Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Η ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΜΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ


1+1=2  (για όλους ;..)

    Όλες οι Ελληνικές Τράπεζες, προσφάτως και με αφορμή την εφαρμογή του PSI, υπέστησαν μεγάλες ζημιές από το συμφωνηθέν ''κούρεμα'' των ομολόγων, όπως και όλοι οι κάτοχοι ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.  Η ''δίκαιη'' όμως Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (Ε.Κ.Τ.), αποφάσισε να στηρίξει τις Τράπεζες (μόνον), χορηγώντας 50 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή τους, τα οποία χρήματα όμως, όπως γνωρίζετε, τα δανείστηκε το Ελληνικό Δημόσιο και όχι οι Τράπεζες. Αποτέλεσμα αυτού είναι, το Υπουργείο Οικονομικών, να πρέπει να εισπράξει με τους πάσης φύσεως πρόσθετους φόρους τους οποίους επιβάλλει στον ελληνικό λαό,  ΚΑΙ τα οφειλόμενα στην Ε.Κ.Τ. λόγω της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών.  Δίκαια και λογικά πράγματα, για μιά Κυβέρνηση η οποία σκέφτεται μόνον τον λαό της...
   Μία Τράπεζα η οποία είχε απώλειες απο το ''κούρεμα'', είναι και η Πειραιώς. Όπως αναφέρεται (Capital), είχε στην κατοχή της εκείνη την εποχή, Ομόλογα  και Δάνεια του ελληνικού Δημοσίου 7,7 δις ευρώ και η μείωση λόγω PSI έφτασε τα 5,9 δις ευρώ.  Μέχρι τον Δεκέμβριο 2012 έλαβε προκαταβολές από το Τ.Χ.Σ. (Ταμείο Χριματοπιστωτικής Σταθερότητας) , 
                                  το ποσό των 6,253 δις ευρώ, 
σύν μια βεβαίωση Δέσμευσης για 1,082 δις ευρώ
                                   ήτοι σύνολο 7,335 δις ευρώ.
 Ήδη απο τον Ιανουάριο 2013, έχει ανακοινωθεί από την Διοίκηση της Τράπεζας, αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) κατά 7,335 δις ευρώ (ανακοίνωση Χ.Αθηνών), από την οποία και προκειμένου να παραμείνει ιδιωτική η Τράπεζα, το 10% θα πρέπει να καταβληθεί από ιδιώτες.(Σάλλας 31-1-2013).

   Οι γραμμές αυτές γράφονται με αφορμή την δημοσίευση άρθρου από το πολιτικό τμήμα ενός μεγάλου ελληνικού blog, Παρασκευή 5-4-2013 ώρα 2:30', στο τέλος του οποίου ο συντάκτης καταλήγει :
''Ο Μιχάλης Σάλλας, αν δεν κάνουμε λάθος, συμμετείχε στην τελευταία αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς (σ.σ. είναι ο πρόεδρος της Τράπεζας), με λεφτά που πήρε με προσωπικό δάνειο απο την Τράπεζα Marfin (σ.σ. ιδιοκτησίας Βγενόπουλου), με εγγύηση μετοχές της Πειραιώς. Στην συνέχεια η Marfin απορροφήθηκε από την Λαϊκή Τράπεζα και τώρα το ελληνικό κομμάτι της Λαϊκής, απορροφήθηκε  απο την Πειραιώς...ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κος Προβόπουλος, θα πρέπει...''(Ξυπνείστε ρε!)

Εσείς πιστεύετε ότι αυτό θα ήταν δυνατόν να συμβεί στον καθένα; 
Ή αντίστροφα,  το 1+1=2 ισχύει για όλους;...
Προς αποφυγή παρεξηγήσεων και παρερμηνειών : Αυτό δεν έχει να κάνει με την Τράπεζα, ούτε βεβαίως με τον Πρόεδρό της.  Απλή περιγραφή του ελληνικού συστήματος είναι και τίποτε άλλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου