Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019

"ΕΦΥΓΕ" Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΚΟΥ ΤΗΣ ΙΤΕΑΣ ΜΑΣ...


Πλήρης ημερών και αναγνωρίσεως


  "Έφυγε" σήμερα από ανάμεσά μας, μια εμβληματική, σεβάσμια και αγαπημένη προσωπικότητα της τοπικής μας κοινωνίας.  "Ανεχώρησε" ο άνθρωπος ο οποίος είχε παρασταθεί στην "έλευση" εκατοντάδων συμπολιτών μας σε αυτή την ζωή.  Δεν είναι πλέον μαζί μας ο Ιατρός, ο μαιευτήρας, ο συγγραφέας, μα πάνω απ' όλα ο άνθρωπος Δημήτριος Ιωάννου Κολοβός.


  Γεννήθηκε στην Ιτέα, με γονείς τον Ιωάννη Δημητρίου Κολοβό και την Ευσταθία Γιακουμή - Κολοβού. Αγάπησε την πόλη.  Και την αφοσίωσή του σε αυτήν, την απέδειξε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, συγκεντρώνοντας στοιχεία, πληροφορίες και ιστορικές αποδείξεις επί σειρά ετών και τελικά συγγράφοντας το γνωστό σε όλους μας Χρονικό "Η Ιτέα Παρνασσίδας". Εκτελώντας με αυτόν τον τρόπο, την "εκπλήρωση χρέους" όπως ο ίδιος ανέφερε, προς την πατρώα γη του.  Σύζυγός του εν ζωή ήταν η Ελένη Κυριακάκη - Κολοβού από την Κρήτη.

  Για το τι ήταν η Ιτέα για τον Δημήτριο Κολοβό και για το τι ήταν αυτός για την Ιτέα, δεν περιγράφονται στον περιορισμένο χώρο ενός άρθρου. Ως ελάχιστή μας αναφορά όμως για τον Ιατρό, για τον Ιτιώτη, για τον συγγραφέα, για τον άνθρωπο και φίλο μας, απλά παραθέτουμε την τελευταία παράγραφο από τον πρόλογο, του ιδίου του Δημητρίου Κολοβού, συγγραφέα του Χρονικού της πόλεώς μας, όπως περιέχεται στο βιβλίο του "Η Ιτέα Παρνασσίδας - Χρονικό" των εκδόσεων Πιτσιλός το 1995 :

"...Με αυτές λοιπόν, τις προθέσεις και με πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών που παρουσιάζει ένα παρόμοιο εγχείρημα, αλλά και της βαρύτατης ευθύνης έναντι της πόλης και Εκείνων, αποτόλμησα την συγγραφή του βιβλίου τούτου - ΕΚΠΛΗΡΩΣΗ ΧΡΕΟΥΣ προς τον τόπο της γέννησής μου και τους ανθρώπους του.  Τη νέα γενεά κυρίως.  Οι κρίσεις ας είναι επιεικείς.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΟΛΟΒΟΣ
Ιανουάριος - Οκτώβριος 1993"

Η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί από την εκκλησία της Μεταμορφώσεως, αύριο Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 11:00'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου