Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019

Η ΙΤΕΑ "ΑΧΝΙΖΟΝΤΑΣ"...

"Smoke on the water" - Deep Perple
(φωτογραφίες Roula Xylomenou 4-1-2019)
Ο Άγιος Κωνσταντίνος και η Τρύπορη
  
  Ένα πανέμορφο, αλλά όχι σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εχθές το απόγευμα οι κάτοικοι της Ιτέας : Την θάλασσα να αχνίζει!...
  Ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο της Ιτέας, αμέσως μετά από την (υποτιθέμενη) δύση του ηλίου εχθές το απόγευμα, άρχισε να "αχνίζει" από την πλευρά της θαλάσσης, με το φαινόμενο να είναι ιδιαίτερα έντονο στην θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Αγκάλης.  Η δε εξήγησή του είναι απλή :
Οι ψυχρές αέριες μάζες, ερχόμενες σε επαφή με την κατά πολύ θερμοτέρα επιφάνεια της θαλάσσης, εγκλωβίζουν και υγροποιούν, την μόνιμη εξάτμηση των υδάτων, μετατρέποντας αυτήν την αόρατη και αέρια κατάσταση, σε μια υγρή και ορατή πλέον διαδικασία.  Είναι το ίδιο φαινόμενο με την εκπνοή του ανθρώπου, σε ψυχρό περιβάλλον, οπότε και τα χνώτα του υγροποιούνται και είναι πλέον ορατά.  Επίσης να προσθέσουμε ότι η διαδικασία αυτή είναι η ίδια με την δημιουργία "θερμού ή ψυχρού μετώπου" στην ατμόσφαιρα, αναλόγως με την κίνηση και την θέση των με διαφορετική θερμοκρασία αερίων μαζών.

  Έτσι λοιπόν, η θάλασσα στην πόλη μας εχθές το απόγευμα "άχνιζε", δημιουργώντας πανέμορφες εικόνες, τόσον εμπρός από τον λιμενοβραχίονα όσον και στον κόλπο της Αγκάλης.  Χαρακτηριστικές και οι φωτογραφίες, με την νησίδα 'Άγιος Κωνσταντίνος" και την άκρη της 'Τρύπορης", να εξέχουν των ατμών και την μικρή Μαρίνα, να φαντάζει ως σκηνικό παραμυθιού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου