Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

ΔΕΣΦΙΝΑ: ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΗΣΑ'Ι'Α


Η Δεσφίνα του!
Το σπίτι του!

     Πέρασε αρκετός καιρός.  Σχεδόν άργησε.  Έγινε όμως!  Το σπίτι του αναπαλαιώθηκε, επισκευάσθηκε, ομόρφυνε κι έγινε ένα Μουσείο, ένα σύμβολο για μια μικρή κοινωνία κι ένας χώρος για να χωρέσουν τα άμφιά του, τα βιβλία του και το προσκυνητάρι του.  Γιατί για τον ήρωα του '21 τον επίσκοπο Σαλώνων Ησαΐα, το σπίτι του μόνο τέτοιο είναι δυνατόν να είναι :
Ένα προσκυνητάρι απλό, με ένα εικόνισμα και μια άσβεστη φλόγα στο καντηλάκι του, φάρος στα δύσκολα και τα σκοτεινά, να δείχνει τον δρόμο και τα όρια στον άνθρωπο.
   Επίσκοπος Σαλώνων!  Τι να περιγράψει κανείς από τον Έλληνα, από τον παπά-Πατριώτη κι από τον  Δεσφινιώτη άνθρωπο!  Δεν είμαστε εμείς οι άξιοι για να ερμηνεύσουμε το νόημα της ζωής του και τις πράξεις του, αλλά είμαστε εμείς οι οποίοι γευόμαστε το φρούτο από το δένδρο το οποίο βλάστησε από το αίμα το δικό του και κάποιων άλλων ''βουρλισμένων'' εκείνα τα δύσκολα χρόνια του αγώνα.
  Τιμή και δόξα λοιπόν στον Ησαΐα και είθε η μνήμη του να παραμείνει αλώβητη και ζωντανή στις καρδιές και στο μυαλό όλων μας.  Και τούτο το σπίτι του θα βοηθήσει πολύ σε αυτό.
Στην Δεσφίνα του, στο χωριό του...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου