Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

''Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΝΤΡΕΜΙΣΣΑΣ''



Η πρώτη νικηφόρα μάχη στην επαναστατημένη Ρούμελη

   Ήταν 17 Μαΐου του 1821. Η Ρούμελη είχε ξεσηκωθεί για τα καλά και τα χωριά της, το ένα μετά το άλλο, έδιωχναν τους Τούρκους κι άρχιζαν να ετοιμάζονται για τον μεγάλον αγώνα.  Τα Σάλωνα είχαν ελευθερωθεί κι η Τούρκικη Διοίκηση από το Ζητούνι (Λαμία), στράφηκε με στρατό πρώτα από όλα, εναντίον της πρωτεύουσας της Φωκίδας, προκειμένου να αρχίσει από εκεί να καταπνίγει την επανάσταση και να στραφεί στην συνέχεια στα χωριά.
 Έστειλε λοιπόν στρατό εναντίον της πόλης, τον οποίον συνάντησαν στην θέση ''Αρβανιτόραχη'' κοντά στο χωριό Ντρέμισσα (σημερινός Πανουριάς), οι οργανωμένοι και επαναστατημένοι Κλέφτες και Αρματωλοί υπό τον Γιάννη Γκούρα.  Εκεί δώθηκε μια μάχη με νικητές τους Έλληνες και με τεράστιες απώλειες για τον Τουρκικό στρατό.  
   Ήταν η πρώτη νικηφόρα αναμέτρηση στην Στερεά με τους Έλληνες να τρέπουν σε φυγή τους εναπομείναντες και ηττημένους Τούρκους και να υπερασπίζονται με τον καλύτερο τρόπο την απόφασή τους.  Ήταν το πρώτο μήνυμα αισιοδοξίας για το τι θα ήταν δυνατόν να καταφέρουν με τον ένοπλο αγώνα τους και με αυτήν την νίκη, ανέβηκε το ηθικό σε ολόκληρη την επαναστατημένη Φωκίδα.

  Έχει θεσπισθεί, η 3η Κυριακή του Μαΐου κάθε χρόνο, να είναι Δημοτική Εορτή αφιερωμένη στην μνήμη και στους νεκρούς της μάχης της Ντρέμισσας, αλλά εφέτος συνέπεσε η ημερομηνία, με τις Αυτοδιοικητικές και Ευρωπαϊκές εκλογές.  Για αυτό τον λόγο και μετετέθη, για την επομένη Κυριακή 8-6-2014

Το Πρόγραμμα :
-  Ώρα  11:00'  Προσέλευση Προσκεκλημένων
-  Ώρα  11:15'  Προσέλευση Επισήμων
-  Επιμνημόσυνη Δέηση
-  Προσκλητήριο Οπλαρχηγών
-  Πανηγυρικός της Ημέρας
-  Καταθέσεις Στεφάνων
-  Ενός λεπτού σιγή
-  Γεύμα, παραδοσιακό Ρουμελιώτικο γλέντι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου