Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2019

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΖΟΝΤΑΣ ΑΝΗΜΕΡΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ


Πρωτοχρονιά 2019

  "Μωρέ ψωφόκρυο έκανε. Κόντευε 12 η ώρα το μεσημέρι κι όλη εκείνη τη βροχή πούριχνε από βραδίς, ετούτος εδώ ο παλαβοαέρας την στέγνωσε.  Ψυχή δεν κυκλοφόραε έξω, όσο κι από νωρίς να βάραε η καμπάνα και να παρακαλούσε για να πάει κόσμος στην εκκλησιά.  Πρωτοχρονιά σήμερα και θάχε δοξολογία.
  Μουντάδα.  Κάθε τόσο πήγαινε να σκάσει καμιά ηλιαχτίδα, αλλά ήτανε τόσο γρήγορη η περαντζάδα της θυμωμένης συννεφιάς απ' τον ουρανό πάνω απ' το χωριό μου, που δεν άφηνε το φώς να περάσει, ούτε για λίγο.

  Πρέπει νάκανε ψωφόκρυο.  Τήραγα απ' τα τζάμια της μπαλκονό- πορτας κι όσο μπόραγα να βλέπω ανάμεσα απ' τα σπίτια, ο χιονι- σμένος Παρνασσός είχε χαθεί μέσα στην αχλή, στην μουντάδα και στην ασπρίλα της ανταριασμένης ατμόσφαιρας.  Το χιόνι είχε φτάσει στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, αλλά στον δρόμο, απ' όξω απ' το σπίτι, ψυχή δεν κυκλοφόραε.

  Πρωτομηνιά σήμερα, πρωτοχρονιά.  Κι ετούτη η Τρίτη βάλθηκε να μας δασκαλέψει ότι ο Χειμώνας είν' εδώ και δεν κοροϊδεύεται.
Το ζήταε η ώρα, το ζήταε η μέρα, έτσι κι εγώ, έβαλα μέσα σ' ένα βαθύ γυαλοπότηρο, ίσαμε με τρία δάχτυλα τσίπουρο, ετοίμασα ένα πιατελάκι με δυο κομμάτια χορτόπιττα που μούχε φέρει από εψές ο ξαδερφός μου ο Μήτσος (πεσκέσι απ' την γυναίκα του) και λίγο κασερόψωμο κι έκατσα να τηράω την μπολιασμένη νερατζά, απ' έξω, στο πεζοδρόμιο, όπως την τυράναε ο αγέρας κι έκανε τα ψηλότερα κλαριά της, να ακουμπάνε ίσαμε τον τοίχο του σπιτιού.
  Έβαλα και τον Χάρη στο ραδιόφωνο, που μ' έφτιαχνε με τα παλιά ροκατζίδικα κομμάτια του, ανθίζοντας με τα L.A. ξενοδοχεία του και τα San Francisco κομμάτια του, την σκονισμένη μνήμη μου. Τόσο αυτά που άκουγα, όσο κι αυτό που έπινα, μ' έκαναν να μην κρυώνω, να αισθάνομαι χουχουλιάρικα, για αυτό, όταν με πήρε ο Τάκης τηλέφωνο για να πάμε για τσίπουρα στο Κόσκορο, αρνήθηκα.  Που να ντυθώ, που να βγώ στο κρύο, που να πάω για να πιώ τσίπουρο στο καφενείο χρονιάρα μέρα!...

  Μεσημέριαζε.  Ξαναγιόμισα το γυαλοπότηρο με τσίπουρο κι έβαλα για μεζέ λίγο απ' το περισσευούμενο από χθές κοκκινιστό.  Ενώ αυτός ο τρελοαέρας απ' έξω, δεν έλεγε να ησυχάσει.  Ακόμα και τον λιγοστό ήλιο πούσκασε πριν από λίγο, σαν νάθελε να τον διώξει, να τον σπρώξει να φύγει πάνω απ' το χωριό μου.  Και το κρύο, κρύο.

Πρωτοχρονιά σήμερα.  Όπου νάναι, το τσίπουρο θα αλλάξει και θα γίνει κρασί, με το που θα κάτσουμε γύρω απ' το τραπέζι.  Κι η μέρα πούρθε, θα διορθώσει ημερολόγια και ηλικίες.  
Ας είναι για καλό τουλάχιστον.  Για εμάς και για όλους.  
Καλή χρονιά νάχουμε!"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου