Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

ΛΙΜΕΝΑΣ ΙΤΕΑΣ : 'Η ΤΩΡΑ, 'Η ΠΟΤΕ!...


Η ''θαμμένη'' 
ευκαιρία μας...

   Ο Γ.Γ. Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, έστειλε την με αρ. πρωτ. 8210/16/13 και ημερομηνία 30-4-2013 επιστολή του προς τους μείζονος ενδιαφέροντος Λιμένες της Χώρας.  Πρόκειται για την κατηγορία Κ3 Λιμένων, στην οποία ανήκει και ο δικός μας, ο Λιμένας Ιτέας.
 Να υπενθυμίσουμε ότι οι ''αναγνωρισμένες'' χρήσεις του Λιμανιού μας οι οποίες περιλαμβάνονται στο σχέδιο για τον στρατηγικό χωροταξικό σχεδιασμό των ετών 2014-2018 του Υπουργείου Ναυτιλίας κ' Αιγαίου, είναι :
- Για εμπορευματική χρήση. Επιτρέπετε και η χύδην φορτοεκφόρτωση, όχι όμως τα εμπορευματοκιβώτια (Containers)
- Για χρήση αλιευτικών σκαφών και σκαφών ακτοπλοΐας
- Για ελλιμενισμό τουριστικών σκαφών αναψυχής.  Εξαιρείται η Κρουαζιέρα

   Σύμφωνα λοιπόν με την επιστολή του κου Κων/νου Μουντζούρη, τα Λιμενικά Ταμεία αποδέκτες αυτής της επιστολής, υποχρεούνται να εκπονήσουν Μελέτη η οποία θα αποτυπώνει την υπάρχουσα κατάσταση ενός εκάστου Λιμένα, τις δυνατότητες ανάπτυξής τους και το ζητούμενο για αυτούς, από τις Διοικήσεις τους, δηλ. από τις Λιμενικές Επιτροπές.  Υπάρχει δε χρονικό περιθώριο 24 μηνών από την δημοσίευση του σχετικού Νόμου.  Η προθεσμία λήγει στις 29-4-2015.

   Εδώ έχουμε πρόβλημα.  Εδώ εμείς, στο Λιμενικό Ταμείο Φωκίδος, έχουμε Μεγάλο πρόβλημα.  Εάν είναι οργανωτικό, πρέπει να το προλάβουμε, βοηθώντας όλοι μας.  Ή τουλάχιστον όσοι πιστεύουν ότι το Λιμάνι της Ιτέας, δεν είναι ''ταγμένο'' για να ''σέρνεται'' ανάμεσα στην φθορά και την ανυπαρξία.  Ούτε ότι υπάρχει για την εξυπηρέτηση μόνον συγκεκριμένων συμφερόντων.
Εάν το πρόβλημα όμως είναι εσκεμμένο, πρέπει να αντιδράσουμε, πρέπει να δείξουμε ότι ο τόπος μας, δεν είναι υποχείριο κανενός και ότι η ανάπτυξή του δεν ταυτίζεται με τα συμφέροντα ενός ή δύο ατόμων.  Ας μην ξεχνάμε ότι η Ιτέα δεν είναι τίποτε άλλο, παρά το Λιμάνι της.  Αν δεν υπήρχε αυτό, τότε δεν θα υπήρχε και η ίδια.

   Και ερχόμαστε στο πρόβλημα.
   Το Λιμενικό Ταμείο Φωκίδος, έχει παραλάβει την επιστολή από τον Ιούνιο του 2013 και μέχρι στιγμής, δεν έχει κάνει τίποτε απολύτως.  ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ!!...  Ούτε καν κοινοποίησή της προς την εποπτεύουσα Αρχή του, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.  Έχουν περάσει 8 μήνες απραξίας και εάν δεν δημοσιοποιούσε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δημοτικός Σύμβουλος κος Δημήτριος Καραγιάννης, δεν θα εγνώριζε κανείς την ύπαρξή της, θα εξέπνεε ο χρόνος των 24 μηνών και όλα θα ήταν καλώς καμωμένα.  Όπως μας ταιριάζει, όπως μας έμαθαν, όπως μας αξίζει.
  Σύμφωνα δε με την επιστολή,  ο Δήμος έχει την δυνατότητα να συν-υποβάλλει την γνώμη του, μαζί με την εκπονηθείσα Μελέτη, με την συγκατάθεση  του Δημοτικού Συμβουλίου βεβαίως, προς την Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων.  Δηλαδή ο Δήμος, δεν συντάσσει και δεν επηρεάζει την κατεύθυνση  και τους στόχους της Μελέτης. 


   Εδώ θα πρέπει να σταθούμε και να υπογραμμίσουμε ότι : Το Λιμενικό Ταμείο Φωκίδος, βρίσκεται σε τρισάθλια κατάσταση!  Τόσον λειτουργικά και οργανωτικά, όσον και οικονομικά.  Η κατάσταση είναι απελπιστική  και για τους γνωρίζοντες και μη να σημειώσουμε ότι, εάν δεν αφιέρωνε τόσον χρόνο, τουλάχιστον για την λειτουργία του ο νυν Πρόεδρός του, τότε θα μιλούσαμε για ένα παροπλισμένο ...περίπτερο στην Μαρίνα της Ιτέας.  Τέτοια μεγαλεία!!...
Με αποχωρήσεις, με εκκρεμοδικίες, με απαξίωση και με αντιπαλότητες από πολλούς και για πολλούς λόγους, αυτό το Ταμείο, όχι έργο δεν είναι σε θέση να παράγει, αλλά ούτε να ποτίσει ...την θάλασσα!


   Η Μελέτη όμως πρέπει να γίνει!  Και στις προθέσεις του Προέδρου του Ταμείου, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, είναι η ανάθεσή της σε μια διαπιστευμένη και με ISO εταιρεία Μελετών , από τις 4-5 οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα σε αυτό το αντικείμενο.  Λογικά όμως ο εναπομένων χρόνος, επαρκεί δεν επαρκεί για την πραγματοποίηση της Μελέτης.  Συνεπώς, ότι είναι να γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση, πρέπει να γίνει τώρα.  ΤΩΡΑ και όχι αύριο!
Τώρα, σήμερα, το θέμα είναι γνωστό.  Και εάν αφεθεί πάλι η τύχη του Λιμανιού μας σε κάποιο συρτάρι, τότε θα είμαστε όλοι μας υπόλογοι για την κατάντια της πόλης μας.  Από καταστηματάρχες, Δημόσιες Υπηρεσίες, κατοίκους και Αιρετούς.  Και τότε, όχι μόνον θα μας αξίζει, αλλά θα μας ταιριάζει και απόλυτα, η γνωστή ρήση ''Κατόπιν ενεργειών μου...''.
Καλή Χρονιά σε όλους μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου