Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Cine Itea : "ΟΛΑ ΟΣΑ ΜΑΘΑΜΕ ΜΑΖΙ"

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ

Παρασκευή 16/12/2016 στις 9μμ
«Όλα όσα μάθαμε μαζί»  (2015) του Σέρτζιο Ματσάντο

Όταν οι νότες συνθέτουν κάτι παραπάνω από μουσική
Βραβείο στο Φεστιβάλ του Σάο Πάολο και στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο
Αυτή τη βδομάδα ταξιδεύουμε από την Ιτέα στη Βραζιλία, και συγκεκριμένα στο Σάο Πάολο. Ακολουθούμε τη διαδρομή του Λαέρτη, ενός δεξιοτέχνη βιολιστή, από τη Συμφωνική του Σάο Πάολο στις φαβέλες που έχουν το όνομα Heliopolis (τι ειρωνεία!)…
Η ταινία βγήκε στις αθηναϊκές αίθουσες στις 8 Σεπτεμβρίου 2016.
Το trailer της ταινίας   https://www.youtube.com/watch?v=RzTc-uP3Ttg

ΥΠΟΘΕΣΗ
Η ταινία βασίζεται σε αληθινή ιστορία.
          O Λαέρτης, ένας 30χρονος βιρτουόζος βιολιστής έχει ακρόαση για να προσληφθεί στην Φιλαρμονική Ορχήστρα του Σάο Πάολο. Το στρες και η έλλειψη συγκέντρωσης του κόβουν τα γόνατα και αποτυγχάνει.
Έχοντας οικονομικά προβλήματα θα δεχτεί να διδάξει μουσική στο σχολείο μιας φαβέλας - σε μια θέση από την οποία παραιτούνται συνεχώς οι συνάδελφοί του. Κι αυτό, γιατί οι μαθητές είναι σκληρά παιδιά ενός άλλου κόσμου. Εκεί όπου η μουσική είναι πολυτέλεια και η παιδεία τους έχει προδώσει πολλές φορές - όσες και οι καθηγητές που τους εγκαταλείπουν. Ο Λαέρτης θα δοκιμαστεί και θα δοκιμάσει τα όρια. Θα διδάξει και θα διδαχτεί.
Η ταινία είναι πλημμυρισμένη από μουσική, κλασσική αλλά και σύγχρονη βραζιλιάνικη.
ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ
Ρόμπυ Εκσιέλ (cinemag): Η μουσική, το αυθεντικό φυσικό ντεκόρ των φτωχοσυνοικιών του Σάο Πάολο, οι πολύ καλές ερμηνείες είναι αρετές αυτής της ταινίας που προβάλλει τη λυτρωτική δύναμη της μουσικής   (αδιακρίτως, από τον Μπαχ μέχρι τη χιπχοπ) και του συλλογικού πνεύματος (όπως άλλωστε δηλώνει εξαρχής και ο τίτλος).
Μανώλης Κρανάκης (flix.gr) Δυναμική κινηματογράφηση, εξαιρετικές ερμηνείες (ξεχωρίζει η μεστή και ήρεμη ερμηνεία του καθηγητή Λαζάρο Ράμος).   Η γνώση που αντιμετωπίζεται αρχικά ως ανεπιθύμητη κατάρα και σταδιακά μεταμορφώνεται σε έμπνευση, η αντίστιξη των ευπαθών κοινωνικών τάξεων με το σύμπαν της σχολικής τάξης είναι ένα πολύ ενδιαφέρον κινηματογραφικό θέμα. Ο σκηνοθέτης Σέρτζιο Ματσάντο έχει ένα πολύ δυνατό χαρτί: την εικόνα του. Τίποτα δεν είναι καλογυαλισμένο. Αντιθέτως. Η κάμερα βουτά με αυτοπεποίθηση στους βίαιους δρόμους της Ηλιούπολης (Heliopolis) καταγράφοντας τη σκληρότητα της ενηλικίωσης (ή, μάλλον, της απλής επιβίωσης) στις φαβέλες του Σάο Πάολο. Οι συγκρούσεις με την αστυνομία, οι καταδιώξεις, οι εξεγέρσεις αποτυπώνονται με ειλικρίνεια και την απαραίτητη ένταση.
Culturenow.gr: Μία συναισθηματική παρτιτούρα αξιών που έρχεται να δώσει πνοή σε ένα προσεγμένο, αναζωογονητικό σάουντρακ βραζιλιάνικης μουσικής. Κλασική και συγχρόνως φρέσκια, ευφορική, η μουσική έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία αλλά και στις ζωές των ηρώων, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με τη βία και την αβεβαιότητα για το μέλλον, που κρύβει η καθημερινότητα στις φαβέλες αλλά και η ίδια η ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου