Παρασκευή 12 Μαΐου 2023

ΟΙ ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΧΑΝΙ ΤΗΣ ΓΡΑΒΙΑΣ - Πρόγραμμα                                         ΑΜΦΙΣΣΑ, 11.5.2023

ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ    

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 

     Α.Δ.Τ.: 50/2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ξεκινούν την Παρασκευή 12 Μαΐου 2023 οι εκδηλώσεις για τη μάχη στο Χάνι της Γραβιάς

Το Σάββατο η καθιερωμένη αναπαράσταση που θα μαγνητίσει για μία ακόμα χρονιά 


Ξεκινούν την Παρασκευή 12 Μαΐου 2023 και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 14 Μαΐου οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 202η επέτειο από την ιστορική μάχη στο Χάνι της Γραβιάς, τις οποίες διοργανώνουν ο Δήμος Δελφών και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Π.Ε. Φωκίδας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αγώνες δρόμου, ένα ιστορικό κυνήγι θησαυρού, μουσικοχορευτικά δρώμενα, την καθιερωμένη αναπαράσταση που τραβά τα βλέμματα όλων, καθώς και την παρέλαση η οποία θα κλείσει το τριήμερο.  


Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:


    • Παρασκευή 12 Μαΐου 2023

Χάνι της Γραβιάς

-9:00 Σχολικοί αγώνες δρόμου, με τη συμμετοχή των δημοτικών σχολείων Γραβιάς, Επταλόφου και Πολυδρόσου, και του Γυμνασίου και Λυκείου Γραβιάς. 

(Με την υποστήριξη του Αθλητικού Ομίλου Γραβιάς «Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος»)

-16:00 «Στα χνάρια του Οδυσσέα Ανδρούτσου», Ιστορικό κυνήγι θησαυρού για μαθητές του δημοτικού σχολείου με θέμα τον τιμώμενο οπλαρχηγό.

(Συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών «Το Χάνι της Γραβιάς»)

-19:45 «Ωδή στον Οδυσσέα Ανδρούτσο», Μουσικοχορευτική εκδήλωση αφιερωμένη στο 1821, από τη χορωδία του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Γραβιάς με τη συμμετοχή παραδοσιακής χορευτικής ομάδας του Πολιτιστικού Κέντρου Φωκίδας. 

(Επιμέλεια: πατήρ Βασίλειος Βλάσης)


    • Σάββατο 13 Μαΐου 2023

Χάνι της Γραβιάς

-20:30 Αναπαράσταση της Μάχης του Χανίου, από θεατρική ομάδα της Γραβιάς, συνεπικουρούμενη από μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου της Γραβιάς, τον «Αναβιωτικό Σύλλογο Σάλωνα του ’21» και το «Άγημα Απόδοσης Τιμών Ηρώων του ‘21 Επίσκοπος Σαλώνων Ησαΐας». 

(Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Μουχτούρης, και Γεώργιος Ρηγάκης)


    • Κυριακή 14 Μαΐου 2023

Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Γραβιάς

-7:30 Όρθρος- Θεία Λειτουργία 

-10:00 Πέρας προσέλευσης προσκεκλημένων

-10:30 Τέλεση Δοξολογίας

Εκφώνηση πανηγυρικού λόγου


Μνημείο Οδυσσέα Ανδρούτσου

11:00 Επιμνημόσυνη δέηση

- Προσκλητήριο πεσόντων

- Απαγγελία ποιημάτων 

- Κατάθεση στεφάνων

- Σιγή ενός λεπτού

- Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου

- Παρέλαση σχολείων, πολιτιστικών συλλόγων, προσκόπων, οδηγών και φιλαρμονικής

-Παραδοσιακοί χοροί

Τελετάρχης: κ. Νικόλαος Τούμπας, υπάλληλος Δήμου Δελφών


Υπενθυμίζεται ότι, κάλεσμα συμμετοχής προς όλες και όλους απευθύνουν ο Δήμαρχος Δελφών, κ. Παναγιώτης Ταγκαλής και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φωκίδας, κ. Γεώργιος Δελμούζος.

 «Τιμούμε την ιστορική μάχη στο Χάνι της Γραβιάς και αποδίδουμε τιμή στους ήρωες του τόπου μας, που με κίνητρο τη δίψα για ελευθερία έγραψαν με χρυσά γράμματα τα ονόματά τους στην εποποιία της Επανάστασης του 1821», δηλώνει ο Δήμαρχος Δελφών και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φωκίδας παράλληλα σημειώνει: «Δε λησμονούμε την ιστορική μάχη, φέρουμε έως σήμερα τα μηνύματα του σπουδαίου κατορθώματος των πρωταγωνιστών της και τα κάνουμε οδηγό ώστε να φανούμε αντάξιοι της ιστορικής ευθύνης που έχουμε κληρονομήσει για διατήρηση της ελευθερίας και εθνικής ανεξαρτησίας»! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου