Σάββατο 22 Μαΐου 2021

ΣΤΟ ΝΗΣΑΚΙ, ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ. (φωτογραφίες)

 Στο "περιστέρι" του λιμένα Ιτέας

  Μια θαυμάσια ημέρα! Μια ημέρα ηλιόλουστη, δροσερή και με το γαλάζιο χρώμα να κυριαρχεί στον ορίζοντα και στον ουρανό της Ιτέας μας. 
  Εόρταζε το εξωκκλήσι σήμερα (εχθές), επάνω στο ομώνυμο νησάκι στην είσοδο του λιμένα της πόλεώς μας, όπου σύμφωνα με το έθιμο και την παράδοση, ετούτη εδώ την ημέρα γίνεται η μοναδική ετήσια λειτουργία στον όμορφο ναΐσκο.
  Των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης σήμερα (εχθές), σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία και από ενωρίς το πρωΐ ο ιερέας και οι Επίτροποι από την ενορία του Αγίου Χαραλάμπους (εκεί υπάγεται το εξωκκλήσι της νησίδος), κατέφθασαν με πλεούμενο στο νησάκι, ενώ τους ελάχιστους εφέτος πιστούς του εθίμου (περί τους 40), μετέφερε τμηματικά με την μεγάλη βάρκα του (λάντζα), ο γνωστός σε όλους καπτα-Μήτσος.
Λειτουργία, αντίδωρο κι άρτος.  Και μετά από την μικρή περιήγηση στο μικρό νησί, άρχισε η επιστροφή στην Ιτέα.
  Όλα όμορφα, απλά και λιτά, με την "εκδρομή" να αφήνει τους πάντες ευχαριστημένους, ακόμη κι αν η επιστροφή έγινε με ένα απρόοπτο "θαλασσινό" μικρο-εμπόδιο.  Το καλό και πάντα πρόθυμο προσωπικό του Λιμεναρχείου Ιτέας όμως ήταν εκεί και φρόντιζε πάντα με το χαμόγελο, όχι μόνον την ασφαλή μετάβαση κι επιστροφή των "εκδρομέων" από το νησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου, αλλά και την τήρηση από όλους των προβλεπομένων μέτρων προστασίας (λόγω Covid-19) και των μέτρων τάξεως, κάνοντας την ημέρα όλων των επισκεπτών στο νησάκι, εκτός από ασφαλή, ακόμη καλύτερη.

Παραθέτουμε φωτογραφίες από την σημερινή (εχθεσινή) παρουσία εορταζόντων και μη, στο γραφικό νησάκι της Ιτέας.

Χρόνια Πολλά σε εορτάζουσες και εορτάζοντες!
      




1 σχόλιο: