Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

"ΠΟΔΗΛΑΤΟ" Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ & ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΤΕΑΣ - Φωτογραφίες

Προσεγγίζοντας (την γνώση) με δίτροχο

    Στην από βορρά ερχόμενη προς την πόλη εθνική αρτηρία και μόλις ολίγα μέτρα πριν από τον κόμβο εισόδου στην Ιτέα, όπως είναι γνωστόν, ευρίσκεται το σχολικό συγκρότημα όπου συστεγάζονται το Γυμνάσιο και το Γενικό Λύκειο Ιτέας.  Αυτό σημαίνει ότι πλήθος μαθητών και των δυο εκπαιδευτηρίων, καταφθάνει καθημερινά στο σημείο και με όλες τις καιρικές συνθήκες, είτε πεζή, είτε συνοδεία εποχουμένων γονέων, είτε ακόμη και με την αστική συγκοινωνία η οποία μεταφέρει επί τούτου, τα παιδιά του Γυμνασίου έως την Κίρρα.  Συνεπώς, τόσον το πρωΐ, όσον και τις μεσημβρινές ώρες, από εκείνου του σημείου και προς την πόλη, ο κυκλοφοριακός φόρτος είναι πολύ μεγάλος.


  Τα περισσότερα παιδιά καταφθάνουν και αναχωρούν περπατώντας, ενώ μια μεγάλη μερίδα τους, χρησιμοποιεί ποδήλατα.  Για τα οποία ποδήλατα όμως, δεν υπάρχει πρόβλεψη για την στάθμευσή τους, με αποτέλεσμα, να συσσωρεύονται από την ανατολική πλευρά της οδού και οι μαθητές να εισέρχονται στον αύλειο χώρο του συγκροτήματος, μέσω της υπογείου διαβάσεως.
Και εάν ο καιρός είναι καλός, δεν υπάρχει πρόβλημα.  Όταν όμως βρέχει, τότε η προσέγγιση, η στάθμευση και η αναχώρηση από εκείνου του σημείου, γίνεται περιπέτεια.

  Η κυκλοφορία αυτοκινήτων σ αυτό το τμήμα της εθνικής (επαρχι- ακής) οδού, είναι πολύ μεγάλη.  Καθ' όσον, εξυπηρετούνται από εκεί οι καταφθάνοντες και αναχωρούντες από την Ιτέα, οι διερχόμενοι από Λαμία για Ναύπακτο και το αντίστροφο, καθώς επίσης και τα φορτηγά αυτοκίνητα τα μεταφέροντα βωξίτη στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο "Λαρνάκι".
Το επιτρεπόμενο όριο ταχύτητος σε εκείνη την ευθεία είναι 50χλμ/ώρα, αλλά κανείς δεν το τηρεί.  Όπως επίσης, απαγορεύεται και η στάθμευση κατά μήκος αυτής της ευθείας.  Αλλά αυτό, διόλου δεν εμποδίζει τους πάσης φύσεως "επαγγελματίες", στο να κάνουν ένα διάλειμμα, εμπρός από το ακριβώς απέναντι του σχολείου καφέ-αναψυκτήριο, σταθμεύοντας βεβαίως επί του οδοστρώματος, μετατρέποντας την αυξημένης κυκλοφορίας επαρχιακή εθνική οδό, σε χώρο διελεύσεως με ευθύνη των υπολοίπων οδηγών.

   Σε λίγο τελειώνουν τα μαθήματα και οι εξετάσεις των μαθητών.  Και με την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου από τον Σεπτέμβριο, θα πρέπει να γίνει κάτι, για να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη και ανασφαλής κατάσταση.  Με δεδομένο ότι δεν θα αλλάξει δραματικά κάτι, όσον αφορά την αστυνόμευση της περιοχής, ας μεριμνήσει τουλάχιστον ο Δήμος, για την κατασκευή ενός στεγάστρου με θέσεις για σταθμεύσεις ποδηλάτων.  Είναι δύσκολο;
Θα κοστίσει ολιγότερον από μια δημοτική "φιέστα".
Δεν αξίζουν αυτής της "προσφοράς" τα παιδιά μας;...

(φωτογραφίες : Μίμης Κουτρολίκος)


Και κάποιοι προσπαθούν να περάσουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου