Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ Ε.Κ. ΦΩΚΙΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΣΣΑ


 
ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΟΜΟΥ ΦΩΚΙΔΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ      

ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ(ΓΣΕΕ)                                      

   Άμφισσα, 17/02/2022

   Αρ.Πρωτ.: 18


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τρίτη 16 Φλεβάρη 2022 πραγματοποιήθηκε μαζική σύσκεψη φορέων στη ισόγεια αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας στην Άμφισσα. Συμμετείχαν δεκάδες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Εκπροσωπήθηκαν με αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων τους οι φορείς που ακολουθούν:

  • Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων

  • Συνδικάτο Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων Ν.Φωκίδας

  • Σωματείο Μηχανοτεχνίτες και βοηθοί τους Ν.Φωκίδας «Ο ΤΕΧΝΙΤΗΣ»

  • Ένωση εργαζομένων στην «Ευρωπαϊκοί Βωξίτες» (Εργοταξιακό)

  • Σωματείο Χειριστών

  • Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας

  • Σύλλογος Εκπαιδευτικών α/βάθμιας Φωκίδας «Αλ.Δελμούζος»

  • Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν.Φωκίδας

  • Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων Φωκίδας

  • Ομάδα γυναικών Άμφισσας-Ιτέας (μέλος ΟΓΕ)

Την εισήγηση εκ μέρους του Δ.Σ. του ΕΚΦ έκανε η πρόεδρος Ειρήνη Καραχάλιου. Μετά από πλούσια συζήτηση που κυριάρχησε ανταλλαγή γνωμών και πείρας, η σύσκεψη κατέληξε στην απόφαση να διοργανωθεί:

Συλλαλητήριο στην Άμφισσα, την Παρασκευή 25 Φλεβάρη, 6:30 μ.μ.

στην πλατεία Λαού

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους νέους, τις γυναίκες, τους άνεργους, τους αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, να συμμετάσχουν μαζικά και να διεκδικήσουν μαχητικά αιτήματα που καλύπτουν τις άμεσες ανάγκες μας.

Ενημερώνουμε επίσης ότι το πλαίσιο αιτημάτων που κατέληξε η σύσκεψη διαμορφώθηκε ως εξής:


ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΛΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΦΩΚΙΔΑΣ, ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΑΖΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ


ΕΔΩ και ΤΩΡΑ άμεσα μέτρα για την προστασία

του εισοδήματος, της δουλειάς και της υγείας του λαού


Η ακρίβεια στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, οι υπέρογκοι λογαριασμοί ρεύματος, η εντατικοποίηση της εργασίας, οι δεκάδες νεκροί από την πανδημία κάθε μέρα, οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, η απαράδεκτη κατάσταση στα νοσοκομεία, όπως και στο Νοσοκομείο της Άμφισσας, η εμπορευματοποίηση της παιδείας, αρκούν για να πει ο λαός μας ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ, ΩΣ ΕΔΩ, ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ

Δε δεχόμαστε άλλο να πηγαίνουμε στο super market και να φεύγουμε με άδειες σακούλες και άδειες τσέπες. Να παθαίνουμε ηλεκτροσόκ όταν φτάνουν οι λογαριασμοί του ρεύματος. Να ξεπαγιάζουν τα παιδιά μας , γιατί δεν έχουμε να βάλουμε πετρέλαιο

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ

Δεν ανεχόμαστε να εξανεμίζονται οι καθηλωμένοι εδώ και πάνω δέκα χρόνια μισθοί μας για την ανάπτυξη των λίγων, για να διασφαλίζεται η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ

Δεν ανεχόμαστε να καίγονται τα σπίτια μας από τις πυρκαγιές και το κράτος να σφυρίζει αδιάφορα για τις αποζημιώσεις.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ

Δεν πρόκειται να συμφιλιωθούμε με τη βαρβαρότητα τους. Η οργανωμένη αντίσταση απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης είναι η μόνη απάντηση.

Τίποτα δε χαρίζεται, όλα κατακτιούνται με οργάνωση και αγώνα


ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Αυξήσεις στο εισόδημα. Κανείς εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ. Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές.

  • Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, με 7ωρο - 35ωρο - 5ήμερο, καθορισμένο ωράριο με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις, 6ωρο – 5νθήμερο – 30ωρο για τα Βαριά και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

  • Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης, των απλήρωτων υπερωριών, των νόμων για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

  • Κατάργηση των αντεργατικών νόμων που απελευθερώνουν τις ομαδικές απολύσεις. Να σταματήσει εδώ και τώρα κάθε άμεση και έμμεση προσπάθεια της κυβέρνησης και της εργοδοσίας για την κατάργηση της αποζημίωσης.

  • Στήριξη του εισοδήματος των μικρών επαγγελματιών που φορτώνονται με νέα βάρη.

  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, του Ειδικού Φόρου στα καύσιμα και συνολικά στα καύσιμα. Μειώσεις κατά 50% των τιμολογίων σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο

  • Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου, σε ανέργους, απλήρωτους εργαζόμενους. Αναστολή κάθε υποχρέωσης προς τράπεζες και Δημόσιο. Διαγραφή των χρεών από τόκους. Όχι στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς της περιουσίας του λαού

  • Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, δημόσια, υποχρεωτική. Κατάργηση του νόμου Βρούτση/Κατρούγκαλου και Χατζηδάκη και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. Κατώτερη σύνταξη στο 80% του μισθού. Καμία σύνταξη κάτω από 600 ευρώ. Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων. Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τους μισθωτούς, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους να μην ξεπερνούν τα 60 χρόνια για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες, τα 55 και τα 50 αντίστοιχα για τους εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

  • Καμία περικοπή του επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας στο δημόσιο για κανέναν κλάδο, να μην απενταχθεί κανένας εργαζόμενος. Να ενταχθούν στους δικαιούχους όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, που εργάζονται σε ανθυγιεινές εργασίες και χώρους. Να γίνουν προσλήψεις γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας. Να γίνουν Μελέτες Επαγγελματικού Κινδύνου για κάθε θέση και χώρο εργασίας. Να χορηγούνται σε όλους τους εργαζόμενους τα ΜΑΠ που απαιτούνται.

  • Άμεση κάλυψη και επιδότηση όλων των ανέργων για όσο διαρκεί η ανεργία. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ, δηλαδή στο 80% του κατώτατου μισθού των 751 ευρώ που διεκδικεί το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Κανένας άνεργος χωρίς ασφαλιστική κάλυψη.

  • Δημόσιο και δωρεάν, καθολικό σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, πλήρως χρηματοδοτούμενο από το κράτος. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης υγείας.

  • Εδώ και τώρα να μπει φραγμός στη μετατροπή του Νοσοκομείου της Άμφισσας σε Κέντρο Υγείας. Να σταματήσει η εγκατάλειψη του Οργανισμού του Νοσοκομείου σύμφωνα με τα αιτήματα των συναδέλφων υγειονομικών.

  • Επίταξη, χωρίς αποζημίωση των επιχειρηματιών, των μεγάλων νοσοκομειακών μονάδων του ιδιωτικού τομέα, των διαγνωστικών κέντρων και των κέντρων αποκατάστασης, για τις ανάγκες διάγνωσης, θεραπείας και αποκατάστασης των Covid και μη Covid ασθενών. Καμία αναστολή ιατρικών πράξεων (χειρουργεία, ογκολογικές θεραπείες, εξωτερικά ιατρεία).

  • Δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα, τεστ για όλο τον πληθυσμό

  • Να γίνουν τώρα χιλιάδες προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία, στα σχολεία, μόνιμων, πλήρους απασχόλησης υγειονομικών και εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων, για να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων, επικουρικών, αναπληρωτών. Κανένα παιδί έξω από τους παιδικούς σταθμούς. Καμιά οικονομική επιβάρυνση στους γονείς. Κατοχύρωση του ωραρίου των Νηπιαγωγών.

  • Εξασφάλιση κατάλληλων χώρων ώστε να διασφαλίζονται οι απαραίτητες αποστάσεις σε κάθε τάξη και η αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές. Ειδικά μέτρα μορφωτικής και ψυχολογικής στήριξης των μαθητών από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

  • Εξασφάλιση κονδυλίων στις Σχολικές Επιτροπές για την προμήθεια με το απαραίτητο υλικό (Μέσα Ατομικής Προστασίας, είδη καθαρισμού, αντισηπτικά κλπ.).

  • Να μείνει στα χαρτιά η αντιεκπαιδευτική «αξιολόγηση», να μην περάσει η παραπέρα ταξική κατηγοριοποίηση σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών. Στήριξη της δουλειάς των εκπαιδευτικών στις τάξεις, για επαγγελματική, επιστημονική και οικονομική αναβάθμιση.

  • Πλήρη προστασία της περιουσίας των λαϊκών νοικοκυριών από τις φυσικές καταστροφές. Ειδικά για τους πυρόπληκτους στη Φωκίδα: το κράτος να αποζημιώσει στο 100% τη ζημιά που έπαθαν οι κάτοικοι.

  • Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα. Κατάργηση των νόμων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που περιορίζουν το απεργιακό δικαίωμα. Η κυβέρνηση και οι εργοδότες δεν έχουν καμία δουλειά στα συνδικάτα

  • Να μην προχωρήσει η εκποίηση της ΛΑΡΚΟ. Απαιτούμε τη διασφάλιση της συνέχισης της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων, την απόδοση των δεδουλευμένων τους.

  • Καμιά συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Καμία εμπλοκή στα σφαγεία τους. Καμία αλλαγή και επαναχάραξη συνόρων.


Το Διοικητικό Συμβούλιο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου