Τρίτη 30 Μαΐου 2023

ΕΠΕΤΕΙΑΚΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΣΤΗΝ ΝΤΡΕΜΙΣΣΑ (ΠΑΝΟΥΡΙΑ)

ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ                                                     ΑΜΦΙΣΣΑ, 30.5.2023

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Α.Δ.Τ.: 64/2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Κυριακή, 4 Ιουνίου, ο εορτασμός της μάχης της Ντρέμισσας

Πρόσκληση του Δήμου Δελφών


Το ημερολόγιο έγραφε 17 Μαΐου του 1821, όταν ο Ομέρ Βρυώνης, επικεφαλής 3.000 Τουρκαλβανών, όρμησε προς το πλευρό της Γκιώνας. Ο Πανουργιάς, όμως, με Ρουμελιώτες Οπλαρχηγούς και 700 περίπου πολεμιστές τον περίμεναν στην Αρβανιτόραχη. Τι κι αν ήταν λιγότεροι, το πάθος και η ορμή από τις σπουδαίες μάχες που είχαν προηγηθεί οδήγησαν σε μία ακόμα σημαντική νίκη.

Οι δυνάμεις του Ομέρ Βρυώνη αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, αφήνοντας πίσω τους 300 νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Το πιο σημαντικό όλων, όμως, ήταν το ότι ο επικεφαλής τους δεν είχε άλλη επιλογή, από το να εγκαταλείψει το σχέδιό του για πέρασμα στην Πελοπόννησο. Συνέπεια αυτού ήταν να δοθεί χρόνος στις Ελληνικές δυνάμεις για την κατάληψη της Τρίπολης, κάτι που οδήγησε σταδιακά και στην εδραίωση της Ελληνικής Επανάστασης.

Ο εορτασμός της μεγάλης μάχης της Ντρέμισσας, μετά από προτροπή της Αδελφότητας Πανουργιωτών «Οι Άγιοι Ταξιάρχαι», καθιερώθηκε το 2000 με απόφαση του τότε Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καλλιέων. Έκτοτε εορτάζεται την παραμονή του Αγίου Πνεύματος, όπως θα γίνει και φέτος, την Κυριακή 4 Ιουνίου 2023, με τέλεση επιμνημόσυνης δέησης και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο στη θέση Αρβανιτόραχη της Κοινότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου