Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΣΑΛΙΚΗΣ : Ο ΔΙΕΛΘΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΝΕΟΣ ΑΓΙΟΣ


Αγιοποίηση

  Με την συμπλήρωση ενός έτους μετά από την αγιοποίησή του, η Ορθόδοξος Εκκλησία, μνημονεύει και εορτάζει σήμερα τον Ιάκωβο Τσαλίκη, ηγούμενον εν ζωή της μονής Οσίου Δαυίδ στην Εύβοια.
Η αναφορά μας στον νεο-αγιοποιηθέντα κληρικό γίνεται καθ' όσον η καταγωγή του ήταν από το Λιβίσι της Μικράς Ασίας και η οικογένειά του, ήταν μαζί με πολλές άλλες οικογένειες προσφύγων από εκείνη την αλησμόνητη πατρίδα, από εκείνες οι οποίες εγκατεστάθησαν στην περιοχή μας.  Έτσι, το 1922 η οικογένεια του Ιάκωβου Τσαλίκη, μετά από την αποβίβασή της στον λιμένα της Ιτέας, "βολεύτηκε" μέσα σε άθλιες συνθήκες διαβιώσεως, στην μικρή κοινότητα  Άγιος Γεώργιος Αμφίσσης, όταν αυτός ήταν μόλις 2 ετών (γεννηθείς το 1920).


  Για τον νέον άγιο, έγινε ευρεία αναφορά προ δυο ετών σε εκδήλωση του Συλλόγου Μικρασιατών Ιτέας στο "Κυριακοπούλειο", από τον πρόεδρο της Ενώσεως Μικρασιατών Θήβας, Γεώργιο Γελέκα, ενώ ήδη από το 2017 έχει εκδοθεί από τον ακάματο ιστοριοδίφη της ευρύτερης περιοχής μας, τον Γεώργιο Κουτσοκλένη, βιβλίο, με την βιογραφία του Ιακώβου Τσαλίκη.

  Όπως προαναφέραμε, ο Ιάκωβος Τσαλίκης εγγενήθη το 1920 στο Λιβίσι της Λυκίας, έφθασε στην Άμφισσα το 1922 και το 1925 η οικογένειά του εγκατεστάθη μόνιμα στην κοινότητα Φάρακλα της βόρειας Ευβοίας.  Από το 1951 έζησε στην μονή Οσίου Δαυίδ, έγινε ηγούμενός της και "εκοιμήθη" στις 21-11-1991.

  Το φιλανθρωπικό του έργο ήταν τεράστιο και οι δωρητές-χορηγοί-αρωγοί του, είχαν αγκαλιάσει και είχαν εμπιστευθεί τις προσπάθειές του για την υλοποίηση των σχεδίων του.

Η αγιοποίησή του έγινε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στις 27-11-2017 και η μνήμη του θα τιμάται στις 22 Νοεμβρίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου