Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ!... (παραιτήθησαν 30 μέλη του!...)

Αποχωρώντας από το τμήμα οικολογίας του ΣΥΡΙΖΑ
 
Μια αποχώρηση με ιδιαίτερη σημασία για μένα, αφού η θεματική ομάδα οικολογίας που συγκροτήθηκε από την αρχή του ΣΥΡΙΖΑ, αποτέλεσε κατά τη γνώμη μου έναν από τους λίγους χώρους εντός του ΣΥΡΙΖΑ που συγκέντρωναν κατά πλειοψηφία, ανθρώπους με κινηματικά χαρακτηριστικά, ειλικρίνεια και ανιδιοτέλεια. Δεν ήταν εξάλλου τυχαίο ότι παρόλα τα "φρένα" που έμπαιναν, το τμήμα είχε σε γενικές γραμμές ένα ριζοσπαστικό προσανατολισμό, σε σύγκρουση με οικονομικά συμφέροντα και συντεχνίες. Και δεν ήταν ασφαλώς τυχαίο που τα προγραμματικά μας κείμενα, εξαντλητικά τεκμηριωμένα και καρποί συλλογικής δουλειάς, συνάντησαν αντιδράσεις και δεν υιοθετήθηκαν. Δυστυχώς η μέχρι σήμερα πορεία όχι μόνο του ΥΠΑΠΕΝ αλλά και άλλων συναρμόδιων υπουργείων όπως του Οικονομίας (πρώην Ανάπτυξης) που συγκέντρωσε πολλούς παραγωγικούς τομείς,
ήταν αναντίστοιχη με τις επεξεργασίες των κοινωνικών κινημάτων και της ριζοσπαστικής οικολογίας. Στα αρνητικά δείγματα μπορούμε να καταγράψουμε πολλά, με αιχμή τη δημόσια περιουσία, την αναπαραγωγή των κατεστημένων πρακτικών στους τομείς της ενέργειας και των εξορύξεων, την παράλυση του περιβαλλοντικού ελέγχου ιδιαίτερα σε περιοχές περιβαλλοντικής κρίσης όπως ο Ασωπός ή το Θριάσιο. Στα θετικά, την ανατροπή του φιλοεργολαβικού και αντικοινωνικού μοντέλου για την διαχείριση των απορριμμάτων που έγινε με μεγάλο κόπο και πολύ δουλειά από την πλευρά μας. Μια ανατροπή που συνοδεύτηκε από μια εναλλακτική πρόταση που θα ήθελα να ελπίζω ότι δεν θα μείνει στα χαρτιά. Σε κάθε περίπτωση εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα. Τον δρόμο τον ξέρουμε.
Δέσποινα Σπανούδη (despoinaspanoudi.blogspot.gr)                                         ************************************************

Δήλωση παραίτησης - αποχώρησης από το Τμήμα Οικολογίας, Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ
Η πρόσφατη υπογραφή του 3ου, κατά σειρά, μνημονίου από την κυβέρνηση και η υπερψήφισή του από τη βουλή από κοινού με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, συνιστά πλήρη αντιστροφή του πολιτικού πλαισίου και των στόχων επί των οποίων συγκροτήθηκε και έδρασε πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα 11 χρόνια.

Ταυτόχρονα, η επαναλαμβανόμενη πλήρης απαξίωση της συλλογικής λειτουργίας και των συλλογικών  διαδικασιών  του κόμματος από την ηγετική ομάδα του κυβερνητικού επιτελείου με τελευταία την αιφνιδιαστική  παραίτηση της κυβέρνησης και τη συνακόλουθη προκήρυξη πρόωρων εκλογών, χωρίς οποιαδήποτε διαδικασία/απόφαση του κόμματος, σε αντίθεση με την πρόσφατη απόφαση της Κ.Ε. για έκτακτο συνέδριο – που εισηγήθηκε ο ίδιος ο πρόεδρος -, μας υποχρεώνουν να αποχωρήσουμε από τη γραμματεία και το τμήμα  επισημαίνοντας  ότι:
·         Η  συνέχιση και η εφαρμογή των σκληρών νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών ακραίας λιτότητας και κοινωνικής εξαθλίωσης που αποτελούν τις πολιτικές διεξόδου του κεφαλαίου και των κυρίαρχων ελίτ (εγχώριων και διεθνών) από την κρίση που οι ίδιες δημιούργησαν, μετακυλίοντας τα βάρη στην κοινωνική πλειοψηφία, βρίσκεται στον αντίποδα της Αριστεράς και των κοινωνικών συμφερόντων για τα οποία μάχεται και εκπροσωπεί.
·         Η διαρκής ακύρωση της λειτουργίας του κόμματος σε κάθε συλλογική του λειτουργία, έκφραση και όργανο καθιστά πλέον αδύνατη τη συμμετοχή και τη συμβολή μας στο Τμήμα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.
·         Το πολιτικό πλαίσιο κοινωνικού-οικολογικού μετασχηματισμού της παραγωγής σε ένα μεταβατικό πρόγραμμα μιας «οικονομίας των αναγκών» σε σοσιαλιστική κατεύθυνση, που είχαμε επεξεργαστεί, όπως είχε αποτυπωθεί στο πρόγραμμα του Τμήματος Οικολογίας, Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ, ως διέξοδος από τη συνδυασμένη οικονομική-οικολογική κρίση του καπιταλισμού, με επίκεντρο τις συλλογικές κοινωνικές ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας, είναι σε πλήρη αντίθεση με την εφαρμογή μιας ωμής, βίαιης και ληστρικής νεοφιλελεύθερης πολιτικής που επιβάλλεται μέσω του 3ου μνημονίου.
·         Επιμένουμε να υποστηρίζουμε όλα για όσα συλλογικά αγωνιστήκαμε τα προηγούμενα χρόνια από την περίοδο της Θεματικής «Πόλη, Περιβάλλον, Οικολογία» έως σήμερα, με τις θέσεις και επεξεργασίες του Τμήματος Οικολογίας, Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία είναι σε ευθεία αντίθεση με την εφαρμογή του 3ου μνημονίου και συνεπάγονται τον αγώνα για την πλήρη ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, των πολιτικών λιτότητας και συνολικά του πλαισίου που έχουν εγκαθιδρύσει.

·         Συνεχίζουμε να στηρίζουμε και να συμμετέχουμε, συμβάλλοντας με όλες μας τις δυνάμεις, σε όλα τα κινήματα και τους αγώνες υπεράσπισης της δημόσιας περιουσίας, αντίστασης στην υφαρπαγή γης, προστασίας του φυσικού πλούτου, του περιβάλλοντος και των συνθηκών διαβίωσης των τοπικών κοινωνιών, διαφύλαξης των δημόσιων- κοινωνικών αγαθών και των «κοινών». Αγώνες και κινήματα που βρίσκονται σε σύγκρουση με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές.
·         Παραμένουμε αμετακίνητοι/ες στην πεποίθηση μας ότι η συνάρθρωση του ταξικού με το οικολογικό, στο πλαίσιο μιας ριζοσπαστικής οικολογικής Αριστεράς και η αγωνιστική κινητοποίηση της ίδιας της κοινωνικής πλειοψηφίας με την ενεργό δημοκρατική συμμετοχή της αποτελούν τη μόνη δύναμη ανατροπής και τη μόνη διέξοδο απέναντι στη σύγχρονη βαρβαρότητα που απειλεί το παρόν και ναρκοθετεί το μέλλον των κοινωνιών. 
     
Υπογραφές μελών
Αδαμόπουλος Θεμιστοκλής
Βαρουχάκη Νατάσα, γραμματεία Τμ.
Βασιλειάδου Σοφία
Βαταβάλη Φερενίκη
Βελεγράκης Γιώργος, γραμματεία Τμ.
Γαβριηλίδης Κώστας, γραμματεία Τμ.
Γιώτη Ροζίνα, γραμματεία Τμ.
Γρηγοριάδης Γιάννης, γραμματεία Τμ.
Ηλιοπούλου Γιούλη
Ισιγώνης Μανώλης
Κακούρος Πέτρος, γραμματεία Τμ.
Καλογρίδη Λιάνα
Καρακατσιανόπουλος Κώστας
Κάραλη Κική, γραμματεία Τμ.
Κλοκίτη Κυριακή, γραμματεία Τμ.
Κουρούπη Μαρίτα
Κρητικός Νίκος
Λιάρα Φαίη
Λυμπεράτος Γεράσιμος
Μπουλούμπαση Άβα, γραμματεία Τμ.
Παντελιάδης Νίκος
Παλαμίτη Νέλλη
Παπαδημητρίου Γιάννης, γραμματεία Τμ.
Παπακώστας Κώστας
Σπανούδη Δέσποινα, γραμματεία Τμ.
Τότσικας Πάνος
Τσιάρας Δημήτρης
Τύμπας Τέλης
Χειρακάκη Μαρία
Ψαρρέας Πέτρος, γραμματεία Τμ.

1 σχόλιο:

  1. Ορισμένοι παραιτούνται από κάθε όργανο του ΣΥΡΙΖΑ που μετείχαν ξεχωριστά και κάθε δυο μέρες ο καθένας για να νομίζει ο κόσμος ότι είναι χιλιάδες οι διαφωνούντες κι ότι δεν έμεινε κανένας στο κόμμα.
    Αμ δε σύντρόφισσα Δέσποινα!!!!
    Παλιά κολπάκια και σε πήραν χαμπάρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή