Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

15-7-1974 : ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


Η αρχή του μαρτυρίου!

   ''Αν μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα...'' όπως τραγουδά ο Φίλιππος Πλιάτσικας.  Αν ήταν δυνατόν να αλλάξει εκείνη η χρονική στιγμή, αφετηρία στην πολυτάραχη και πονεμένη από τότε ιστορία της Κύπρου, για όλα τα επόμενα και μέχρι σήμερα χρόνια.  Ήταν 15 Ιουλίου 1974 και ένας φαντασμένος, μισότρελλος και κατευθυνόμενος δικτατορίσκος, κινητοποίησε τις ένοπλες δυνάμεις της Μεγαλονήσου, προκειμένου να ανατρέψει τον τότε νόμιμο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τον Μακάριο.  Άν ήταν δυνατόν να άλλαζε εκείνη η στιγμή...
   Ο μόλις προ μηνών ανατρέψας με τα γεγονότα του Πολυτεχνείου το 1973, τον αντίζηλό του δικτάτορα της Ελλάδας, τον Γ. Παπαδόπουλο, θέλησε να φέρει εις πέρας την κατά την άποψή του εθνική αποστολή του, αυτήν της ανατροπής του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στην Κύπρο.  Και για αυτόν τον λόγο σε συνεργασία, με υποστήριξη και με παρότρυνση της CIA και του τότε Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρυ Κίσινγκερ, έστρεψε την Εθνική Φρουρά της Κύπρου, την ΕΛΔΥΚ και τμήματα της ΕΟΚΑ Β' εναντίον του Μακαρίου.  
Ήταν 15-7-1974 όταν ο νεο-δικτάτωρας της Ελλάδος Δημήτριος Ιωαννίδης, έστρεψε τις κάννες των τάνκς από τις ένοπλες δυνάμεις της Κύπρου, εναντίον του Προεδρικού Μεγάρου στην Λευκωσία  και έδωσε την εντολή να χτυπήσουν τον ''Μούσκο'', όπως αποκαλούσε τον Μακάριο.
   Η ιστορία είναι γνωστή.  Ο Γλαύκος Κληρίδης εξαφανισμένος, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μιχαλάκης Τριανταφυλλίδης στο εξωτερικό και ο 3ος στην ιεραρχία Ζήνων Σεβέρης να αρνείται να χριστεί Πρόεδρος.  Την λύση έδωσε ένας δημοσιογράφος ονόματι Νίκος Σαμψών, ο οποίος ορκίσθηκε την ίδια ημέρα, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από έναν καθαιρεμένον από την Ιερά Σύνοδο Επίσκοπο, τον Γενάδιο. 
   Κι από τότε άρχισε το μαρτύριο του νησιού.  Τουρκική εισβολή, διχοτόμηση, προσφυγιά και ότι άλλο ακολούθησε, με κατάληξη την πρόσφατη ''τιμωρία'' των Κυπρίων, από την Ε.Ε. 
  Ένας  αδίστακτος πλανητάρχης με έναν ραδιούργο και μισέλληνα Υπουργό Εξωτερικών, ένας αμόρφωτος και μισότρελλος δικτάτωρας, ένας άβουλος ταξίαρχος στην Κύπρο (Γεωργίτσης) και ένας αχυράνθρωπος-δημοσιογράφος, ποδοκύλησαν, αιματοκύλησαν, διαίρεσαν και σχεδόν κατέστρεψαν, το χρυσοπράσινο φύλλο, το ριγμένο στο πέλαγος.  Την γενέτειρα της Αφροδίτης, την Κύπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου