Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022

ΟΧΙ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΣΣΑ (Δήμαρχος : θίγεται το τουριστικό μας προϊόν...)

Ο Απόλλων προβληματισμένος

ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ                                                        ΑΜΦΙΣΣΑ, 1.2.2022

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Α.Δ.Τ.: 6/2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αρνητική γνωμοδότηση του Δήμου Δελφών για την αδειοδότηση νέου φωτοβολταϊκού Πάρκου

Π. Ταγκαλής: «Θέλουμε τις ΑΠΕ αλλά εντός ενός νέου πλαισίου συμφέροντος όλων μας»

Αρνητικά γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δελφών, κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022, επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού στη θέση «Κουτρούλη Ράχη» της Δ.Ε. Άμφισσας.

Το έργο αφορά στην αδειοδότηση φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 45 MW, που προβλέπεται να εγκατασταθεί σε έκταση 1.763.965,22 τ.μ. στη θέση «Κουτρούλη Ράχη», η οποία βρίσκεται ανατολικά του οικισμού της Αγίας Ευθυμίας, πάνω από τους οικισμούς Σερνικακίου, Αγ. Κωνσταντίνου και Αγ. Γεωργίου και σε άμεση οπτική επαφή έναντι του μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς, του Αρχαιολογικού χώρου των Δελφών.

Κατά την εισήγηση του θέματος ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής αναφέρθηκε στη φιλοσοφία που διέπει το Δήμο ως προς τις ΑΠΕ, εστιάζοντας αφενός στα οφέλη που αποφέρει η χρήση τους, αλλά και αφετέρου στην ανάγκη τροποποίησης του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου.

«Ως κοινωνία στην συντριπτική πλειονότητα θέλουμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Αντιλαμβανόμαστε το συμφέρον μας, για τη ζωή, για το περιβάλλον, αλλά και για την οικονομία μας. Είναι σημαντικό η χώρα μας να μην είναι εξαρτημένη από εισαγόμενα, πανάκριβα και άκρως ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα. Είμαστε υπέρ της χρήσης καθαρής ενέργειας από τις Ανανεώσιμες πηγές», σημείωσε ο κ. Ταγκαλής, συμπληρώνοντας: «Αυτό που ζητάμε είναι η τροποποίηση του Γενικού Χωροταξικού Σχεδιασμού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με ορθολογική διαχείριση της προστασίας των ορεινών όγκων και των περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, και φυσικά με την απαραίτητη σύμφωνη γνώμη των ΟΤΑ Α΄ & Β΄ βαθμού».

Ο Δήμαρχος Δελφών τονίζοντας την ανάγκη τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου, σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρχει αυστηρός καθορισμός τόσο των εξαιρούμενων περιοχών όσο και του ελάχιστου οικονομικού οφέλους των τοπικών κοινωνιών που φιλοξενούν τις ΑΠΕ. «Είμαστε υπέρ των επενδύσεων που μπορούν να δώσουν σημαντική δυναμική στον τόπο μας. Όμως, λευκή επιταγή δεν δίνουμε σε κανέναν, ειδικά όταν θίγεται το Τουριστικό προϊόν μας», σημείωσε, παραπέμποντας το σώμα επί της φιλοσοφίας προσέγγισης του θέματος και στο ομόφωνο ψήφισμα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας (ΠΕΔ), τις θέσεις του οποίου υποστηρίζει και η ΚΕΔΕ.

Να σημειωθεί επίσης ότι στην ίδια συνεδρίαση και υπό την ίδια φιλοσοφία, το Δημοτικό Συμβούλιο γνωμοδότησε επίσης αρνητικά για το φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 40 MW, που προβλέπεται να εγκατασταθεί σε έκταση 1.597.211,43 τ.μ. στη θέση «Γάστρες» Δεσφίνας, μετά την ομόφωνη αρνητική γνωμοδότηση του τοπικού συμβουλίου Δεσφίνας.


Από το Γραφείο Δημάρχου


1 σχόλιο: