Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ

    ΑΜΦΙΣΣΑ, 13.10.2017
ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Α.Δ.Τ.: 65/2017
ΘΕΜΑ: “Σημαντικά οφέλη από την Ημερίδα για τα αδέσποτα ζώα στο Δήμο Δελφών ”.

Μια ιδιαίτερη συμβολή σε ένα σημαντικό θέμα της καθημερινότητας όλων, στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων και στην ενημέρωση του κοινού και των εμπλεκόμενων φορέων με τελικό στόχο την ορθολογική και βιώσιμη αντιμετώπισή του, αποτέλεσε η προχθεσινή ημερίδα που πραγματοποίησε στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στην Άμφισσα ο Δήμος Δελφών.

Στην εκδήλωση το παρών έδωσαν εκπρόσωποι συλλογικών υποκειμένων από την περιοχή μας καθώς και των φιλοζωικών οργανώσεων, μέλη της τοπικής επιστημονικής κοινότητας και πολλοί συνδημότες μας καταθέτοντας τις δικές τους προτάσεις και εμπειρίες για μια αξιοβίωτη καθημερινότητα και για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στις πόλεις και τα χωριά του Δήμου μας.

Στην εισηγητική του τοποθέτηση ο Δήμαρχος Δελφών υπογράμμισε τους στόχους της Ημερίδας και την ανάγκη εμπεριστατωμένης και ψύχραιμης ενημέρωσης του κοινού. "Η εξοικείωση με τα ζώα αποτελεί πρόκληση για όλους μας, όπως και ο επανακαθορισμός της άποψης ότι κέντρο της ζωής και του περιβάλλοντος είναι αποκλειστικά και μόνο ο άνθρωπος" υπογράμμισε ο Θανάσης Παναγιωτόπουλος και σημείωσε ότι το ζήτημα άπτεται σε όλη την κοινωνία και όχι στενά στο Δήμο, τις φιλοζωικές οργανώσεις και τους εθελοντές.

Ο Ευάγγελος Δρίβας, Κλινικός Ψυχολόγος και στέλεχος του αστυνομικού σώματος ανέπτυξε κατά την ομιλία του το θεσμικό και νομικό πλαίσιο σχετικά με το θέμα των αδέσποτων και περιέγραψε τις πτυχές της κακοποίησης των ζώων σε συσχετισμό με την ενδοοικογενειακή βία και την παιδική κακοποίηση.

Η Εριέττα Καραμπέτσου, Διπλωματούχος εκπαιδεύτρια σκύλων και Σύμβουλος ψυχολογίας, συμπεριφοράς και ευζωίας του σύγχρονου κατοικίδιου σκύλου, ανέλυσε με τρόπο απλό και εύληπτο τους τρόπους της επικοινωνίας του ανθρώπου με το σκύλο καθώς και αναγκαία ζητήματα της ανθρώπινης συμπεριφοράς προς τα ζώα, ενώ η Δημοσιογράφος Ελένη Ηλιοπούλου επικεντρώθηκε και τεκμηρίωσε κατά την τοποθέτησή της το ζήτημα της στόχευσης των ζώων από τα ΜΜΕ και τη δημιουργία αρνητικής προδιάθεσης της κοινής γνώμης για αυτά.

Η καθ ύλην αρμόδια Αντιδήμαρχος παρουσίασε τις δράσεις της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου Δελφών στην αντιμετώπιση των συνεπειών της αύξησης του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στο Δήμο μας. Ενδεικτικές σημαντικές παρεμβάσεις που έχουν υλοποιηθεί την τελευταία διετία και που πρόκειται να ενταθούν ποιοτικά και ποσοτικά στο προσεχές διάστημα είναι οι εκτεταμένοι προληπτικοί έλεγχοι, η για πρώτη φορά σύσταση πενταμελούς επιτροπής για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων με αξιοσημείωτη προσφορά στην αντιμετώπιση του προβλήματος, η λειτουργία του καταφυγίου και η επικείμενη δημιουργία αδειοδοτημένου χώρου στο Δήμο Δελφών.

"Βασική αρχή που διατρέχει τη δράση και τις πρωτοβουλίες του Δήμου σχετικά με το θέμα είναι πως η λύση βρίσκεται στην ορθολογική διαχείριση και όχι στην εξόντωση" τόνισε η Μαίρη Ανδρεοπούλου. Υπογράμμισε, επίσης, ως αναγκαία τη συνεργασία των πολιτών με το Δήμο για την αντιμετώπισή του και πρόσθεσε πως στον προϋπολογισμό του Δήμου Δελφών θα υπάρξει αυξημένη μέριμνα για το όλο θέμα.

Στο διάλογο που ακολούθησε, με τη συμμετοχή και του Κτηνιάτρου και επικεφαλής της πενταμελούς επιτροπής του Δήμου Δελφών Ασημάκη Κουτσούμπα, οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία να εμβαθύνουν στις γνώσεις τους για τα αδέσποτα ζώα, να λάβουν σημαντικές πληροφορίες για τη συμβίωση μαζί τους και να σχεδιάσουν μαζί με το Δήμο Δελφών ασφαλείς δράσεις για την περιστολή των αρνητικών συνεπειών και για τη βιώσιμη συνύπαρξη ανθρώπων και ζώων με στόχο μια πιο εύτακτη καθημερινότητα για όλους.



-------------------------------------------------------------------


Γραφείο Τύπου

3 σχόλια:

  1. ΩΡΑΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ "ΦΙΛΟΖΩΟΥΣ".ΤΟ ΑΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΤΟΣΟ ΣΚΟΤΩΝΟΝΤΑΙ Η ΤΡΑΥΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΓΥΡΝΩΝΤΑΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΜΑΣ ΑΦΗΝΕΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΣ.ΤΟ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΡΟΧΑΙΟ ΜΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ,ΕΒΙΒΑ ΣΤΑ ΣΚΥΛΙΑ-ΤΙ ΑΞΙΑ ΕΧΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ;ΤΟ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΔΑΓΚΩΣΕΙ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣ,ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΑΝ.ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΑΙΝΕΣΑΙ:1ον ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ, 2ον ΦΙΛΟΖΩΟΣ(ΟΠΩΣ ΑΥΤΟΙ ΤΟ ΕΝΝΟΟΥΝ) ΚΑΙ 3ον ΚΙΝΑΙΔΟΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΙ "ΙΝ"ΑΓΓΛΙΣΤΙ.ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΙΣ... ΑΔΕΣΠΟΤΕΣ ΚΥΡΙΕΣ (!!!), ΠΟΥ.. ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΓΥΡΩ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑΪΖΟΥΝ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΣΚΥΛΙΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. AYTO ΣΕ ΕΝΟΧΛΗΣΕ ΕΣΕΝΑ ΠΟΥ ΤΑΙΖΟΥΝ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΑ ΡΕ ΚΑΗΜΕΝΕ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή