Κυριακή 28 Απριλίου 2019

ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΙΤΕΑ 28-4-2019

Από τους "λάκκους" 
    Κατά τα ειωθότα. Με την Ιτέα μας από ενωρίς το πρωΐ, να ομοιάζει με εμπόλεμη ζώνη, λόγων των κλημάτων, τα οποία έπρεπε να φρυγανισθούν για να προκύψει εκείνο το μοναδικό κάρβουνο (κληματοθράκα), επάνω από το οποίο κατά το έθιμο, ψήνονται οι σουβλιστοί αμνοί και ερίφια, σύμφωνα με την παράδοση.
Κυριακή του Πάσχα σήμερα, με την πόλη μας να "καπνίζει" σε όλες τις γειτονιές της.  Και με τους κατοίκους και τους επισκέπτες της, να απολαμβάνουν την ηλιόλουστη, κυριολεκτικά λαμπρή ημέρα, ψήνοντας, πίνοντας και διασκεδάζοντας, αναμένοντας την ευλογημένη ώρα των ευχών, γύρω από το εορτινό τραπέζι.

  Βεβαίως, το έθιμο των "λάκκων", δηλαδή του ψησίματος επάνω στο οδόστρωμα, έχει ατονίσει τα τελευταία έτη και ελάχιστες γειτονιές το τηρούν ακόμη.  Οι δε περισσότεροι κάτοικοι, έχουν υιοθετήσει τις ψησταριές και το μεμονωμένο ψήσιμο, ενώ δεν είναι ολίγοι, αυτοί οι οποίοι το "έστειλαν" στον φούρνο, προκειμένου να αποφύγουν την προετοιμασία και την αγωνία του ψησίματος.
Όπως και να έχει, η Ιτέα μας, ήταν για άλλη μια φορά ...τσικνισμένη και ο σύμμαχος καιρός, επέτρεψε στους πάντες εδώ στην πόλη μας, να απολαύσουν την μεγαλυτέρα εορτή του ελληνισμού, την Ανάσταση.


Χρόνια Πολλά!
Χρόνια Πολλά σε όλους 
τους εντός κι εκτός Ελλάδος Έλληνες!

Με τους καπνούς να ενώνονται με την θάλασσα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου