Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Cine Itea : "Dheepan" - ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ

Παρασκευή 9/12/2016 και ώρα 9μμ

«DHEEPAN, ο άνθρωπος χωρίς πατρίδα»
του Ζακ Οντιάρ 

Βραβείο «Χρυσός Φοίνικας» στο Φεστιβάλ Καννών 2015
Όπως και η προηγούμενη ταινία του «Σώμα με Σώμα» με τη Μαριόν Κοτιγιάρ (έχει προβληθεί από την Κινηματογραφική Λέσχη), έτσι και το «Dheepan» αφηγείται, σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες, μια ιστορία για μια καινούρια αρχή.

ΥΠΟΘΕΣΗ
 Η Σρι Λάνκα κατασπαράζεται από έναν εμφύλιο πόλεμο. O Dheepan, που ήταν μαχητής των ηττημένων Ταμίλ,  έχασε την γυναίκα και τα παιδιά του. Χρησιμοποιεί λοιπόν το διαβατήριο κάποιου άλλου που είχε πεθάνει και μαζί του παίρνει και μία γυναίκα μαζί με ένα παιδί που θα είναι η οικογένειά του σύμφωνα με τα κλεμμένα διαβατήρια των εκλιπόντων.
Η νέα και περίεργη αυτή οικογένεια θα βρεθεί στην Γαλλία, όπου ο Dheepan θα ζητήσει άσυλο, καταλήγοντας σε ένα υποβαθμισμένο συγκρότημα κατοικιών στα προάστια του Παρισιού. Εκεί θα έρθουν αντιμέτωποι με τη βία των συμμοριών που ελέγχουν το χώρο, αλλά και τη μεταξύ τους καχυποψία, επιχειρώντας μια διπλή επανένταξη: σε μια καινούργια οικογένεια και σε μια άλλη κοινωνική πραγματικότητα. Τρεις άγνωστοι μέχρι χτες μεταξύ τους άνθρωποι θα βρεθούν να μένουν μαζί, να αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα και να προσπαθούν να προσαρμοστούν στην νέα τους χώρα και πραγματικότητα, βοηθώντας ο ένας τον άλλον σαν να είναι πραγματική οικογένεια.
Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε συνέντευξη του Ζακ Οντιάρ στον Μανώλη Κρανάκη:  http://flix.gr/articles/jacques-audiard-interview.html

ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ
Χρήστος Μήτσης (ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ): «Χρυσός Φοίνικας στις Κάννες για μια ειλικρινή, επώδυνα ρεαλιστική ματιά στο σκληρό τίμημα ενσωμάτωσης κάθε ξένου στον «δυτικό παράδεισο». Πικρός, συγκινητικός και βαθιά πολιτικός, ο Ζακ Οντιάρ παραμένει ταυτόχρονα κοινωνικά επίκαιρος και κινηματογραφικά διαχρονικός».
Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος (LIFO): «Ο Ζακ Οντιάρ, μαέστρος στους χαρακτήρες και τις διαδρομές τους μέσα στον χρόνο, κάνει θαύματα με τους τρεις ήρωές του».
Μανώλης Κρανάκης (Flix.gr): «Το φιλμ του Ζακ Οντιάρ κοιτάζει με βαθιά συμπάθεια και κατανόηση τους τρεις χαρακτήρες του και κινηματογραφεί με απλότητα αλλά και με συναρπαστικό τρόπο την καινούρια τους καθημερινότητα. Το «Dheepan» είναι ένα βαθιά γοητευτικό, τεταμένο, συγκινητικό μα ποτέ γλυκερό δράμα, που σε παρασύρει ολοκληρωτικά, συναρπαστικό από την αρχή ως το τέλος».

ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Οι Ταμίλ αριθμούν 77.000.000 ανθρώπους και είναι η μεγαλύτερη εθνότητα παγκοσμίως χωρίς δικό της κράτος. Η μεγάλη πλειοψηφία τους, περί τα 60.000.000, ζει ειρηνικά στην Ινδία. Στη γειτονική Σρι Λάνκα όμως, που οι Ταμίλ αποτελούν το 1/4 του πληθυσμού, διεξήχθη μακροχρόνιος (από το 1983 ως το 2009) και πολύ αιματηρός εμφύλιος πόλεμος (με αμφίβολο τον τελικό αριθμό των νεκρών, ενδεχομένως πάντως να προσεγγίζει ακόμη και τις 100.000). Οι μαχητές των Ταμίλ, οι επονομαζόμενοι «Τίγρεις», προσπάθησαν να επιτύχουν την ανεξαρτησία, αλλά τελικά ηττήθηκαν.
Περιοχή συνημμένων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου