Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

ΤΟ ''ΛΑΡΝΑΚΙ'' ...ΕΞΩΡΑΪΖΕΤΑΙ!...

                       (Claude Monet :  ''Εντύπωση'')
Η ωραιοποίηση μιας μετάλλαξης.

     Αύριο το απόγευμα, Τρίτη 25-2-2014, στην τακτική συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (Κ.Α.Σ.), θα συζητηθεί μετά από 3 (τρείς)  αναβολές η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) την οποία έχει υποβάλλει για έγκριση η εταιρεία ''Ευρωπαϊκοί Βωξίτες Α.Ε.''.  
Για τους μη γνωρίζοντες να αναφέρουμε ότι,  η συγκεκριμένη εταιρεία προέρχεται από την ''Ελληνικοί Βωξίτες Ελικώνος - Γ.Λ. Μπάρλος Α.Β.Ε.Μ.Ε.'',
 η οποία ήταν 100% θυγατρική της εταιρείας S&B.  Σε αυτήν την για αρκετά χρόνια ανενεργή εταιρεία, μεταβιβάσθηκε το σύνολο της δραστηριότητος του βωξίτη στην Ελλάδα από την μητρική εταιρεία S&B και για καθαρά ...τυπικούς λόγους, μετονομάσθηκε σε ''Ευρωπαϊκοί Βωξίτες Α.Ε.''.   Να σημειώσουμε εκ νέου ότι, η S&B έχει αποχωρήσει από το Χρηματιστήριο Αθηνών και την Ελλάδα και φορολογείται πλέον για τις δραστηριότητές της, στο Λουξεμβούργο.  Επίσης ότι και οι 3 (τρείς) εταιρείες, έχουν κοινή διεύθυνση και γραφεία στην Κηφισιά, Α. Μεταξά 15 τ.κ. 145.64.

   Στο Κ.Α.Σ. λοιπόν την προσεχή Τρίτη, θα συζητηθεί μια Μ.Π.Ε. (υπ' αριθ. 6 θέμα), το περιεχόμενο της οποίας, το γνωρίζουν μόνον η εταιρεία και τα μέλη του Κ.Α.Σ.  Το θέμα δε το οποίο πραγματεύεται αυτή η Μ.Π.Ε. είναι ο καλλωπισμός, ο εξωραϊσμός και ο ...οπτικός περιορισμός των εγκαταστάσεων της εταιρείας (παλαιάς S&B) στην θέση ''Κεφαλή-Καμιώτισσα-Λαρνάκι'' στην Ιτέα.  Και τούτο είναι ο επιβεβλημένος απόηχος από την ''θορυβώδη'' έγκριση της μεγάλης Μ.Π.Ε. της εταιρείας προ 2 ετών περίπου.


    Το παράξενο βεβαίως είναι ότι ενώ είχαν εντοπισθεί και φωτογραφηθεί κτήρια στο ''Λαρνάκι'', ύψους έως και 25 μέτρα, ενώ η αντίστοιχη Πολεοδομική άδεια ομιλούσε για μέγιστο ύψος έως 11 μέτρα, δεν έγινε καμμία ενέργεια για την ''διευθέτηση'' της παρανομίας.  Ενώ απεναντίας τώρα συζητείται το χρώμα βαφής των τοίχων αυτών των κτηρίων, αν θα πρέπει να ...συνάδει με το προστατευόμενο (τρομάρα του!) τοπίο NATURA 2000  εντός του οποίου ευρίσκονται!... Και το εάν θα πρέπει να φυτευθούν τριγύρω λεύκες, πεύκα ή ...ρίγανη, προκειμένου να ''απομονωθεί'' η αισθητική τουλάχιστον ρύπανση, λόγω της γειτνιάσεως αυτών των κτηρίων, με το μνημείο της παγκοσμίου πολιτιστικής κληρονομιάς, το Δελφικό Τοπίο...  Όλες δε αυτές οι πληροφορίες για το θέμα της Μ.Π.Ε., προέρχονται από ακριτομυθίες τηλεφωνικών επαφών μας, με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού.  Περιττόν είναι να σημειώσουμε ότι τόσον ο Δήμος Δελφών, όσον και η Π.Ε. Φωκίδος, έχουν πλήρη άγνοια.  Και της Μ.Π.Ε. και του θέματός της.  Λογικά λοιπόν, ο οποιοσδήποτε θα ήθελε να εκφέρει άποψη, αντίρρηση, συμφωνία ή ένσταση για την Μ.Π.Ε. μέσα στο Κ.Α.Σ.,  δεν έχει το ηθικό δικαίωμα, για τον απλούστατο λόγο του ότι, δεν θα έχει καν διαβάσει την Μελέτη!  Άρα;... Εγκρίνεται!

                            (το ''μωβόζ'' Λαρνάκι)
Πάντως ένα μώβ-ροζέ (μωβόζ!..)  χρωματάκι για τους τοίχους στα κτήρια, θα πήγαινε.  Θα έδενε με το περιβάλλον και μαζί με την κανελλιά σκόνη του βωξίτη, θα δημιουργούσαν ''πάλ'' ανταύγειες  επάνω στην  επιφάνεια του παχύρευστου υδάτινου κόλπου στο ''Λαρνάκι''.  Αν δε και τριγύρω από τις εγκαταστάσεις, εκεί όπου συναντιέται ο μανιερισμός της βωξιτόλασπης, με τον άχρωμο πολιτισμό της ασφάλτου, τοποθετούσαν  ασβεστωμένες γλάστρες με βασιλικά και γεράνια, δημιουργώντας έτσι την εντύπωση της κουρτίνας ανάμεσα στο μέσα και το έξω, τότε ο ίδιος ο Απόλλωνας θα καμάρωνε για την ιμπρεσιονιστική καθαγίαση της αυλής του σπιτιού του... 

2 σχόλια:

  1. Η καινούργια εταιρεία έχει τα χρήματα για να κάνει την αποκατάσταση του τοπίου ή θα την αναλάβει το κράτος ; πόσες ανενεργές θέσεις εξόρυξης υπάρχουν και πόσες έχουν αποκατασταθεί μέχρι σήμερα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχει ''καινούρια'' εταιρεία. Απλώς η υπάρχουσα, έχει αναλάβει την ευθύνη να ''καλύψει'' λίγο το αίσχος στο Λαρνάκι. Για τις νέες εξορύξεις, δες το άρθρο μας για τις αδειοδοτήσεις στην Γκιώνα όπου το Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών είπε ναί, κατά πλειοψηφία, ενώ το αντίστοιχο Δωρίδος, είπε όχι ομόφωνα.

      Διαγραφή