Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

"ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ" (Παναγιωτόπουλος) : ΟΙ ΕΜΜΟΝΕΣ, ΟΙ ΡΟΜΑ (ή Γύφτοι) ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ.


ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΡΟΜΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ:
ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΚΑΘΑΡΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ.
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΘΕΣΗ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ!

Στο ζήτημα των Ρομά της Άμφισσας απαιτείται από όλους, ιδίως όμως από τη δημοτική αρχή, υπεύθυνη και συγκεκριμένη τοποθέτηση, αλλά και δράση.
Όταν εμείς ασκούσαμε τη διοίκηση στο Δήμο, είχαμε θέσει έναν σαφή στόχο ως προς τη χωροθέτηση: Να καταργήσουμε τους ανεξέλεγκτους καταυλισμούς περιμετρικά της Άμφισσας (το 2015 ήταν 3 έως 4) και να οργανώσουμε έναν και μόνο καταυλισμό, που θα συγκεντρώνει τις νόμιμες προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα στοχεύσαμε στον καταυλισμό που είχε επιλεγεί από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και εν συνεχεία έλαβε όλες τις νόμιμες αδειοδοτήσεις, τον χώρο δηλαδή των δέκα στρεμμάτων, πίσω από το Αθλητικό Κέντρο, όπως αυτός έχει αποτυπωθεί στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης (Φ.Ε.Κ. 490/τ΄ΑΑΠ/31.12.2013).
Προκειμένου να πετύχουμε αυτό, μέσα στη θητεία μας κάναμε πάρα πολλές ενέργειες. Αγοράσαμε γη (πέρα από τα αγροτεμάχια που είχαν αρχικά αγοραστεί από το Δήμο κατά το έτος 2001), ζητήσαμε και μας παραχώρησε η Περιφέρεια αρκετά στρέμματα, κάναμε παρεμβάσεις βελτίωσης του χώρου, φτιάξαμε μηχανισμό παρακολούθησης με στελέχη μας και τέλος υποβάλαμε πλήρη φάκελο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία και τελικά αδειοδότησε το χώρο κατά την κείμενη νομοθεσία.
Κάπου εκεί (στα μέσα του έτους 2017) μας ήλθε η πρόταση από το Υπουργείο Εργασίας για έναν πιο οργανωμένο καταυλισμό με λυόμενες οικίες (και άλλες συνοδευτικές δράσεις), σχέδιο όμως που τελικά δεν ευοδώθηκε, όπως είναι γνωστό σε όλους.
Εντούτοις ο στόχος να εγκατασταθούν όσοι δημότες Ρομά καταυλίζονται σε παράγκες σ’ έναν και μόνο καταυλισμό, παρέμεινε σταθερός από την πλευρά μας.
Για τον λόγο αυτόν (και όχι μόνο γι’ αυτό βέβαια….) σχεδιάσαμε εκ του μηδενός ήδη από το 2015, μελετήσαμε, αδειοδοτήσαμε, εντάξαμε σε χρηματοδότηση και τελικά δημοπρατήσαμε το έργο για την κατασκευή του Χώρου Στάθμευσης Βαρέων Οχημάτων στο ελαιόκτημα των 13 στρεμμάτων, που την ίδια εποχή ζητήσαμε και αποκτήσαμε με δωρεά από την εταιρεία SnB. Εκεί ακριβώς που βρίσκεται ο τελευταίος ανεξέλεγκτος και παράνομος καταυλισμός, μπροστά από το Βιομηχανικό Πάρκο επί της εθνικής οδού.
Ατυχώς για εμάς, το έργο αυτό έπειτα από πορεία τεσσάρων ετών πέρασε τον τελικό προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και επέστρεψε για υπογραφή της σύμβασης στις 5 Σεπτεμβρίου 2019. Η δημοτική αρχή που μόλις είχε αναλάβει, «πάγωσε» το έργο διστάζοντας να έλθει σε αντιπαράθεση με κάποιους Ρομά που αντιδρούσαν στην σχεδιασμένη μετακόμισή τους, δεδομένων και των πρόσφατων τότε υποσχέσεων του κ. Ταγκαλή προς όλες τις κατευθύνσεις ότι θα βρει άλλον νόμιμο χώρο για καταυλισμό (και όχι πίσω από το γήπεδο της Ε.Π.Σ.).
Σήμερα όμως δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Η πρότασή μας είναι σαφής και συγκεκριμένη:
Άμεση μετεγκατάσταση των καταυλιζομένων Ρομά (όσων εξ αυτών έχουν την ιδιότητα του δημότη και ταυτόχρονα του μονίμου κατοίκου) στο νόμιμο καταυλισμό. Οι δημότες αυτοί έχουν καταγραφεί αναλυτικά την Άνοιξη του 2018 και είναι περίπου διακόσιοι (200).
Οι 40 έως 45 παράγκες που αντιστοιχούν σε αυτόν τον πληθυσμό πρέπει να χωροθετηθούν προσεκτικά από το Δήμο στο χώρο των 10 στρεμμάτων με συνεργασία της Κοινωνικής Υπηρεσίας και της Τεχνικής Υπηρεσίας, έργο για το οποίο έχει υπάρξει αρκετή προετοιμασία από καιρό.
Όποιος δεν επιθυμεί να καταυλιστεί στο νόμιμο χώρο, ας βρει άλλη νόμιμη λύση για τον εαυτό του και την οικογένειά του (λ.χ. να ενοικιάσει κατοικία). Το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές: Η πόλη έχει έναν μόνο καταυλισμό Ρομά και αυτός είναι νόμιμος και οργανωμένος!
Αν πάλι ο κ. Δήμαρχος επιμένει ότι σκοπεύει να βρει νέον χώρο για νόμιμο καταυλισμό, οφείλει άμεσα να εξασφαλίσει και να αδειοδοτήσει τον χώρο αυτόν.
Η διαδικασία όμως αυτήν είναι δύσκολη και μακροχρόνια, ενώ ως περιοχή δεν διαθέτουμε πλέον την πολυτέλεια του χρόνου. Τα πράγματα με τους Ρομά συνεχώς θα χειροτερεύουν, όσο παραμένουν ανεξέλεγκτα.
Την ίδια ώρα κινδυνεύουμε να χάσουμε το έργο του Χώρου Στάθμευσης Βαρέων Οχημάτων για το οποίο απαιτήθηκε μεγάλος αγώνας και το οποίο θα έχει ευεργετικές συνέπειες για την Άμφισσα (πρόσφατα δόθηκε νέα αναβολή στην έναρξη εργασιών από την Οικονομική Επιτροπή).
Γι’ αυτό εμείς προτείνουμε άμεση λύση χωρίς άλλη χρονοτριβή, πάνω στο σχεδιασμό που έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Φτάνουν πλέον οι αναβολές και το γνωστό «θα δούμε»…
Επιπλέον απαιτείται μια σειρά και άλλων δράσεων με στόχο τον έλεγχο της νομιμότητας σε όλα τα επίπεδα και την (κατά το δυνατόν) σταδιακή κοινωνική ενσωμάτωση του πληθυσμού αυτού, κάτι όμως για το οποίο θα επανέλθουμε σε άλλη ευκαιρία.
Ζητούμε επίσημη δημόσια και γραπτή τοποθέτηση της δημοτικής αρχής, όχι με αφορισμούς και «πέταγμα της μπάλας στην εξέδρα», αλλά με συγκεκριμένες θέσεις επί του πρακτέου.
-------------------------------------------------------------------------------
Άμφισσα, 22 Απριλίου 2020
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της
«ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ»
Παναγιωτόπουλος Θανάσης
Αγγελόπουλος Άρης
Αναγνωστάκου Σοφία
Αναγνωστόπουλος Λουκάς
Ανδρεοπούλου Μαίρη
Κυριακίδης Αλέξανδρος
Κώνστα Κρυσταλλία
Μίχος Νεκτάριος
Ραβάνης Δημήτρης
Τσονάκας Θανάσης
Και τα υπόλοιπα στελέχη της δημοτικής παράταξης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου