Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ - ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΙΤΕΑ

Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019
  Με το πρέπον τελετουργικό και  εν μέσω της εξαιρετικής σημερινής λαμπρότητος του ουρανού και της απαστράπτουσας γαλαζόχρωμης θαλάσσης, επραγματοποιήθη στην Ιτέα, η από αιώνων καθιερωμένη τελετή καθιαγιασμού των υδάτων, κοινώς, τα Θεοφάνεια.
  Παρουσία του Βουλευτή του Νομού, του Αντιπεριφερειάρχη, των Τοπικών Αρχών και πλήθους κατοίκων και επισκεπτών της πόλεώς μας,
επραγματοποιήθησαν η δοξολογία στην εκκλησία της Μεταμορφώσεως και η ρίψη του σταυρού στην θάλασσα, στον μώλο της Ιτέας.
  Ημέρα ηλιόλουστη, με θερμοκρασία ανεκτή, με άπνοια και γενικά με επικρατούσες καιρικές συνθήκες ανοίξεως, επέτρεψαν την πανηγυρική και μεγαλόπρεπη τέλεση της εορτής (διότι περί εορτής πρόκειται) των Θεοφανείων.
  Εννέα νέοι άνθρωποι, ετήρησαν το έθιμο και επιχείρησαν να "πιάσουν" τον σταυρό στην θάλασσα, υπό τις ευλογίες του μητροπολίτου Φωκίδος Θεοκτίστου, δίδοντας έτσι συνέχεια στην από υπάρξεως της πόλεώς μας παράδοση, αυτή του εμβαπτισμού ανθρώπων και σταυρού στον μώλο της Ιτέας.

  Μετά από την λήξη του τελετουργικού, άρχισε ...ο δεύτερος γύρος του εθίμου : Κατάληψη των παραλιακών καταστημάτων και ...εσωτερικός εμβαπτισμός με τσίπουρο και ούζο τη συνοδεία των απαραιτήτων μικρο-εδεσμάτων.  Η καλοκαιρία της ημέρας δε, επέτρεψε και την πλήρωση των υπαιθρίων τραπεζοκαθισμάτων.
Ατελείωτη Ιτέα!...

Χρόνια Πολλά σε όλους!  Εορτάζοντες και μη.

Η Γκιώνα, ο Παρνασσός και η θάλασσα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου