Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

(η τοπική μας) ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ "ΜΠΑΖΑ"!...

Προσβολή!

  Ένα έθνος, ένας λαός και κατά συνέπεια μια κοινωνία, χαρακτηρίζεται κυρίως από 3 (τρία) πράγματα :
1. Το έθος, δηλαδή από την παραδοχή της ιστορία του, την διατήρηση των παραδόσεών του, τον τρόπο ζωής του και τον εθισμό του σε όλα αυτά.
2. Το ήθος, δηλαδή εάν έχει αποφασίσει να είναι μια ευνομούμενη, ηθική και κατά συνείδηση έντιμη ομάδα ανθρώπων και τέλος
3.  Το δέος, δηλαδή τι φοβάται, τι σέβεται, τι πιστεύει και τι θεωρεί ανώτερο από αυτόν.
  Υπήρξε κατά το παρελθόν μια ομάδα ανθρώπων, η οποία αγνοούσε και τους τρείς αυτούς παράγοντες οι οποίοι χαρακτηρίζουν έναν λαό.
Κοινώς ήσαν τελείως απολίτιστοι και πρωτόγονοι. Και το μόνο το οποίο έκαναν αυτοί οι "άνθρωποι" προκειμένου να επιβιώσουν κατά την διάρκεια της παρουσίας τους στην ιστορική διαδρομή της Ευρώπης, ήσαν οι σφαγές, οι λεηλασίες, οι καταστροφές και γενικά, ότι χειρότερο είχε να επιδείξει έως τότε η ανθρωπότητα.  Για αυτό και οι πράξεις των, επέρασαν στην ιστορία με το όνομά τους : Βανδαλισμοί!..

Ερώτηση :  Είναι δυνατόν εν έτει 2020, να υπάρχει σώφρων άνθρωπος, ο οποίος θα "ξηλώσει" ένα μνήμα από κάποιο κοιμητήριο της περιοχής μας και θα πετάξει (κυριολεκτικά) τα μέχρι πρότινος κτερίσματα του μνήματος σε χώρο (παράνομης) εναποθέσεως αχρήστων και αδρανών υλικών (μπάζων);...
Εάν αυτό δεν είναι προσβολή για τα χρηστά ήθη της κοινωνίας μας, τότε τι είναι;
  Σίγουρα όμως είναι βανδαλισμός.  Και ναι μεν υποθέτουμε ότι δεν κατεστράφη εσκεμμένα και από αγνώστους κάποιο μνήμα σε κάποιο κοιμητήριο της περιοχής μας, αλλά όμως η αντιμετώπιση και η συνέχεια αυτής της οποιασδήποτε πράξεως, με το να "πεταχτούν σαν μπάζα" τα υλικά και ο μαρμάρινος σταυρός, δεν μαρτυρά "εκτελεστές" του ...έργου, με έθος, ήθος και δέος.

  Προφανώς η αντιμετώπιση με αυτόν τον τρόπο ενός θρησκευτικού συμβόλου (σταυρός), είναι κολάσιμη και καταδικαστέα.  Το χειρότερο όμως είναι, ότι αυτό το σύμβολο, έχει ριχθεί στα μπάζα, με το όνομα και την ημερομηνία θανάτου του ταφέντος, να παραμένουν χαραγμένα επάνω στο μάρμαρο και να είναι σε θέα, όσων περνούν από του σημείου!..

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι, το σημείο όπου "συμβαίνει" αυτή η προσβολή, είναι στο αγροτικό δρόμο, ο οποίος συνδέει την εθνική επαρχιακή οδό Ιτέας - Γαλαξειδίου, με τον παλαιό "Βεζούβιο" της περιοχής μας, τον Βαϊδερμπό.  
Βεβαίως, ...συνηθίζεται η απόρριψη αχρήστων οικοδομικών υλικών και στερεών αποβλήτων, σε εκείνο το σημείο, παρά τις απαγορεύσεις.

  Τέλος να σημειώσουμε, ότι από την συγκεκριμένη φωτογραφία και για ευνοήτους λόγους, έχουμε εξαλείψει το ονοματεπώνυμο του θανόντος από τον μαρμάρινον σταυρό, αλλά μετά από μικρή έρευνά μας διαπιστώσαμε ότι μάλλον πρόκειται για κάτοικο εν ζωή, του Γαλαξειδίου.

  Εάν υπάρχει ενδιαφέρον από αιρετούς άρχοντες της περιοχής μας, καλόν θα ήταν να επιληφθούν του θέματος, προκειμένου να  "τακτοποιηθεί" αυτή η προσβολή προς τον νεκρό και το θρησκευτικό σύμβολο.
Οψόμεθα.


1 σχόλιο:

  1. Το πιθανότερο κάποιος μαρμαράς που ανέλαβε να χαλάσει το παλιό μνημείο και να φτιάξει κάποιο καινούργιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή