Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

"ΓΕΡΣΗ" : ΣΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ - Παρουσίαση βιβλίου



"Κυριακοπούλειο"

Σάββατο 21-10-2017  ώρα 19:00'



  "...Ο Μικρασιατισμός είναι μιά μπάλα διάφανη. Είναι ένα τόπι που μέσα του έχει μαζέψει την απώλεια, τον πολιτισμό, την παράδοση και την αρχέγονη ιστορία της Ελλάδας στην ανατολική πλευρά του Αιγαίου. 
  Ο Μικρασιατισμός είναι μια κιβωτός, που την κουβαλούν στην ζήση τους και στην καρδιά τους, όλοι εκείνοι που από παππούδες και προ-γιαγιάδες μέχρι και σήμερα, την θωρούν σαν την αθανασία της λαβωμένης από ματωμένο μαχαίρι ψυχής τους. Όλοι εκείνοι που μεγάλωσαν με την μουσική, τα έθιμα και τις παραδόσεις εκείνης της αλησμόνητης πατρίδας, με ακούσματα από γερασμένα χείλια και με εικόνες από φωτογραφίες και λιγοστά αντικείμενα, φερμένα εδώ, μέσα σε βρώμικους μπόγους.
  Ο Μικρασιατισμός είναι βίωμα. Κι έχει να κάνει με δυό εποχές : την μιά πριν απ’ την καταστροφή και την άλλη με την τραγωδία, τον χαλασμό και την προσφυγιά. Την πρώτη με την ευημερία, τον πολιτισμό και την πρόοδο των πολλών και με την αλαζονεία λίγων, που την δημιούργησε ο υπέρμετρος πλούτος. Και την δεύτερη, αυτή της απώλειας, του κατατρεγμού και του ανείπωτου πόνου για όλους.

   Ετούτη εδώ η γυναίκα, η Αργυρώ Μαργαρίτη, καταπιάνεται στο βιβλίο της με την πρώτη εποχή. Εκεί που κάποια κοπελούδα, η Γέρση, έχοντάς τα όλα, έψαχνε να βρει τρόπους για να ικανοποιήσει την περιέργειά της και τις αισθήσεις της, με μοναδικό βοήθημα την ασφάλεια του πλούτου της και την ξιπασιά της.
Η συγγραφέας, με ρίζες μικρασιάτικες κι αυτή, αφού σπούδασε στην Ελλάδα και περιπλανήθηκε για κάμποσο καιρό στην Ευρώπη, κατάφερε να μεταφέρει σε 5 βιβλία με μυθιστορηματικό τρόπο, την δική της γνώση και την βιωματική της άποψη, για την ζωή και τα πάθη των ανθρώπων, που κατοικούν μέσα και τριγύρω απ’ το Αιγαίο.  Και η “Γέρση”, είναι το τελευταίο απ’ αυτά..."




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου