Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΟΜΗΡΟ


Στις Η.Π.Α.

    Είναι μια ημέρα ξεχωριστή για τους Αμερικανούς, τους έχοντες άποψη για τον σύγχρονο πολιτισμό.  Είναι μια ημέρα εορτής και αργίας για τις περισσότερες Πανεπιστημιακές Κοινότητες στις Η.Π.Α. στην οποία συμμετέχουν όλοι.  Φοιτητές, Καθηγητές, Διοικητικοί Υπάλληλοι, ως και απλοί άνθρωποι οι οποίοι έχουν άποψη για την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία.
   Προ ολίγων ημερών και για πολλοστή φορά κατά τα τελευταία χρόνια, σε Αμερικανικά Πανεπιστήμια από την Νέα Υόρκη έως το Τέξας, με ευθύνη των Πανεπιστημιακών αρχών, διοργανώθηκε η ημέρα απαγγελίας στίχων από την Ιλιάδα και την Οδύσσεια του Ομήρου.  Σε ανοιχτούς χώρους με παρουσία ακροατών, γίνεται ανάγνωση στίχων από τα δύο έπη του Ομήρου και αναγνώστες είναι όσοι έχουν δηλώσει συμμετοχή.  Η απαγγελία είναι κυλιόμενη, δηλαδή,
ο ένας συνεχίζει να διαβάζει από εκεί όπου σταμάτησε ο προηγούμενος και υπάρχει η δυνατότητα για τους γνωρίζοντες, η απαγγελία να γίνεται στην αρχαία ελληνική γλώσσα.  Επιτρέπεται δε και η σχετικά αρχαιοπρεπής ενδυματολογική παρουσία, με χλαμύδες, στεφάνια και σανδάλια.

Το τελετουργικό αρχίζει στις 7:30' το πρωΐ και τελειώνει μετά από 15 ώρες περίπου.  Ξεκινά με την εκφώνηση του πρώτου στίχου της Οδύσσειας ''Άνδρα μοι ένεπε, Μούσα πολύτροπον, ός μάλα πολλά''  και κλείνει αργά το βράδυ με τον τελευταίο στίχο  ''Μέντορι ειδομένη ημέν δέμας ηδέ και αυδήν''.  Στην ουσία είναι ένας ''Μαραθώνιος'' φόρος τιμής στον μεγαλύτερο ποιητή όλων των εποχών, τον Όμηρο, του οποίου τα δυο έργα, αποτυπώνουν το σύνολο των γνώσεων εκείνης της εποχής.  Και μάλιστα με μια γλώσσα η οποία θεωρείται ως η κορυφαία η οποία έχει χρησιμοποιηθεί επί της γης και δη, έμμετρη.  Για αυτό και αυτή η Παναμερικανική εκδήλωση ονομάζεται ''Homerathon'', με παραφθορά της λέξεως ''Μαραθών''.


Σύμφωνα δε και με το αμερικανικό επιχειρηματικό δαιμόνιο, τυπώνονται και κυκλοφορούν στο εμπόριο για αυτήν την ημέρα, διάφορα αναμνηστικά, από ποτήρια, μέχρι και ''T-shirts''.
  Την ίδια ώρα στην Ελλάδα, ξεκινούσε η ελληνική βαυκαλήθρα της πρωϊνής ''ενημέρωσης'' στην τηλεόραση, με τον Καμπουράκη, τον Αυτιά, τον Παπαδάκη και την Μενεγάκη...

''Κοπροραθών'', κατά το ''Μαραθών'' και το ''Homerathon''...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου