Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

Η ΒΑΡΩΝΙΑ ΤΟΥ ΣΑΛΩΝΑ "ΣΝΟΜΠΑΡΕΙ" ΤΟΝ ΑΣΤΙΓΓΑ...

  Προ ολίγων ημερών, εκπρόσωποι των Συλλόγων της Ιτέας "Δεσμός" και "Ιτιά", κατάφεραν να γίνουν δεκτοί (τελικά στην συνάντηση παρευρέθησαν μόνον οι εκπρόσωποι της "Ιτιάς") από τον "άρχοντα" των πολιτιστικών του Δήμου Δελφών (πρόεδρο του Δικτύου Δελφών), τον Ν. Κατσικούλη, στον οποίον μετέφεραν, εκτός από την αγωνία τους (σε 5 ημέρες από σήμερα είναι η επέτειος της Ναυμαχίας της Αγκάλης) για το ότι δεν υπάρχει καμμία προετοιμασία για την εορτή της Ιτέας, καθώς επίσης και μια πρόταση για την οργάνωση εκ μέρους των δυο Συλλόγων, μιας αναπαραστάσεως της ιστορικής Ναυμαχίας.  Η οποία πρόταση όμως θα πρέπει να στηριχθεί οικονομικά και από τον Δήμο.  Ήδη έχουν γίνει επαφές όπως τον ενημέρωσαν, με γνωστή εταιρεία η οποία ειδικεύεται στις διοργανώσεις τοιούτου είδους εκδηλώσεις (Ναυμαχία Ναυπάκτου, κάψιμο Τουρκικής αρμάδας στην Ύδρα κ.λ.π.), αλλά η συνεισφορά των μικρών ταμείων τους, δεν καλύπτει επ' ουδενί το συνολικό κόστος της εκδηλώσεως.

  Και τότε, ο έχων τον πρώτο λόγο περί των πολιτιστικών του Δήμου Δελφών, καπνίζοντας και με ύφος καρδηναλίου, απάντησε ότι δεν υπάρχουν χρήματα στον Δήμο για εκδηλώσεις.  Ενδεχομένως θα ήταν δυνατή μια τέτοια συζήτηση, του χρόνου...
Ο Ν. Κατσικούλης λοιπόν απεφάνθη, ότι δεν ασχολείται και δεν υποστηρίζει οικονομικά ο Δήμος Δελφών την εκδήλωση για την ιστορική επέτειο της Ναυμαχίας της Αγκάλης.

Λησμόνησε βεβαίως ότι, ο Δήμος οργάνωσε και κάλυψε οικονομικά :
- Την φιέστα για την απελευθέρωση του κάστρου των Σαλώνων, προσκαλώντας ακόμη και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας
- Την μάχη των Πεντεορίων
- Την μάχη της Σουβάλας
- Την μάχη στο Χάνι της Γραβιάς 
- Τις εκδηλώσεις για την επανέκδοση του Χρονικού του Γαλαξειδίου
- Τι εκδηλώσεις για τους ήρωες Γαλαξειδιώτες
- Την μάχη της Αγόριανης και τόσες άλλες.

  Δεν αναφέρουμε καθόλου τις θερινές πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου, όπου "μας απογείωσε η Πρωτοψάλτη" και φωτίστικε (πολιτιστικά) το κάστρο του Σάλωνα.
Για όλες αυτές τις εκδηλώσεις, ο Δήμος ανέλαβε το κόστος από τις Προσκλήσεις, έως και τα μεταφορικά των ειδικών καλεσμένων.

  Εδώ όμως, έχουμε την επέτειο του ιστορικού γεγονότος, το οποίον :
1.  Ήταν η μοναδική και αμετάκλητη έκβαση του επαναστατικού αγώνα των Ελλήνων, με την νίκη του Άστιγγα να ωθεί προς την ήττα μετά από 15 ημέρες, τον αβοήθητο στην Πύλο Τουρκικό στόλο και
2.  Ήταν η πρώτη παγκόσμια εμφάνιση ατμοκίνητου πλοίου, ενταγμένου ως επικεφαλής σε  πολεμική μοίρα και το οποίο κατήγαγε μοναδική νίκη επί εχθρικού στόλου, φέροντας την ελληνική σημαία.

Και ο περί των πολιτιστικών του Δήμου μας, απεφάνθη : Δεν υπάρχει ούτε σουσάμι από κουλούρι για την Ιτέα...
(το ότι την ίδια ημερομηνία με την δική μας ιστορική επέτειο στις 26 Σεπτεμβρίου 2021, θα λάβουν χώρα στο μεν Γαλαξείδι οι εκδηλώσεις για την "Regata 2021"  στην δε Άμφισσα τα "Φωκικά 2021" με διοργανωτή και χορηγό τον Δήμο Δελφών, είναι τελείως συμπτωματικό και κάθε σκέψη για "σαμποτάρισμα" της Ιτέας, προφανώς και ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα...)

"o tempora, o mores..." (ας μακαρίζουν την Παπαθανάση και τον "Καλλικράτη")

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι, η Π.Ε.Φωκίδος, έχει αναθέσει σε 1 (ένα) εξω-αυτοδιοικητικό πρόσωπο, να οργανώσει εκ μέρους της Περιφέρειας τα στοιχειώδη για την ιστορική επέτειο στην Ιτέα.  Μάλιστα έχει "κοπεί" και σχετικό κονδύλι, το οποίο όμως, έχει ήδη περικοπεί, φθάνοντας πλέον τις 8.000 ευρώ.  Ο δε αναλαβών αυτήν την αποστολή, ασχολείται μόνον με το εάν θα έλθει στην πόλη μας, η Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού.  Άρα, εντάξει...

Ιτιώτη, Ιτιώτισσα : τι δεν κατάλαβες; 
 


9 σχόλια:

  1. ΦΤΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΩΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να παραιτηθεί ο κος Τσατσαρώνης άμεσα να σώσει το ονομά του ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΘΕΣΑΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ???
    ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΙΤΙΩΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΡΓΑΝΩΤΟΙ ΚΑΙ ΔΡΟΥΝ ΕΚ ΤΟΥ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έπρεπε ο τσατσαρωνης να είχε φύγει από αντιδήμαρχος εδώ κ καιρό γιατί σνομπαρει την πόλη του.Με λίγα λόγια είναι άχρηστος.Αγαπητέ Γιώργο φύγε όσο είναι καιρός μήπως βρεθεί κάποιος άλλος με και δούμε κανά έργο σε αυτό τον έρημο τόπο.Υ.Γ (οι λάσπες από τα ραλυ είναι ακόμη στο παραλιακό δρόμο,απ' ότι βλέπω δεν πρόκειται να βρέξει)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πήγαν λίγες μέρες πριν για να πουν ότι πήγαν!
    Αν τους έκαιγε τόσο πολύ, θα είχαν ενδιαφερθεί μήνες νωρίτερα!
    Η κακή συμπεριφορά της αυτοδιοίκησης προς μία πόλη δεν αποτελεί ξέπλυμα για τους συλλόγους της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η παραλία είναι δουλειά της διορισμενης.
    Κατά τα άλλα η τουριστική επιτροπή το κάνει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλό και τούτο..Ο τελευταίος σχολιαστής, θέλοντας να αποσύρει ις ευθύνες από την Αυτοδιοίκηση, ισχυρίζεται ότι οι πολιτιστικές και οι εορταστικές εκδηλώσεις είναι δουλειά του Λιμενικού Ταμείου, επειδή διεξάγονται στην παραλιακή ζώνη !!!
    Πάρτε τον για κυβερνητικό εκπρόσωπο, μη χάσουμε τέτοιο ταλέντο !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εδώ δεν κάνει ο Αντιδήμαρχος που πληρώνετε θα κάνει η Τουριστική Επιτροπή που είναι εθελοντές; για βλάκες ψάχνεις ή για θύματα???

    ΑπάντησηΔιαγραφή