Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

''ΑΝΟΙΞΑΜΕ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ...'' (Φυλακές Κορυδαλλού)

ΤΑΝΑΛΙΑ για τον ΠαπασταύρουΤο δεξί χέρι του Σαμαρά εκλήθη ως ύποπτος και πήρε προθεσμία να απολογηθεί για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα 5.390.000 δολ.

Με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινων πράξεων, και συγκεκριμένα των κακουργημάτων της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος), κλήθηκε χθες να δώσει εξηγήσεις ενώπιον του επίκουρου οικονομικού εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση ο Σταύρος Παπασταύρου, δικηγόρος και στενότατος συνεργάτης του τέως πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, για ένα θέμα που είχε αποκαλύψει η «δημοκρατία» από το 2012. Η κλήση του κ. Παπασταύρου για να δώσει ανωμοτί εξηγήσεις ενώπιον του κ. Δραγάτση αφορά την κατάθεση των 5.390.000 δολαρίων, η οποία περιλαμβανόταν στην περίφημη «λίστα Λαγκάρντ». Στον επίμαχο λογαριασμό, ο οποίος ελέγχεται από τις εισαγγελικές Αρχές, φέρεται ότι εμφανίζονται ως δικαιούχοι ο κ. Παπασταύρου, η μητέρα του (η οποία επίσης έχει κληθεί ως ύποπτη από τον εισαγγελέα για τα ίδια αδικήματα) και ο πατέρας του, ο οποίος έχει αποβιώσει.

Χθες ο κ. Παπασταύρου επέλεξε να μην εμφανιστεί αυτοπροσώπως ενώπιον του επίκουρου οικονομικού εισαγγελέα και να ζητήσει και να λάβει προθεσμία διά μέσου του πληρεξούσιου δικηγόρου του. Το νέο ραντεβού των δύο ανδρών αναμένεται να οριστεί για μετά τις 15 Αυγούστου, χωρίς να αποκλείεται ο κ. Παπασταύρου να ζητήσει και άλλο χρονικό περιθώριο για να υποβάλει τις εξηγήσεις του. Ο δικηγόρος στο παρελθόν και συγκεκριμένα στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής έχει υποστηρίξει ότι το επίμαχο χρηματικό ποσό δεν προερχόταν από δικά του χρήματα, αλλά ανήκε σε γνωστό επιχειρηματία, ο οποίος επίσης έχει κατάθεση στη λίστα. Συγκεκριμένα, ο κ. Παπασταύρου έχει υποστηρίξει πως λειτουργούσε ως πληρεξούσιος του επιχειρηματία και ότι τα επίμαχα χρήματα του τα εμπιστεύθηκε διότι ήταν άρρωστος. Για αυτούς τους ισχυρισμούς βρίσκεται σε εξέλιξη προκαταρκτική εξέταση από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Ελένη Σίσκου, με ελεγχόμενο αδίκημα αυτό της ψευδορκίας.
«Πόρισμα ΣΔΟΕ»
Επιπλέον, ο κ. Παπασταύρου επικαλείται, σύμφωνα με πληροφορίες, πόρισμα ελεγκτών του ΣΔΟΕ να μπει η υπόθεση στο αρχείο. Ωστόσο, τέτοιο πόρισμα, κατά πληροφορίες, δεν υπήρξε, αλλά αντίθετα υπήρξαν καταγγελίες πως ασκήθηκαν μεγάλες πιέσεις στον ελεγκτή που χειριζόταν τον «φάκελο Παπασταύρου» προκειμένου να κλείσει την υπόθεση έως τις 15 Ιανουαρίου 2015 και να τη βάλει στο αρχείο λίγο πριν από τις επικείμενες εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση, από τα στοιχεία που έχει συλλέξει ο κ. Δραγάτσης, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», το επίμαχο χρηματικό ποσό δεν δικαιολογείται από τα ει σοδήματα του κ. Παπασταύρου. Πλέον, ο στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά θα πρέπει να προσκομίσει στοιχεία ενώπιον των εισαγγελικών Αρχών, πληρεξούσια ή άλλα έγγραφα, που να αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς του. Οπως έχει αποκαλύψει η «δημοκρατία» σε παλαιότερο δημοσίευμά της, τα 2.600.000 δολάρια από τα 5.390.000 που φέρεται ότι εντοπίστηκαν στον επίμαχο λογαριασμό έχουν αποσταλεί στον κ. Παπασταύρου από την παναμέζικη υπεράκτια εταιρία Fairwinds Assets Inc., ένας εκ των τριών εκπροσώπων της οποίας φέρεται ότι ήταν ο καταζητούμενος επιχειρηματίας Αγγελος Μεταξάς, ο οποίος διώκεται για αδήλωτα εισοδήματα, που επίσης προέκυψαν από τους ελέγχους για τη «λίστα Λαγκάρντ».

Η εμπλοκή του στενού συμβούλου του κ. Παπασταύρου στην υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» έχει προκαλέσει πολιτικές αναταράξεις, με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Αλέξη Τσίπρα να συγκρούονται σφοδρά στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός είχε καταθέσει δημοσίευμα της εφημερίδας «La Stampa» για τις πιέσεις στον ελεγκτή του ΣΔΟΕ να βάλει την υπόθεση στο αρχείο. Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς απάντησε με την περιβόητη φράση: «Μακάρι η Ελλάδα να είχε δέκα Παπασταύρους».
Ν.Δ.: «Συκοφαντία»
ΣΥΡΙΖΑ: «Επιτέλους»!
Για τη συμμετοχή του Σταύρου Παπασταύρου στη «λίστα Λαγκάρντ», παράλληλα με την ανάμειξή του στις διαπραγματεύσεις, εξέδωσαν ανακοινώσεις τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και η Χρυσή Αυγή. Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι η Ν.Δ. εξακολουθεί να στηρίζει τον συνεργάτη του κ. Σαμαρά. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Η συκοφαντία σε βάρος του κ. Παπασταύρου συνεχίζεται αλλά πέφτει στο κενό. Ο έλεγχος της υπόθεσής του ξεκίνησε από τη Δικαιοσύνη επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης.
Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου, εκλήθη, επιτέλους... Αν και εδώ και μήνες όλος ο Τύπος βοούσε για την υπόθεση». Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «η Ν.Δ. ουδέποτε απάντησε δημοσίως για τα συγκεκριμένα καθήκοντα του κ. Παπασταύρου, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων ή της προετοιμασίας επίσημων επισκέψεων του πρώην πρωθυπουργού στο εξωτερικό».

Την εισαγγελική πρωτοβουλία χαιρέτισαν και οι ΑΝ.ΕΛ. «Εβαλαν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα» αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται ότι η υπόθεση «εκθέτει και τη νυν και την πρώην ηγεσία της Ν.Δ.», καθώς «ο κ. Παπασταύρου ήταν ο μόνος και βασικός ''διαπραγματευτής'' της ελληνικής πλευράς με τη τρόικα, και μάλιστα χωρίς να έχει θεσμικό ρόλο». Και η ανακοίνωση καταλήγει, σημειώνοντας ότι «πρόκειται για απόδειξη του απύθμενου αμοραλισμού της προηγούμενης κυβέρνησης που παραπέμπει σε χώρες-μπανανίες».
Εξάλλου, σε ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή σημειώνει ότι «το κολλητάρι του Σαμαρά, Παπασταύρου, που εκπροσωπούσε την Ελλάδα στις "διαπραγματεύσεις - ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ" με την τρόικα, καλείται με καθυστέρηση κάποιων ετών από τον οικονομικό εισαγγελέα για να εξηγήσει πού βρήκε τα χρήματα», τα οποία είχε «καταχωνιάσει στην Ελβετία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου