηρίου Ιτέας. Εκτιμούμε όμως ότι το σημαντικότερο διακύβευμα σήμερα και δικό μας κριτήριο σε κάθε περίπτωση είναι να προκύπτει η κοινή συνισταμένη του Τεχνικού Προγράμματος ως αναπτυξιακή και όχι απλά διαχειριστική, να υπάρχει η ελάχιστη απαιτούμενη τεκμηρίωση των προτάσεων και να δίνεται προτεραιότητα σε δράσεις που έχουν ωριμότητα και έχουν διέλθει στάδια προετοιμασίας.
Η παρούσα πρότασή μας, πέραν της υπηρεσιακής οδού, δίδεται και στη δημοσιότητα, ώστε να εκκινήσουμε έναν ανοιχτό διάλογο επιχειρημάτων, μια διαδικασία που σταδιακά θα πρέπει στο Δήμο μας να γίνει κανόνας για σημαντικά ζητήματα, όπως η κατάρτιση του ετήσιου Τεχνικού Προγράμματος.
-------------------------------------------------------------------------------------
Άμφισσα, 30 Οκτωβρίου 2019
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της
«ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ»
Παναγιωτόπουλος Θανάσης
Αγγελόπουλος Άρης
Αναγνωστάκου Σοφία
Αναγνωστόπουλος Λουκάς
Ανδρεοπούλου Μαίρη
Κυριακίδης Αλέξανδρος
Κώνστα Κρυσταλλία
Μίχος Νεκτάριος
Ραβάνης Δημήτρης
Τσονάκας Θανάσης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου