Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016

"Finito" MATTEO RENZI, ή "Finito" EUROPA ?...

Η Ιταλία μετά τον Ρέντσι

renzi-referendum-630.jpg

Ο Ματέο Ρέντσι ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για την ήττα στο δημοψήφισμα
Ο Ματέο Ρέντσι ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για την ήττα στο δημοψήφισμα 

Οι προβλέψεις για το ιταλικό δημοψήφισμα επιβεβαιώθηκαν, το «όχι» στη συνταγματική μεταρρύθμιση του Ματέο Ρέντσι κέρδισε με 60% των ψήφων και -όπως παραδέχτηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός- «η πορεία της κυβέρνησης τελειώνει εδώ».
Σήμερα θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η επίσημη παραίτηση του πρωθυπουργού, που ανέλαβε από χθες την ευθύνη της ήττας.
«Όποιος θέλει να αλλάξει τη χώρα δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα έπειτα από μια ήττα», είπε ο Ρέντσι στο τηλεοπτικό του διάγγελμα, περίπου μιάμιση ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης.
Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης αναμένεται να επισκεφθεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, για να θέσει στη διάθεσή του το αξίωμά του. Στη συνέχεια ο Ματαρέλα έχει μια σειρά από επιλογές:
1. Ο Ρέντσι παραμένει στην εξουσία
Μετά την παραίτησή του, την οποία ο Ρέντσι πρέπει να υποβάλει στο υπουργικό συμβούλιο, ο Ματαρέλα ενδέχεται να του ζητήσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.
Είναι σε θέση να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου, είτε με την παρούσα πλειοψηφία του είτε με μια νέα πλειοψηφία στην οποία θα περιληφθεί και η Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όπως αυτός το έχει αφήσει να εννοηθεί τις τελευταίες ημέρες.
Όμως μετά την ανακοίνωση που έκανε τα ξημερώματα ο Ρέντσι, αυτό το ενδεχόμενο δεν μοιάζει πιθανό. «Η εμπειρία μου ως επικεφαλής της κυβέρνησης σταματά εδώ», δήλωσε. Επίσης η συντριπτική νίκη του «όχι», με 60% σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα, απομακρύνει την πιθανότητα αυτή.
2. Ορισμός κυβέρνησης τεχνοκρατών
Είναι το πιθανότερο σενάριο. Ο Σέρτζιο Ματαρέλα διορίζει πρωθυπουργό πρόσωπο που θα έχει την υποστήριξη της σημερινής πλειοψηφίας ή μίας νέας διευρυμένης πλειοψηφίας.
Πολλά ονόματα κυκλοφορούν στο πλαίσιο του σεναρίου αυτού: του σημερινού υπουργού Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν, του υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης Κάρλο Καλέντα, του προέδρου της Γερουσίας Πιέτρο Γκράσο.
Η κυβέρνηση αυτή αναμένεται να αναλάβει την κατάρτιση και την υιοθέτηση του προϋπολογισμού του 2017 και την τροποποίηση του εκλογικού νόμου εν όψει πρόωρων εκλογών.
Θα μπορούσε επίσης να ασκήσει εξουσία μέχρι το τέλος της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου, το 2018, προς μεγάλη δυσαρέσκεια του λαϊκιστικού Κινήματος των Πέντε Αστέρων, που ζητά να διεξαχθούν εκλογές το συντομότερο δυνατό.
3. Άμεση διάλυση του Κοινοβουλίου
Είναι το πιο απίθανο σενάριο: η πρόσφατη εκλογική μεταρρύθμιση προσφέρει μεγάλο πριμ στην πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ η ματαίωση της συνταγματικής μεταρρύθμισης της Γερουσίας διατηρεί εκεί το αναλογικό σύστημα, καθιστώντας τα δύο σώματα του ιταλικού κοινοβουλίου ασύμβατα.
Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, το οποίο οι δημοσκοπήσεις δίνουν νικητή σε περίπτωση εκλογών με το ισχύον πλειοψηφικό σύστημα, επιδιώκει την προσφυγή στις κάλπες το συντομότερο δυνατόν. Όμως όλες οι άλλες πολιτικές παρατάξεις είναι αντίθετες με τη διεξαγωγή εκλογών πριν από την επιστροφή σε ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα ακριβώς επειδή φοβούνται μια νίκη του Κινήματος των Πέντε Αστέρων.
Προτιμούν να προηγηθεί η τροποποίηση του εκλογικού νόμου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων προς μια αναλογική μορφή.
Ο Ματαρέλα είναι αυτός που θα αποφασίσει το τελικό σενάριο. Πρέπει όμως να διασφαλίσει ότι θα υπάρχει πλειοψηφία για τον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών αν επιθυμεί, όπως πολλοί αναλυτές εκτιμούν, να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές του χρόνου.
Οι απαντήσεις θα δοθούν από τις ζυμώσεις και τις ενδεχόμενες συμφωνίες των επόμενων ημερών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου