Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

ΤΟ Ε.Κ. ΦΩΚΙΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 1η ΜΑΪΟΥ


ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΩΚΙΔΑΣ

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1η ΜΑΗ
ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ
·        Τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας
·        Τιμάμε τους αγώνες για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά,
·        Δυναμώνουμε τη φωνή μας για να βγουν στο προσκήνιο οι δικές μας ανάγκες.
·        Βροντοφωνάζουμε:
ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ! ΔΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ!
Η κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη τα περιοριστικά μέτρα και την αντικειμενική ανασφάλεια των εργαζομένων μπροστά στα αποτελέσματα της πανδημίας, προχώρησε σε ισχυρό χτύπημα εργασιακών δικαιωμάτων, έδωσε το πράσινο φως στην εργοδοσία να κάνει ότι θέλει.  Παράλληλα δε σταμάτησε να μπουκώνει με δώρα  δισεκατομμυρίων όλο και περισσότερο την εργοδοσία με μέτρα προς όφελος της, στο όνομα μάλιστα της αντιμετώπισης της κρίσης, για να μείνουν όπως λένε όλοι με μια φωνή «όρθιες οι επιχειρήσεις».
Κυβέρνηση και εργοδοσία αξιοποιούν την πανδημία για να επιταχυνθούν μέτρα και αναδιαρθρώσεις, επιδιώκοντας να σαρώσουν όποιο εργασιακό δικαίωμα έχει απομείνει. Οι έκτακτες αντεργατικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που ψηφίστηκαν εν μέσω της πανδημίας, περιλαμβάνουν μέτρα που διευκολύνουν την ένταση της εκμετάλλευσης, παρέχοντας στους επιχειρηματικούς ομίλους και την εργοδοσία μια πρωτοφανή ασυλία για να εφαρμόζουν συνδυαστικά κάθε μέτρο ξεχαρβαλώματος των εργασιακών σχέσεων. Από την εκ περιτροπής εργασία μέχρι τις απλήρωτες υπερωρίες, τη χωρίς όριο μετακίνηση των εργαζομένων, τις αναγκαστικές άδειες, τις αναστολές συμβάσεων κλπ
Είναι ολοφάνερο πως αυτά τα μέτρα ήρθαν για να μείνουν. Μας κουνάνε συνεχώς το δάχτυλο για τις δύσκολες μέρες που είναι μπροστά μας, πως πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη για να επιστρέψουμε άλλη μια φορά στην «κανονικότητα». Η κανονικότητα για αυτούς είναι να μοιράζουν ζεστό κρατικό χρήμα στην εργοδοσία, φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο, ενώ την ίδια ώρα δίνει ψίχουλα στους άνεργους και οι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς ΣΣΕ, με τα μεροκάματα στον πάτο.
Ο φετινός εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς, μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, αναδεικνύει όλα όσα εκπροσωπεί η μέρα αυτή για την εργατική τάξη: Μέρα τιμής στους αγώνες της τάξης μας, αλλά πάνω απ’ όλα μέρα απεργίας, μέρα αγώνα και διεκδίκησης απέναντι στο βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα, για σύγχρονα δικαιώματα στη δουλειά και τη ζωή, για τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού, για την οριστική απελευθέρωση από τα δεσμά του κεφαλαίου.
Το διαχρονικό αυτό μήνυμα «δένει» φέτος με τον αγώνα για την προστασία των δικαιωμάτων και της υγείας των εργαζομένων και του λαού, την ώρα που η εργοδοσία, με τις πλάτες της κυβέρνησης, έχει βγάλει «το μαχαίρι απ’ το θηκάρι» για να τους φορτώσει την πανδημία και τη νέα καπιταλιστική κρίση.
Το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας καλεί τους εργαζόμενους του Νομού να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά και καταγγέλλει την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ απέναντι στα συνδικάτα και τη συνδικαλιστική δράση.
Οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για τη μεταφορά του εορτασμού της Πρωτομαγιάς και οι απειλές για να εμποδιστούν συμβολικές εκδηλώσεις, που σχεδιάζονται από τα συνδικάτα με την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας των συμμετεχόντων, δείχνουν ότι η στάση της κυβέρνησης δεν στοχεύει, όπως προσχηματικά ισχυρίζεται, στην προστασία της υγείας, αλλά με πρόσχημα την πανδημία επιχειρεί να βάλει “stop” στις διεκδικήσεις των εργαζομένων, να “καθαρίσει” το πεδίο για τη λήψη νέων αντεργατικών μέτρων προς όφελος των συμφερόντων και των απαιτήσεων της μεγαλοεργοδοσίας».
Η κυβέρνηση στρέφεται ενάντια στα συνδικάτα και τους εργαζόμενους, που από την πρώτη στιγμή αγωνίστηκαν ώστε η πανδημία του κορωνοϊού να μην πλήξει τους εργαζόμενους μέσα στους χώρους δουλειάς, διεκδικώντας άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας τους.. “πουλάει τσαμπουκά” και επιχειρεί να δείξει την πυγμή της απέναντι στους εργαζόμενους και τα συνδικάτα που σχεδιάζουν να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά, ενώ την ίδια ώρα σφυρίζει αδιάφορα απέναντι στα αίσχη που γίνονται στους χώρους δουλειάς με την έλλειψη μέτρων υγείας και ασφάλειας.
Το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας οργανώνει συμβολική Πρωτομαγιάτικη εκδήλωση στην Άμφισσα, πειθαρχώντας στην  αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας της υγείας, χρησιμοποιώντας γάντια και μάσκες και διατηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ των συμμετεχόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου