Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ & Ε.Κ. ΦΩΚΙΔΟΣ


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ-
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
15 AΠΡΙΛΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ
SUPER MARKET
ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΔΕΝ ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΟΙ!
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ!

Από την πρώτη στιγμή οι εργαζόμενοι στα super market βρέθηκαν πλήρως εκτεθειμένοι στην πανδημία με την μεγάλη προσέλευση πελατών στα καταστήματα, χωρίς να έχουν παρθεί μέτρα προστασίας, με την εργοδοσία να τα προμηθεύει με το σταγονόμετρο και μόνο κάτω από την πίεση των ίδιων των εργαζομένων. Ακόμα και μετά τα κυβερνητικά μέτρα ελέγχου της ροής των πελατών τα σούπερ μάρκετ παραμένουν οι βασικοί χώροι συγκέντρωσης και συγχρωτισμού πολλών ανθρώπων, χώροι διασποράς του κορονοιου, χώροι που δεν τηρούνται ακόμη και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Η εργοδοτική επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα που καταγράφεται αυτές τις μέρες με την μεγαλύτερη εντατικοποίησης της εργασίας, τη φίμωση των εργαζομένων, την επιδιωκόμενη βαθύτερη ενσωμάτωση με την γραμμή της εργοδοσίας έφερε την αλματώδη αύξηση πωλήσεων και κερδών. Οι διαφημιστικές καμπάνιες που προβάλουν τον ηρωισμό των εργαζομένων στα super market, επί της ουσίας γίνονται για τους διαφημιστικούς λόγους των εταιριών. Τα μπόνους που δίνουν είναι της τάξης των 100-200 ευρώ και δεν μπορούν με τίποτα να κρύψουν το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι που τα λαμβάνουν, κατά συντριπτική πλειοψηφία εργάζονται με μερική απασχόληση και αμείβονται όλα αυτά τα χρόνια με τα ελάχιστα που δεν επαρκούν ούτε για τα στοιχειώδη. Δεν μπορούν με τίποτα να αναπληρώσουν τη μεγάλη φθορά που έχουν υποστεί με την έκθεση τους στην πανδημία, το ότι η εργασία τους είναι ανθυγιεινή, επικίνδυνη.

Αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο η κατάσταση είναι ίδια, ιδιαίτερα στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κορονοιό, και που μετράμε ακόμα και νεκρούς συναδέλφους! Παντού η εργοδοσία δεν υπολογίζει τίποτε μπροστά στα κέρδη της!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
  • Να γίνεται το test σε όλους τους εργαζόμενους των Σούπερ Μάρκετ που παρουσιάζουν συμπτώματα ή είναι ύποπτα κρούσματα
  • Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά για κάθε πόστο, με πλήρες ωράριο και όχι με νέες απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις λίγων ημερών, με χρονικό ορίζοντα τα τέλη Απρίλη
  • Να μετατραπούν όλες τις συμβάσεις ημιαπασχόλησης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, με 8ωρο και 5μερο. Να γίνουν αορίστου όλες οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις.
  • Να τηρούνται αυστηρά τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.
  • Να τοποθετηθούν σε όλα τα καταστήματα, τζάμια προστασίας στα ταμεία.
  • Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των super market.
  • Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των super market, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες.
  • Να δοθεί ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. 

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΑΣ
ΥΨΩΝΟΥΜΕ ΓΡΟΘΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ
Τα Δ.Σ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου