Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ...ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΙΤΕΑΣ

Η πόρτα
  Γωνία Παπαλεξανδρή και Τρίγκα.  Ότι έχει απομείνει από την παλαιά διώροφη μονοκατοικία, η είσοδος της οποίας ήταν επί της οδού Παπαλεξανδρή.  Ήταν η κατοικία της οικογενείας Γιαϊτζή, με την συγκεκριμένη αυλόπορτα να οδηγεί στην αυλή και στον μικρό κήπο του οικοπέδου.
  Από ετών έχει κατεδαφισθεί το ετοιμόρροπον ακίνητο και για λόγους τους οποίους αγνοούμε, δεν είχε την ίδια τύχη και η γηραιά και χάσκουσα εξώπορτά του, της οποίας ο μοναδικός λόγος υπάρξεως (φανταζόμεθα) είναι, η ..."ευκαιρία" για την δημιουργία ατυχήματος, με την αναμενόμενη πτώση της.  Και εάν καταρρεύσει προς το
εσωτερικό του οικοπέδου, απλώς θα συμβεί κάτι.  Εάν όμως η πτώση της είναι προς την πλευρά του πεζοδρομίου και της οδού, τότε, θα πρέπει να αναζητήσουμε εάν ...πέτυχε κάτι ή κάποιον, το οποίον ή ο οποίος, απολάμβανε τον ίσκιο αυτού του καλαίσθητου και ...χρήσιμου μνημείου, της νεο-νεοκλασσικής οικοδομικής περιόδου της πόλεώς μας.

  Εκτός βεβαίως και εάν έχει κριθεί ως διατηρητέο ακίνητο, οπότε δεν κατεδαφίζεται και θα πρέπει να παραμείνει ως έχει, προς διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς ως πόλεως (όπως και και η πύλη Ανδριανού στην Αθήνα ή η οικία Πανουργιά στην Άμφισσα) και προς τέρψιν (και θαυμασμό!..) των διερχομένων από του σημείου.  Αυτό όμως, δεν το γνωρίζουμε.
  Εκείνο όμως το οποίο γνωρίζουμε είναι, ότι υπάρχει μια πλειάδα εγκαταλελειμμένων παλαιών ακινήτων εντός του αστικού ιστού της Ιτέας (διαθέτουμε πλήθος φωτογραφιών), τα οποία εκτός από ...εκτροφεία τρωκτικών, έχουν μετατραπεί σε εν αναμονή δημιουργούς ατυχημάτων.  Και η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να ασχοληθεί πολύ σοβαρά με το θέμα και να μη θεωρεί ως αρμοδιότητά της, μόνον την απομάκρυνση των αχρήστων υλικών (μπάζα), από τις καταρρέουσες οικοδομές.
  Διότι χειμώνας έρχεται, βροχές και άνεμοι θα υπάρξουν και η ανθεκτικότητα αυτών των "ερειπίων", δεν είναι εξασφαλισμένη, ούτε και γνωστή.
  
  Σε πρώτη φάση, μια καταγραφή θα βοηθούσε. Εξ άλλου, ο αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Ιτέας, είναι Αγρονόμος-Τοπογράφος Μηχανικός.  Άρα αντιλαμβάνεται το γεγονός.  Και αν μη τι άλλο, δεν θα περιμένει κάποιον από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας, να έλθει και να "σφαλίσει την πόρτα"...  
Έτσι δεν είναι κε Τσατσαρώνη;...

(από την εσωτερική πλευρά) 

1 σχόλιο:

  1. Εν τω μεταξύ όταν ζητάς να αγοράσεις ενα τέτοιο ακίνητο οι ιδιοκτήτες απαιτούν "τα δάνεια της Αγγλίας"!
    Δεν καταλαβαίνουν ότι τα ερείπια ρίχνουν την αξία ενός οικοπέδου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή