Πέμπτη 11 Μαΐου 2023

"ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ" ΜΕΙΟΔΟΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ" ΤΟΥ ΜΩΛΟΥ ΙΤΕΑΣ

"Του ...Μώλου!"
  "Θριαμβολογεί" ο αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Φωκίδος, για την "μετάβαση" κατά την γνώμη του, της Ιτέας (κατόπιν ενέργειών του, βεβαίως βεβαίως...), από την εποχή του χαλκού, στην εποχή των ...εντυπώσεων προς τους ιθαγενείς-κατοίκους.  Και με το παρακάτω αναδημοσιευόμενο και από εμάς Δελτίον Τύπου, εξηγεί σε όλους μας  ότι, είναι τόσον απλό το να μετατραπεί σε "ποταμο-δέστρα" δεξαμενόπλοιων (γκαζάδικων) ο μώλος της Ιτέας, ούτως ώστε να αποτελέσει τον μοναδικό παγκοσμίως τουριστικόν λιμένα, του οποίου τα χαρακτηριστικά θα είναι η ασφαλής παραλαβή - παράδοση υγρών φορτίων και όχι η εύκολη και άμεση αποβίβαση-επιβίβαση ταξιδιωτών από τα αναμενόμενα να καταπλεύσουν  κρουαζιερόπλοια. Και όλα αυτά με κόστος, μόλις 6,2 εκ. ευρώ...
  (σχετικό άρθρο μας της Παρασκευής 12 Νοεμβρίου 2021 : Επέκταση Λιμένα Ιτέας)

   "Θριαμβολογία" λοιπόν, αντί σκεπτικισμού σε αυτό το φαραωνικού τύπου "έργο" για την Ιτέα.  Ενώ η προμήθεια μιας ομπρέλας για την προστασία από τον αναμενόμενον (φυσικόν ή φανταστικόν) υετό σιέλου, προφανώς δεν έχει απασχολήσει καθόλου τον αντιπεριφερειάρχη.
  Να υπενθυμίσουμε μόνον ότι, με αυτήν την λογική και την ίδια (πεπαλαιωμένη όμως) τεχνική, είχαν κατασκευασθεί κι οι Γαλλικοί μώλοι το 1917, στην βόρειο-δυτική πλευρά της πόλεως.
  Σε συνδυασμό δε με το "στρίμωγμα" της Μαρίνας, όπως επίσης και με τα 350τ.μ. της προαναγγελθείσας αιθούσης υποδοχής τουριστών επί του μώλου (όσον περίπου το εμβαδόν  της Εθνικής Τραπέζης στην παραλιακή λεωφόρο) τότε όντως, θα μας "τραβήξει" ο αντιπεριφερειάρχης από την εποχή του χαλκού...  Διότι, υπάρχει η πιθανότητα να καταφθάσει με κρουαζιερόπλοιο και κάποιος Αφγανός ή κάποιος Σομαλός τουρίστας, οπότε θα πρέπει να υπάρχουν δυο γραφεία υποδοχής (γκισέ) για τους ελέγχους διαβατηρίων, μεγάλη αίθουσα αναμονής, τουαλέτες, γραφεία της υπηρεσίας, καθώς και ξενώνας. Βεβαίως...
Καλορίζικα!...

****************************************** 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη                                     

Περιφερειακή  Ενότητα  Φωκίδας

     Άμφισσα, 11 Μαΐου 2023

«Προσωρινός μειοδότης για το έργο Αναβάθμιση του Προβλήτα Λιμένα Ιτέας Π/Υ 6.200.000 Ευρώ.»

Με απόφασή της η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, με αριθ. ΑΔΑ: Ψ05ΥΛΗ-2Τ4, ανακηρύσσει προσωρινό μειοδότη την εργοληπτική επιχείρηση «ΚΕΠΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. ΚΕΠΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Α.Τ.Ε.)», με ποσοστό τεκμαρτής έκπτωσης 17,24% επί των τιμών του τιμολογίου της μελέτης. 


Στόχος του έργου είναι η επέκταση του υφιστάμενου προβλήτα με τη διαμόρφωση μετώπου παραβολής επαρκούς μήκους και αυξημένου ωφέλιμου βάθους, ώστε να καταστεί δυνατή η πλαγιοδέτηση μεγαλύτερων κρουαζιερόπλοιων, με αποτέλεσμα τη σημαντική βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας και ποιότητας των παρεχόμενων λιμενικών υπηρεσιών. 

Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται:

1.Κατασκευή γεφυρώματος επί πασσάλων για τη δημιουργία νέου μετώπου παραβολής.

2.Κατασκευή νησίδας επί πασσάλων σε απόσταση 30μ. από το νότιο άκρο του γεφυρώματος.

3.Κατασκευή μεταλλικής πεζογέφυρας για την επικοινωνία της νησίδας με το γεφύρωμα.

4.Κατασκευή πλωτού ναύδετου, το οποίο θα αγκυρωθεί σε τεχνητούς ογκόλιθους.

5.Εκσκαφή του πυθμένα για την εξασφάλιση του αναγκαίου βάθους στην περιοχή του μετώπου παραβολής και του χώρου ελιγμών των πλοίων.

Με την ανάρτηση της απόφασης ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φωκίδας, κ. Δελμούζος δήλωσε: «Με τη δημοπράτηση του έργου βγάζουμε την Ιτέα από την εποχή του χαλκού και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να γίνει ένα σύγχρονο λιμάνι και πόλος έλξης τουρισμού.»

3 σχόλια:

  1. Θα μπορούμε να πηγαίνουμε για ψάρεμα εκεί ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στον υπότιτλο πρέπει να αντικατασταθεί το "Μ"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ήρθε η ανάπτυξη. Κρίμα να μη το εγκαινιάσει ο βολευτής πριν τις εκλογές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή